Vágólapra másolva!
A globális koronavírus-járvány továbbra is jelentős hatást gyakorol a sport világára. A 2020-as tokiói olimpia új időpontjának tervezése elkezdődött, az európai kézilabda kupákban minden fontos dátum megváltozott. Igazi sztárok mellett magyar futballista is adakozott a betegség elleni harcra, a világ egyik legjobb bokszolója pedig karanténba vonult, miután találkozott a brit királyi családdal, az NBA egyik játékosának pedig kómába került az édesanyja a kór miatt.

Minden érintettől áldozatokra és kompromisszumokra lesz szükség a tokiói olimpia újratervezéséhez Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke szerint.

"Az a küldetésünk, hogy megszervezzük a játékokat és így valóra váltsuk a sportolók álmát" - jelentette ki szerdán a német sportvezető, aki szerint

"gyönyörű kirakós játék lesz megszervezni egy csodálatos olimpiát". Bach ugyanakkor jelezte, "ezernyi logisztikai és pénzügyi problémával" kell szembenézniük.

Az ötkarikás játékokkal kapcsolatban Tiszeker Ágnes szerint a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) kódexének a rendelkezései alapján az a sportoló, akinek letelt a büntetése, el fog tudni indulni a 2021-re halasztott tokiói nyári olimpián.

Leállították az olimpiai láng váltóját Japánban annak nyomán, hogy kedden eldőlt, nem idén, hanem jövőre rendezik meg a tokiói nyári játékokat.

Ráadásul az is a beszüntetés mellett szólt, hogy a japán kormány kifejezett kérése ellenére is minden alkalommal tömegek jelentek meg, hogy megnézzék a lángot.

Hatalmas tömeg volt kíváncsi az olimpiai lángra mindenhol Japánban. Forrás: AFP/Philip Fong

A nemzetközi versenysorozatok újonnan megállapított fontosabb időpontjait is közzétette az Európai Kézilabda Szövetség (EHF).

A női Bajnokok Ligája budapesti négyes döntőjére (DELO EHF Final4) május 9-10. helyett 2020. szeptember 5-6-án kerül sor a Papp László Sportarénában. A férfi BL-döntőt (Velux EFH Final4) május 30-31. helyett augusztus 22-23-án rendezik Kölnben.

A férfi EHF-kupa döntőjére május 23-24. helyett augusztus 29-30-án kerül sor Berlinben.

Remélhetőleg az új dátumok minél több magyar csapatot érintenek majd. Fotó: Hirling Bálint - Origo

A sportvilág nagyjai komoly pénzösszegeket ajánlottak fel a koronavírus elleni harcra. Pep Guardiola az egyik legsúlyosabb állapotban lévő, spanyolországi védekezésben segít. Egy alapítványnak adott egymillió eurót, amely orvosi felszereléseket tud beszerezni. Szintén egymillió eurót ajánlott fel a Barcelona játékosa, Lionel Messi, aki egy barcelonai kórháznak utalta át az összeget.

Nem fukarkodott Cristiano Ronaldo és ügynöke, Jorge Mendes sem, ők együtt adtak egymillió eurót portugál kórházaknak. Roger Federer egymillió svájci frankot adott a járvány miatt nehéz helyzetbe került svájci családoknak.

A magyar élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban (OTP Bank Liga) szereplő Kisvárda játékosa, Gosztonyi András és felesége, Kata 500 ezer forintos adománnyal segítette a koronavírus-járvány elleni védekezést Kisvárdán.

Gosztonyi András is pénzt adott a koronavírus elleni harcra. Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

További híreink a sport világából a koronavírussal kapcsolatban, március 25-én, szerdán:

A januárban kinevezett Andrea Gaudenzi közölte, az ATP célja az, hogy a június 8-ra kiírt stuttgarti és s'Hertogenbosch-i tornával induljon újra a versenysorozat.

A wimbledoni teniszbajnokságról a jövő héten döntenek. A főtábla mérkőzései június 29-én, az előkészületek pedig április végén kezdődnének, de egyelőre a halasztás vagy a törlés sem zárható ki, viszont zárt kapus mérkőzéseket biztosan nem rendeznek. Az All England Lawn Tennis Club szerdai közleménye szerint a halasztás "nem jelentene jelentős kockázatot és nehézséget".

A német élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban (Bundesliga) szereplő Union Berlin labdarúgócsapatának játékosai is beleegyeztek, hogy lemondanak fizetésük egy adott százalékáról, így segítve a klub azon dolgozóit, akik a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe kerültek.

Kómában fekszik az NBA-ben szereplő Minnesota Timberwolves játékosának, Karl-Anthony Townsnak az édesanyja, akinél a napokban mutatták ki, hogy a szervezetét megtámadta a koronavírus.

Több Forma-1-es istállót pénzügyileg nagyon nehéz helyzetbe hoz a koronavírus-járvány, Frédéric Vasseur, az Alfa Romeo Racing csapatfőnöke szerint pedig amennyiben nem találnak ki gyorsan valamit, akár többen is lehúzhatják a rolót az év végén.

A brit Tyson Fury és az amerikai Deontay Wilder eredetileg július 18-án mérkőzött volna meg egymással Las Vegasban, de a járvány miatt erre valószínűleg csak októberben kerül majd sor.

Szerdán jött a hír, hogy Károly walesi herceg koronavírus tesztje pozitív lett. Anthony Joshua, az IBF, WBO, WBA és IBO szervezetek nehézsúlyú öveit birtokoló ökölvívó korábban találkozott a trónörökössel és a királyi család tagjaival, így most karanténba vonult.

Az orosz bázisú jégkorong-bajnokságot (KHL) lefújták, a liga vezetősége később dönt arról, hogy hirdetnek-e végeredményt.

A 146. Kentucky Derbyt május 2-áról már korábban elhalasztották szeptember 5-re, így 1945 után először fordul elő, hogy nem május első szombatján rendezik a futamot.

Az észak-amerikai profi jégkorongliga (NHL) április 6-ig meghosszabbította azt az időszakot, amelyet a játékosoknak és a stábtagoknak önkéntes karanténban kell tölteniük.