A görögök olimpiai bajnoka szerint a NOB az egészségükkel játszik

athletics Horizontal
Third place Greece's Katerina Stefanidi celebrates after the Women's Pole Vault final at the 2019 IAAF World Athletics Championships at the Khalifa International Stadium in Doha on September 29, 2019. (Photo by Kirill KUDRYAVTSEV / AFP)
Vágólapra másolva!
A globális koronavírus-járvány miatt a nyári tokiói olimpia elhalasztására szólította fel a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot (NOB) Matthew Pinsent, a britek négyszeres olimpiai és tízszeres világbajnok evezőse. A már visszavonult sportoló mellett több, jelenleg is aktív bajnok is felelőtlennek tartja a NOB-ot amiatt, hogy ragaszkodnak a júliusi kezdéshez.

A már visszavonult és jelenleg televíziós közvetítőként, valamint szakkommentátorként dolgozó Pinsent szerint a NOB nem hallja meg a sportolók kérését, aggodalmát, és a rendezéssel kapcsolatos ragaszkodása pedig mindennel szembe megy.

Thomas Bach, a NOB elnöke szerdán még "igazán nagyszerűnek" és "nagyon konstruktívnak" nevezte azt a konferenciabeszélgetést, amelyen 220 olimpikon vett részt, és az az olimpia előkészületeiről és a koronavírus-járvány okozta válságról tanácskoztak. A sportvezető ezzel kapcsolatban akkor azt is kiemelte, hogy a sportolók tisztában vannak vele, hogy

még mindig négy hónap van hátra a játékokig,

és az előkészületek során megkülönböztetett figyelmet fordítanak az ő egészségük védelmére.

"Sajnálom, Bach úr, de ez egyfajta süketség"

- írta Pinsent, aki korábban a NOB sportolói bizottságának tagja is volt. Ezenkívül azt is hozzátette, hogy szerinte nincs összhangban az, hogy a sportolóknak változatlanul készülniük kellene az olimpiára és az, hogy az egészségügyi és biztonsági előírásokat hoztak, ezen kívül utazási tilalmakat léptettek életbe.

Ráadásul már több kvalifikációs viadalt is töröltek, így felborult a versenynaptár, ezért a legendás evezős szerint az olimpiát el kellene halasztani.

Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke egyelőre hajthatatlannak tűnik a kezdést illetően. Forrás: AFP/Fabrice Coffrini

Katerina Stefanidi, aki görög színekben 2016-ban a riói olimpián rúdugrásban lett első, azt mondta ezzel kapcsolatban:

„Ez nem arról szól, hogy mi lesz majd négy hónap múlva. Ez arról szól, hogy mi van most. A NOB azt akarja, hogy kockáztassuk a saját és a családunk egészségét, valamint az emberekét azzal, hogy minden nap eddzünk? Ezzel most sodornak veszélybe minket, nem négy hónap múlva."

Az angolok hétpróbában 2019-ben világbajnoki címet szerzett sportolója, Katarina Johnson-Thompson szintén azt emelte ki, hogy a fennálló helyzetben nem tud megfelelően az olimpiára készülni:

„Nyomás alatt érzem magam, mert edzenem kellene és tartanom a programom, ami lehetetlen".

A négyszeres olimpiai bajnok kanadai jégkorongozó, az orvosnak tanuló Hayley Wickenheiser NOB-tag nyilvánosan is szembement a szervezet első emberével, de ő nem szólított fel a játékok törlésére. Wickenheiser szerint

a NOB rendezéssel kapcsolatos ragaszkodása érzéketlen és felelőtlen az egész emberiséggel szemben, és másként kellene hozzáállnia az idei játékokhoz.