Dollármilliárdokkal a világ tetején: a Dallas Cowboys a legértékesebb klub

New York Giants v Dallas Cowboys GettyImageRank2 SPORT nfl AMERICAN FOOTBALL
ARLINGTON, TEXAS - SEPTEMBER 08: Ezekiel Elliott #21 of the Dallas Cowboys walks off the field after a 35-17 win against the New York Giants at AT&T Stadium on September 08, 2019 in Arlington, Texas. Ronald Martinez/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
A sport mindig is jó üzlet volt, de az elmúlt években a média egyre nagyobb figyelmének köszönhetően olyan mennyiségű pénz áramlott a topligákba, amire korábban soha nem volt példa. A világ 50 legértékesebb franchise-ának döntő többségét a szórakoztatóipar fellegvárában, az Egyesült Államokban kell keresni. A mezőnyt az NFL-csapatok uralják, 26 klubot adnak a Top 50-es listába, ráadásul a legértékesebb sportszervezet 2019-ben immár zsinórban negyedszer a Dallas Cowboys lett több mint 5 milliárd dollárral.

A Forbes magazin minden évben készít egy 50-es listát, amelyben a piaci értékük alapján (stadionok, edzőközpontok, szponzori szerződések, TV-s díjak stb.) rangsorolja a világ legnagyobb sportklubjait. 2016 óta ugyanazzal a névvel kezdődik a történet, a Dallas Cowboys bebetonozta magát az első helyre.

A texasi amerikaifutball-csapat értékét 5 milliárd dollárra becsülik, azaz nagyjából 1470 milliárd forintra.

Hogy érzékeltessük mekkora összegről is van szó, ennyi bevétellel kalkulál a magyar állam idén a különböző vállalati adókból összesen, de azt is írhatnánk, hogy ekkora forrásból a labdarúgó Európa-ligában szépen helyt állt Ferencváros több mint 250 évig működhetne.

Visszatérve a Dallasra, a klub 2016-ban még „csak" 4 milliárd dollárral vezette a rangsort, azaz 3 év alatt 25%-kal növelte az értékét, ami elképesztő gazdasági teljesítmény. Igaz, ehhez hozzájárult az is, hogy időközben, 2017-ben átadták a csapat 91 hektáron elterülő, 1,5 milliárd dollárból felhúzott edzőközpontját is. A nemes egyszerűséggel csak „A Csillag" névre keresztelt komplexum már a 21. század elvárásai alapján készült, így a fedett edzőpálya mellett akad benne pláza, éttermek, boltok és egy rehabilitációs center is.

A központot nemcsak az együttes, hanem a helyi egyetemi élet is használhatja, plusz a fedett pályát bármikor át lehet alakítani bokszmérkőzések vagy éppen koncertek megrendezésére.

Persze mindezt jó pénzért.

Az óriási üzleti siker mögött a franchise multimilliárdos tulajdonosa, Jerry Jones áll. A 77 éves üzletember vérében van az amerikaifoci, 1964-ben ő volt az egyetemi bajnokságot nyerő Arkansas Egyetem együttesének csapatkapitánya.

A Cowboys 1989-ben került hozzá, 150 millió dollárt fizetett akkor a texasi alakulatért. 30 év alatt kitartó és kemény munkával 33-szorosára növelte a befektetése értékét, ami finoman fogalmazva is fantasztikus teljesítmény.

Jones titka a marketingszemléletben rejlett, mindig figyelte az aktuális trendeket, és ügyesen kihasználta, hogy az USA második legnagyobb lakosságú államában, Texasban az amerikaifutball több mint sport, gyakorlatilag a hétköznapok szerves része. A 8,4 milliárdos összvagyonnal rendelkező mogul új stadiont építtetett a Cowboysnak 2009-ben azzal a nem titkolt céllal, hogy az legalább olyan közismert épület legyen az USA-ban, mint a washingtoni elnöki hivatal, azaz a Fehér Ház.

A létesítmény nevét 2013 nyarán a telekommunikációs vállalattal kötött üzlete után AT&T Stadionra változtatta, méghozzá ligarekordot jelentő, nagyjából 340 millió dollárért.

A teljesen klimatizált stadion 100 000 fő befogadására képes, a több mint 14 000 tonnás tetőszerkezete 12 perc alatt kinyitható és a világ legnagyobbjai közé tartozó HD-s kijelzője a maga 2300 négyzetméternyi felületével gondoskodik arról, hogy mindenki mindent láthasson a mérkőzéseken.

A Cowboys a profit szempontjából is megéri a pénzét, 2017-ben 365 millió dolláros adózás előtti eredményt ért el, ami abszolút rekord volt nemcsak az NFL-csapatok körében, hanem a világ összes sportklubját figyelembe véve. A dallasi klub és vele együtt az amerikaifutball-liga többi csapata azért is hengerelhette le a sportvilágot, mert rendkívül előnyös megállapodást kötöttek a televízió társaságokkal.

Az olyan TV-óriások, mint a CBS, NBC, Fox vagy éppen az ESPN több mint 260 millió dollárt hagytak minden egyes NFL-csapat kasszájában a tavalyi szezonban.

Ha nem számoljuk a merchandising, büfékhez kapcsolódó és jegybevételeket, akkor is csak ebből az egy tételből az együttesek bőven fedezhették a játékosok fizetéseit (tavaly a fizetési sapka 177 millió dollár volt a ligában). Ezek után nem csoda, hogy a 32 NFL-klubból 26 helyet követelt magának a legértékesebb franchise-ok sorában.

A képzeletbeli ezüstérmet a listán szintén egy észak-amerikai klub szerezte meg, a baseballbajnokság ikonikus csapata, a New York Yankees.

A „Bronxi Bombázók" három helyet javítottak 2018-hoz képest, és két számjegyű, 15%-os növekedést produkáltak, így már 4,6 milliárd dollárra taksálják a franchise-t.

A siker egyik oka a Yankee Stadion látogatottságának emelkedése volt. A tavalyi esztendőhöz képest 10%-kal több néző ment ki az 54 000 fős komplexumba, összesen 3,5 millióan látogattak ki az együttes otthonába, ami a legtöbb volt 2012 óta. A Yankees nemcsak a helyszínen, hanem a képernyők előtt is rendkívül népszerű volt, a YES Networkön 57%-kal többen követték a meccseiket, mint bármelyik másik baseballcsapatét 2018-ban.

Yankees-játékosok egymás között: Gary Sanchez #24 és Aroldis Chapman #54 Forrás: AFP/2019 Getty Images/Elsa

A rangsor harmadik helye Európáé, azon belül is a Real Madrid labdarúgócsapatáé lett, amely a maga 4,2 milliárd dolláros értékével bronzérmes a listán.

A Forbes eddigi összeállításaiban a La Liga-klub életében fontos szerepet játszott a hármas szám, mert a Cowboys előtt 2013 és 2015 között három éven át a királyi együttes volt a legértékesebb, 3,3 milliárd dolláros becsült árral.

A Madrid esetében az előző két klubbal ellentétben szembeötlő különbség, hogy míg a Cowboys egy emberé, a Yankees a Steinbrenner családé, addig a Realt annak 90 000, kvázi részvényese tulajdonolja.

Luka Modric öröme a Bajnokok Ligájának utolsó csoportmérkőzésén szerzett gólja után, melyet a Real Madrid 3-1-re nyert meg idegenben Forrás: AFP/John Thys

A Top 50-es lista második legtöbb klubját, szám szerint kilencet az észak-amerikai profi kosárlabda liga (NBA) adja. A legelőkelőbb pozíciót a csapat mostani teljesítményét elnézve némi meglepetésre a New York Knicks szerezte meg. A 26 mérkőzést követően mindössze 6 győzelemmel álló franchise 11%-ot „drágult" tavaly óta, és az ötödik helyre jött fel a rangsorban a futballóriás FC Barcelona mögé. A „Nagy Alma" együttese mellett a top 10-be bekerült még az újra jó formát mutató Los Angeles Lakers (3,7 milliárd dollár) és a Golden State Warriors (3,5 milliárd dollár).

A LeBron Jamessel felálló Lakers kapcsán érdekes adat, hogy 2012-ben még a maga 900 millió dolláros árával a legértékesebb NBA-együttes volt a Top 50-es rangsor 35. helyén.

Ha az elmúlt évek tendenciáját nézzük, akkor jól látható, hogy amíg

2012-ben csak a Manchester United labdarúgócsapata ért többet 2 milliárd dollárnál, addig napjainkban 52, különböző sportágba tartozó franchise mondhatja el magáról ugyanezt.

A szárnyalás oka a minden eddiginél kedvezőbb médiakörnyezet, a közvetítési díjakból beáramló óriási összegek. Az észak-amerikai klubok erőteljes dominanciáját pedig a tulajdonosok számára kedvező fizetési sapkák kiharcolása okozta, amely mesterségesen „alacsonyan" tartja a játékosok juttatásait.

A fentieknek köszönhetően elmondhatjuk, hogy a világ legértékesebb sportklubjai úsznak a pénzben. Mondjuk az 50-es listán is akad egy kivétel, ami erősíti a szabályt, méghozzá a katalán sztárcsapat, az FC Barcelona. A hatszoros aranylabdás Lionel Messit is foglalkoztató együttes a tavalyi évet 37 millió dolláros mínusszal zárta. Ennek okai a futballistáknak adott hatalmas fizetések és bónuszok voltak.

A rangsorban szereplő többi franchise profittal zárta 2018-at, ráadásul a klubok felénél több mint 100 millió dollár csilingelt a kasszában.

A világ legértékesebb sportszervezetei 2012 és 2019 között Forrás: Forbes.com

Összességében az 50-es listába az NFL 26, az NBA 9, míg az MLB 7 franchise-t ad, a maradék 8 helyet európai futballklubok (5 Premier League-, 2 La Liga- és 1 Bundesliga-csapat) foglalták el a rangsorban.

Érdekes, hogy a másik két észak-amerikai major league, az NHL és az MLS egyetlenegy taggal sem képviselteti magát, de a Formula-1 és Nascar-sorozatból sem köszön vissza egyetlen istálló sem. Az előbbi négyesből a legelőkelőbb helyen a New York Rangers jégkorongcsapat áll a világ legértékesebb franchise-jainak bővített listáján, méghozzá a 72. pozícióban a maga 1,55 milliárd dollárjával.

A világ legértékesebb franchise-jai 2019-ben:
1. Dallas Cowboys (NFL) 5 milliárd USD
2. New York Yankees (MLB) 4,6 milliárd USD
3. Real Madrid (La Liga) 4,24 milliárd USD
4. Barcelona (La Liga) 4,02 milliárd USD
5. New York Knicks (NBA) 4 milliárd USD
6. Manchester United (Premier League) 3,81 milliárd USD
7. New England Patriots (NFL) 3,8 milliárd USD
8. Los Angeles Lakers (NBA) 3,7 milliárd USD
9. Golden State Warriors (NBA) 3,5 milliárd USD
10. New York Giants (NFL) 3,3 milliárd USD
.
.
.
45. Liverpool (Premier League, Bajnokok Ligája címvédő) 2,18 milliárd USD