Foci nem volt, mégis megtelt a stadion karácsonyi dalokat éneklő szurkolókkal

Union Berlin
Megható karácsonyi hangulatkép az Union Berlin stadionjában
Vágólapra másolva!
Az Union Berlin futballcsapatának szurkolói továbbra is úgy ápolják a karácsonyi hagyományt, hogy ellepik az An der Alten Försterei Stadiont, és focimeccs nélkül is óriási hangulatot teremtenek, csak szurkolói rigmusok helyett karácsonyi dalok szólnak.

2002-ben egy Union Berlin-szurkoló úgy érezte, neki nem elég, hogy az év utolsó meccsén is együtt ugrál a többi szurkolóval, ő szeretne a társainak boldog karácsonyt kívánni. Kitalálta, hogy találkozzanak a stadionban karácsony előtt egy nappal, és énekeljenek ünnepi dalokat. Az első évben 89 drukker jelent meg, pár évvel később 15 ezren lettek, 2015-ben 28 ezren voltak. Mindenki kap egy gyertyát, és kilencven percen át szól az O Tannenbaum, a Stille Nacht és társaik. Plusz egy kis hosszabbítás.

Szurkolók véréből megmentett klub Dárdaiék árnyékában

Megyeri Balázshoz indultunk, valami egészen csodálatos jelenségre leltünk. A neve: 1. FC Union Berlin. A Dárdai Pál vezette Hertha árnyékában húzódik meg a német főváros második számú futballklubja, amely nem az eredményei, sikerei, játékosai, hanem a szurkolói miatt kívánkozik fel minden futballszurkoló

A szurkolók illegális akciója akkora sikert aratott, hogy klub azonnal felkarolta az ötletet. 2010-ben már több mint 10 ezer szurkoló ment énekelni a berlini stadionba, ahol 19 órakor kialszanak a fények, így csak a gyertyák tízezrei világítják meg az arénát.

Az esemény mostanra annyira népszerű lett, hogy már hetekkel előtte nem lehet jegyet kapni, és más klubok szurkolói is be akarnak jutni.

Ezt követően 90 percnyi éneklés jön, majd a helyi tiszteletes, Peter Müller mond imát és mesél el egy karácsonyi történetet. Az ünnepet az Union Berlin himnusza (az Eisern Union) eléneklése zárja, amit idén a Punk zene királynője, Nina Hagen vezényelt.