Vágólapra másolva!
A sportvilágnak is megvannak a szökőnapon született személyei. Vannak közöttük világbajnok futballisták, háromszoros olimpiai bajnok magyar sportolók, a kerékpársprot egyik legmeghatározóbb alakja, de a spanyol futball egyik legnagyobb tehetsége is február 29-én született.

Ferrán Torres 2000. február 29-én született. A Valencia és a spanyol labdarúgás egyik legtehetségesebb játékosa nem elég, hogy szökőnapon, de még az ezredfordulón is látta meg a napvilágot.

Ferrán Torres a spanyol futball egyik legnagyobb ígérete Forrás: AFP/Jose Jordan

Saját nevelésű játékosként

Torres lett az első 2000 után született labdarúgó, aki pályára lépett a spanyol bajnokságban.

2017. december 16-án, egy Eibar ellen 2-1-re elveszített mérkőzésen lépett először pályára. Mire 2019. január 19-én megszerezte első gólját is a bajnokságban, már túl volt első Bajnokok Ligája-mérkőzésén is.

Torres ebben a szezonban már kihagyhatatlan a Valencia kezdőcsapatából, kreatív és sokoldalú középpályásként tagja volt a 2017-es U17-es, és a 2019-es U19-es spanyol utánpótlás-válogatottnak is. Mindkét csapattal megnyerte a korosztályos Európa-bajnokságot, utóbbin a torna álomcsapatába is beválasztották.

Szintén szökőnapon született a német válogatottal 2014-ben világbajnoki címet ünnepelhető védő, Benedikt Höwedes. A Schalkéban 11 évet lehúzó futballista 2018 óta a Lokomotiv Moszkvában játszik.

A kerékpársport rajongóinak ismerősen csenghet Dave Brailsford neve. 2003-ig egy brit kerékpáros cég sales managereként dolgozott, majd a brit kerékpárcsapat vezetője lett.

Új, a versenyzők teljesítményét statisztikai alapon mérő és kiértékelő rendszerével versenyzői teljesítménye folyamatosan javult.

Vezetésével a britek a 2004-es olimpián két aranyérmet is nyertek kerékpársportban, ami a legjobb teljesítményük volt 1908 óta.

Dave Brailssford, a brit kerékpársport felemelkedésének legfontosabb alakja Forrás: AFP/Oli Scarff

2008-as pekingi, és a 2012-es londoni olimpián Nagy-Britannia már a kerékpáros éremtáblázat első helyén találta magát. Közben elkezdett egy új országúti csapatnál is dolgozni. A Sky pedig 2012 és 2018 között letarolta a legragosabb versenynek számító Tour de France-t. Módszerei úttörőnek bizonyulnak a kerékpársportban, és napjainkban is a Sky utódjának számító INEOS az a csapat, amelyiket le kell győzni.

A spanyol Rubén Plaza Molina egy szakaszt nyert a Tour de France-on, kettő a Vuelta a Espanán, így mindenképp megérdemli, hogy egy ilyen listára felkerüljön a neve.

Kovács katalin győzelmet ünnepelhet - megszokott kép volt ez Forrás: DPA/AFP/usage worldwide, Verwendung weltweit/Franz-Peter Tschauner

A legjobb magyar sportolók közül ketten is február 29-i születésűek.

Kovács Katalin, háromszoros olimpiai-, 30-szoros világ- és 29-szeres Európa-bajnok kajakosunk 1976-ban született.

Eredményeit Kozák Danuta hatalmas erőkkel ostromolja ugyan, de még mindig a 44 éves versenyző tekinthető a kajakkirálynőnek.

Decker Ádám tagja volt a 2013-ban világbajnok magyar férfi vízilabda-válogatottnak. Az egyik legjobb magyar védő számos klubban megfordult, a Vasassal 2010-ben és 2012-ben bajnoki címet is ünnepelhetett.