Még a Premier League-ben sem fújt a videobíró, aki elvette az Arsenal győzelmét

fbl Horizontal
The scoreboard displays the VAR (Video Assistant Referee) decision disallowing Arsenal's third goal by Arsenal's Greek defender Sokratis Papastathopoulos during the English Premier League football match between Arsenal and Crystal Palace at the Emirates Stadium in London on October 27, 2019. (Photo by DANIEL LEAL-OLIVAS / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or 'live' services. Online in-match use limited to 120 images. An additional 40 images may be used in extra time. No video emulation. Social media in-match use limited to 120 images. An additional 40 images may be used in extra time. No use in betting publications, games or single club/league/player publications. /
Vágólapra másolva!
Vasárnap este az Arsenal kétgólos előnyt adott le, végül 2-2-es döntetlent játszott a Crystal Palace ellen az Emirates Stadionban. A lefújás után a legtöbbet az Arsenal csapatkapitányáról, Granit Xhakáról beszéltek, mivel a lecserélésekor mutogatott és káromkodott a csapata szurkolóinak, majd a mezét is eldobta. A svájci játékos magánszáma azonban elvonta a figyelmet arról, hogy a videobíró megint leszerepelt a Premier League-ben. Az első félidőben az észak-londoniak ellen megítéltek egy jogtalan tizenegyest, a hajrában pedig érvénytelenítették egy teljesen szabályos góljukat.

Az Arsenal remekül kezdte a Crystal Palace elleni meccset, kilenc perc után már kétgólos előnyre tett szert. A 29. percben azonban a Palace visszajött a meccsbe. Wilfried Zaha kapott labdát a balszélen, betört a tizenhatoson belülre, megtolta a labdát a kilépő Calum Chambers mellett, majd hatalmasat homorított, és a földre zuhant. A mérkőzést vezető Martin Atkinson sem ette meg Zaha műesését, gondolkodás nélkül sárga lapot adott neki, és mutatta, hogy jöhet a szabadrúgás kifelé.

Azonban a VAR-szobából a fülére szóltak, hogy Chambers buktatta Zahát, így az Arsenal védője kapott sárgát, a tizenegyest pedig Luka Milivojevics belőtte.

Az eset érdekessége, hogy a videobíró-szobában ténykedő Jarred Gillett felülbírálta az ítéletet, az elsőre jó döntést hozó Martin Atkinson pedig anélkül, hogy visszanézte volna a felvételt, hitt a VAR-szobában dolgozó segédjének.

A második félidő elején egyenlített a Palace, de az Arsenal így is megnyerhette volna a mérkőzést. A 84. percben egy szöglet után Alexandre Lacazette csúsztatott, a hosszú oldalon érkező Chambers pedig megharcolt a labdáért Milivojeviccsel, a lecsorgót pedig Szokrátisz Papasztathópulosz a kapuba bombázta.

A görög középhátvéd majdnem kiszaladt az Emirates Stadionból, úgy örült a góljának, azonban 20 másodperccel később a VAR-szobában elkezdték vizsgálni a gólt, amit végül Chambers szabálytalansága miatt érvénytelenítettek, pedig látható, hogy az Arsenal játékosa a labdát pöckölte el.

A 97. percben is történt egy érdekes eset. Egy rosszul elvégzett Arsenal-szöglet után kontrázott a Crystal Palace. A szélvészgyors Zaha a saját térfelén megtolta a labdát Mattéo Guendouzi mellett, az Arsenal francia középpályása pedig úgy vetette rá magát a Palace támadójára, mintha egy amerikaifoci-meccsen lenne.

Az eset után Atkinson játékvezető csak sárga lapot adott Guendouzinak, pedig a 20 éves középpályás egyértelmű gólhelyzetet akadályozott meg, még ha Zaha nem is volt közvetlenül az Arsenal kapuja előtt.

Az egy dolog, hogy Atkinson hibázott, de a VAR-szobában ténykedő Gillett itt is jelezhette volna, hogy nem ért egyet a döntéssel, ugyanis a videobírónak közbe kell avatkoznia, ha a kiállítást érő szabálytalanság történik.

Az Arsenal pontvesztésében főszerepet játszó Jarred Gillett egyébként még sosem vezetett Premier League-mérkőzést. A 32 éves játékvezető az idei szezonban hat meccsen dirigált a másodosztályban, és kétszer vezetett a Ligakupában. Talán nem véletlenül nem foglalkoztatják a legmagasabb szinten.

Lassan mindenki meggyűlöli a VAR-t Angliában

A Premier League hétvégi fordulójában két mérkőzésen is komoly felfordulást okozott a videobíró használata, illetve nem használata. Jürgen Klopp mellett a szurkolóknak is kezd elegük lenni a technológiából. Szombaton a Tottenham Hotspur-Watford mérkőzésen a vendégek a 6. perctől egészen a 86-ig vezettek, amikor Dele Alli góljával egyenlíteni tudott az előző idény BL-döntőse.