Koronavírus a sportban: zárt kapus bajnokság és BL, halasztott meccsek, események - ez történt kedden

fbl Horizontal
Juventus' Brazilian forward Douglas Costa (L) vies with Inter Milan's Italian midfielder Nicolo Barella (C) and Inter Milan's English midfielder Ashley Young in an empty stadium due to the novel coronavirus outbreak during the Italian Serie A football match Juventus vs Inter Milan, at the Juventus stadium in Turin on March 8, 2020. (Photo by Vincenzo PINTO / AFP)
Vágólapra másolva!
A globálissá vált koronavírus-járvány további terjedésének megakadályozására újabb korlátozó intézkedéseket hoztak, amelyek egyes sporteseményeket zárt kapussá tettek, másokat elhalasztottak vagy teljesen töröltek a naptárból március 10-én, kedden.

Kedden előbb a spanyol első osztályú labdarúgó-bajnokságban, a La Ligában közölték, hogy a soron következő két bajnoki forduló zárt kapus lesz. Ezt követően az is kiderült, hogy az FC Barcelona március 18-i, Napoli elleni Bajnokok Ligája (BL) nyolcaddöntő visszavágója (első meccs eredménye 1-1 lett) szintén nézők nélkül kerül megrendezésre.

Ez az egyetlen intézkedés is körülbelül hatmillió eurós bevételkiesést jelent jegyeladásokból a katalán együttesnek.

A nemzetközi futball porondon nem ez volt az egyetlen nagy párharc, amiről kiderült, hogy zárt kapuk mögött játsszák majd le a felek. Nézők nélkül rendezik meg a BL-ben a keddi

Valencia-Atalanta, a szerdai PSG-Dortmund és a március 18-i Bayern München-Chelsea mérkőzéseket is.

Az Európa-ligában sem lesznek több mérkőzésen csütörtökön szurkolók, többek között a Sevilla-AS Roma, Internazionale-Getafe, Olimpiakosz-Wolverhampton Wanderers összecsapások is üres lelátók előtt mennek majd.

A spanyol élvonal mellett a francia első és másodosztályú labdarúgó-bajnokságokban is bejelentették, hogy a járvány terjedésének megakadályozására zárt kapuk mögött játszanak április 15-ig. Európánál maradva az Osztrák Labdarúgó Liga keddi döntése értelmében további intézkedésig szünetel az első- és másodosztályú labdarúgó-bajnokság.

Szoboszlai Dominik most egy darabig nem léphet pályára. Forrás: AFP/Daniel Roland

Az Olasz Labdarúgó Szövetség (FIGC) március 23-án dönt arról, befejezik-e az olasz bajnokságot és ha igen, milyen módon. A szervezet keddi közlése szerint lesz lehetőségük arra, hogy egy héttel, május 31-ig kitolják a szezont, amennyiben az folytatódni tud április 3-a után.

Az FIGC szerint, ha lehet folytatni a Serie A-t, akkor rájátszás dönthet a bajnoki cím sorsáról, mivel arra már szinte biztosan nem lesz lehetőség, hogy az összes elmaradó mérkőzést pótolják.

A kontinensviadal június 12-én kezdődik Rómában.

Magyarországon az OTP Bank Ligába tartozó csapatok közül elsőnek a Kisvárdánál hoztak korlátozó intézkedéseket a betegség miatt.

Az NB I-es játékosok elővigyázatosságból nem mehetnek sehová.

A piros mezes kisvárdaiak egyelőre otthon kell, hogy maradjanak. Forrás: MTI/Czagány Balázs

A koronavírus-járvány miatt a MOL-Pick Szeged és a Telekom Veszprém is zárt kapuk mögött kénytelen lejátszani következő - észak-macedóniai, illetve lengyelországi - mérkőzését a férfi kézilabda Bajnokok Ligájában, az egyenes kieséses szakasz első fordulójában.

A koronavírus-járvány miatt Magyarországon is országos korlátozásokat vezethetnek be a sporteseményekkel kapcsolatban. Az operatív törzs vezetője, Lakatos Tibor kedden sajtótájékoztató keretében jelentette be, hogy a rendezési protokollal kapcsolatban javaslatot nyújtottak be Magyarország kormányának. Még azt is hozzátette, hogy

egyelőre csak sporteseményekre készítették el a javaslatot, mert egy akár tízezreket is megmozgató sportrendezvényt nem szabad akár egy kisebb létszámú, másfajta előadással összehasonlítani.

Sok országban már most is csak zárt kapuk mögött lehet játszani. Fotó: Polyák Attila - Origo

További rövid híreink március 10-én a koronavírussal kapcsolatban a sport világából:

A Francia Labdarúgó Szövetség úgy döntött, hogy a világbajnoki címvédő válogatott márciusban nézők nélkül fogadja felkészülési mérkőzésen Ukrajnát és Finnországot.

Az angol labdarúgó-bajnokság másodosztályában szereplő Nottingham Forest csapatának tulajdonosa, Evangelos Marinakis koronavírussal fertőződött meg.

A Lattes Montpellier kosárcsapata arról tájékoztatta szurkolóit, hogy nem utazik el a szerdára kiírt UMMC Jekatyerinburg elleni Euroliga negyeddöntő mérkőzésre, illetve a Salamanca úgy döntött, hogy nem kel útra Kurszkba az Európa Kupa negyeddöntő párharc első felvonására.

Az NBA, az NHL, az MLB és az MLS is limitálja azoknak a személyeknek a számát, akik beléphetnek a csapatok öltözőibe és klubházaiba annak érdekében, hogy sikerüljön meggátolni a koronavírus terjedését.

A Magyar Sportlövők Szövetségét hivatalosan értesítette a Japán Sportlövők Szövetsége, hogy a 2020. április 15. és 27. közötti előolimpiai versenyt a világszerte rohamosan terjedő koronavírus miatt törölték.

Két hónappal elhalasztotta a súlyemelő Európa-bajnokságot a koronavírus-járvány terjedése miatt a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség (IWF) - közölte honlapján kedden a budapesti székhelyű szervezet.

A koronavírus-járvány miatt április végéig szünetel a cselgáncsozók olimpiai kvalifikációs világkupa-sorozata.

A Nemzetközi Evezős Szövetség (FISA) törölte az olaszországi nemzetközi versenyeket a koronavírus miatt.

A koronavírus-járvány miatt elhalasztották a gyorsaságimotoros-világbajnokság harmadik, texasi versenyét is.

Azonnali hatállyal véget ért az osztrák jégkorongliga, így a mostani szezonban nem hirdetnek bajnokot. Az EBEL keddi tájékoztatása szerint a liga elnöksége, valamint az érintett klubok közösen úgy döntöttek, hogy beszüntetik a 2019-20-as idényt.

A koronavírus-járvány miatt két hétig szünetel a szlovák jégkorongliga, amelyben két magyar csapat, a DVTK Jegesmedvék együttese és a MAC Újbuda szerepel.