Vágólapra másolva!
Hatodik éve végez első helyen a Forbes legértékesebb sportolók listáján Hosszú Katinka háromszoros olimpiai bajnok úszónő. A második helyen is úszó végzett: Milák Kristóf a legendás, 23-szoros olimpiai bajnok Michael Phelps csúcsának megdöntésével valósággal berobbant a nemzetközi köztudatba a 2019-es vb-n. A harmadik helyen a Bundesliga legjobb kapusává érett Gulácsi Péter található.

A gazdasági szaklap munkatársai három kategória, sportteljesítmény, a hírteljesítmény és hirdetői értékelések alapján állította össze a rangsort. Az első kategória talán nem igényel sok magyarázni valót, de mégis érdemes egy pillantást vetni a módszertanra, hogy lássuk miért van olyan sok (6) futballista a listán, illetve, hogy ők miért szerepelnek ilyen előkelő helyen – négyen is a top 10-ben.

Az eredmény alakulásában szerepe lehet a frissített módszertannak is, a foci ugyanis a legmagasabb sportági szorzóval bír, tekintve hogy ez a legnagyobb gazdasági erejű sportág – így értelemszerűen ez képes a legnagyobb közönséghez eljutni, a legtöbb fizetést és szponzorációs bevételt kitermelni. A sporteredményeknél azt is néztük, kinek mennyi aktív éve lehet még hátra, ebben Milák és Szoboszlai is a max pontszámot kapta.

A legértékesebb magyar sportolók listája: Hosszú Katinka ebben a "számban" is verhetetlen Forrás: Forbes

Az élmezőny a sporteredmények alapján:
1. Hosszú Katinka
2. Gulácsi Péter
3. Willi Orbán
4. Milák Kristóf
5. Szoboszlai Dominik

Az élmezőny a hírteljesítmény
1. Hosszú Katinka
2. Dzsudzsák Balázs
3. Szoboszlai Dominik
4. Gulácsi Péter
5. Milák Kristóf

Az Imedia gyűjtötte ki, hogy a nem sport tematikájú országos médiumokban mennyit szerepeltek a sportolók, a Sentione kontextuális adatelemzésével pedig azt tudtuk megvizsgálni, hogy milyen a sportolók megítélése a saját csatornáikon és a médiában megjelent tartalmak alapján.

Az élmezőny a hirdetői értékelések
1. Milák Kristóf
2. Szilágyi Áron
3. Liu Shaolin Sándor
4. Michelisz Norbert és Liu Shaoang (azonos értékelést kaptak)
5. Hosszú Katinka és Fucsovics Márton (azonos értékelést kaptak)

A nagy hirdetőket arra kértük, hogy egy általunk felállított skálán pontozzák a sportolókat aszerint, hogy milyen mély együttműködést alakítanának ki velük: a rövid- és hosszútáv mellett szempont volt adott sportoló színpadképessége és aktivitása a közösségi médiában (vagyis az, hogy hány csatornán keresztül tudja kihasználni ismertségét).

Érdekesség, hogy először nincs teniszező a top 10-ben, illetve női kézilabdázó a 25-ös listán, miközben a férfi kéziseket hárman is képviselik. Az ötszörös olimpiai bajnok Kozák Danuta 18. helye a banális hiba miatt elúszó (elmérték a hajóját) vb-aranyna, valamint a hosszú kihagyás miatt "médiacsendnek" is köszönhető, míg a nyíltvízi úszás első magyar vb-aranyát szállító Rasovszky Kristóf szeretett sportága nem túl nézőbarát mivolta miatt szorult a lista második felébe. Ugyanez lehet a vívás rákfenéje is: az évről évre Eb- és vb-érmeket szállító magyar sikersportágat csak a kétszeres olimpiai bajnok kardvívó, Szilágyi Áron képviseli.