Társoldalunk:

Szabó Tünde: Budapest a világ egyik legjelentősebb sportfővárosa lett

2019.08.07. 12:15

Szabó Tünde sportért felelős államtitkár szerint sportdiplomáciai siker, hogy a nyári játékokat megelőző évben Magyarország több olimpiai kvalifikációs világbajnokságot is rendezhet.

"Fő célunk volt, hogy minél több nemzetközi sporteseményt hozzunk hazánkba" - emlékeztetett rá Szabó Tünde szerdán az M1 aktuális csatornán.
A kiemelt vb-k sorozata az asztalitenisszel kezdődött áprilisban, majd következett a vívók világbajnoksága júliusban, két hét múlva a kajak-kenu legjobbjai találkoznak Szegeden. Szeptemberben a világ legjobb öttusázói jönnek Budapestre.Utóbbi három esemény az olimpiai részvétel szempontjából is nagy jelentőségű, míg a múlt heti Forma-1-es futam más szempontból volt fontos.Szabó Tünde kiemelte, hogy a versenyhétvége alatt 230 ezer néző látogatott ki a mogyoródi pályára.

Siklósi Gergely Budapesten szerzett világbajnoki aranyat párbajtőrbenForrás: Csudai Sándor - Origo

"Felemelő ekkora és ilyen sportszerető közönség előtt lenni. Sok külföldi nézőt is köszönthetünk ilyenkor, ami nagyon fontos a sportturizmus tekintetében és gazdasági szempontból" - mondta, hozzátéve, hogy az elmondások alapján a versenyzők és a csapatok is örömmel jönnek Magyarországra.

Elhangzott, hogy a vívó-világbajnokságra a magyar fővárosba érkezett Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke, aki úgy fogalmazott: "Budapest mára vitathatatlanul a világ egyik legjelentősebb sportfővárosa lett"."Volt szerencsém vele találkozni és ugyanezt elmondta nekem is. Nagyon örül, hogy ennyi kiemelt eseményt rendezünk" - mondta az államtitkár, aki kiemelte: "nagyon fontos, hogy megfelelő sportlétesítményeink legyenek, szinte már minden sportágat ki tudunk szolgálni".

Óriási sportdiplomáciai sikernek nevezte, hogy 2017 után 2027-ben is vizes világbajnokságot rendezhet Budapest. A későbbi eredményesség szempontjából lényeges - hangsúlyozta -, hogy "az utánpótlásra mennyit tudunk figyelni".

Szabó Tünde szerint a sport az egyetlen egy ágazat, ami rendkívül gyorsan és dinamikusan pozitív hatást gyakorol minden területreForrás: MTI/Mónus Márton

"Fontos hangsúlyozni, hogy az egyéni sportágakban el tudott indulni 2013-ban egy nagy fejlesztési program. Ennek a hatásait már érzékeljük" - vélekedett Szabó Tünde, hangsúlyozva, hogy a sportágfejlesztési és az utánpótlás-nevelési programoknak tovább kell menniük.