Először adtak egyetemi diplomát nindzsa szakon Japánban

Horizontal tradition
This undated handout photo received on June 26, 2020 courtesy of Genichi Mitsuhashi (2nd R) shows his ninja training in Iga, Mie prefecture. - Genichi Mitsuhashi has become the first student ever to graduate from a Japanese university with a master's degree in ninja studies. (Photo by HANDOUT / Courtesy of Genichi Mitsuhashi / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / Courtesy of Genichi Mitsuhashi" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS --- NO ARCHIVES ---
Vágólapra másolva!
Micuhasi Genicsi a mesterképzésen két éven át tanulta a harcművészeteket és a feudális árnyharcosokhoz kapcsolódó más hagyományokat a Japán középső részén lévő Mie Egyetemen, abban a régióban, amelyet a nindzsák hazájának tartanak.

Történelmi dokumentumokat tanulmányozott, hogy a nindzsa életmódot is elsajátítsa.

"Olvastam, hogy a nindzsák délelőttönként a földeken dolgoztak, délután a harcművészetet gyakorolták" – mondta el az AFP-nek a férfi, aki ezért zöldségeket termesztett és szorgalmasan dolgozott küzdősporttechnikáján, miközben az egyetemen tanult. "Úgy gondoltam, így élhetem át, milyen az igazi nindzsa" – magyarázta.

Noha a feudális kor harcosait lopakodó, titokzatos, feketébe öltözött gyilkosokként ismerik, "átfogó túlélési ismereteik" is voltak.

Micuhasi kitanulta a kungfut és a sorindzsi kempo nevű japán harcművészetet. Saját dódzsójában, vagyis harcművészeti edzőtermében tanít nindzsa technikákat, eközben vezeti fogadóját is.

A Mie Egyetemen 2017-ben alapították a világ első nindzsatudományi központját, a képzést a következő évben indították.

Sokan érdeklődnek külföldről is, de egyet el kell mondanom: a kurzuson a nindzsa életet tanulmányozzuk, nem nindzsává képzünk" - mondta Jamada Judzsi, a japán történelem professzora.