Az FTC létrehozná az Európai Gondoskodás Napját

Ferencváros, FTC, három csillag, címer, logo
Vágólapra másolva!
A Ferencváros Torna Club négy évvel ezelőtt javasolta, hogy minden év július utolsó napján a hazai sportszervezetek mérjék fel, hogy miben és mivel segíthetik egykori élversenyzőik sorsát. Az FTC ezúton kezdeményezi most egy olyan nemzeti munkacsoport felállítását, melyben a hazai sportirányítási szervek, a sportegyesületek és sportágak, felsőoktatási intézmények, pénzintézetek, szakmai együttműködő partnerek és egyéb érintett szervezetek bevonásával a 2019-es év végéig megfogalmazhatjuk rendszerszintű, tartós megoldási javaslatainkat, cselekvési tervünket a hazai sportirányítás felé. Az FTC nyílt levelet tett közzé  gondoskodás fontosságáról.

A hivatásos élsportolók nagy része "burokban él" aktív évei alatt. Az adott mérkőzésre, versenyre való felkészülés, regeneráció és utazás teszi ki az idejük nagy részét, többen hónapokat töltenek edzőtáborokban, a családjuktól, baráti környezetüktől távol. Az ilyen életmód hatására sokak társadalmi kapcsolatai a minimálisra csökkennek. Bár számos élsportoló és csapatsportoló aktív évei alatt kiemelkedő fizetést kap, az említett burokban többen nem tanulnak meg felelősen bánni anyagi helyzetükkel, nem jellemző a pénzügyi tudatosság, és nem gondolnak a visszavonulást követő évtizedekre, új életükre. A hivatásos élsportolók jelentős része képtelen megbirkózni azzal a lelki teherrel, hogy a csúcson töltött éveik végesek, és visszavonulásuk után sokkal kisebb figyelem övezi őket (média és szurkolói oldalról), mint aktív éveik alatt. A figyelem és versenyek, meccsek adta adrenalin, az új célok, motiváció és jövőkép hiánya, a megváltozott anyagi helyzet és rossz gazdálkodás mind előidézője annak, hogy számos korábbi élsportoló küzd depresszióval, pánikrohamokkal, szenvedélybetegségekkel (alkohol, gyógyszer, drog, szerencsejáték), keveredik bűnügybe, válik el, hal meg idő előtt.

Bár Magyarországon számos jó példa létezik a sportolók anyagi biztonságának megteremtésére (olimpiai életjáradék, Gerevich-ösztöndíj, a Nemzet Sportolója, kiemelt edzői program, olimpiai prémium rendszer), a fentebbi egy globális probléma, számos hazai és külföldi elrettentő példával.

Ezen rossz példák és tragédiák elriasztják a szülők egy részét attól, hogy a hivatásos élsportolói karrier felé tereljék gyermekeiket. Ezzel a sportegyesületek számos olyan fiatalt veszítenek el, akik a későbbiekben kiemelkedő nemzetközi eredményeket érhetnének el, vagy akik később támogatóként, szurkolóként, szülőként a sportágazat fontos szereplőjévé válhatnának.

A Ferencvárosi Torna Club, közösen az olasz Lazio Basket, a portugál Sporting, a horvát HASK Mladost és a finn Tampere Pyrinto sportegyesületekkel egy, az Európai Unió Erasmus+ Sport Programjának támogatásával megvalósuló közös projektben való részvételre, közreműködésre szólítja fel a projektben résztvevő országok sportirányításának alakítóit. A Ferencvárosi Torna Club, mint a felhívást kezdeményező sportszervezet, úgy gondolja, hogy a probléma, amelyet négy éve felvetett, összetett és rendszerszinten kezelendő, a megoldás kizárólag összefogással és az elképzelések egyeztetésével található meg.

A Gondoskodás Európai Napja projekt keretein belül ez év július 31-et követően bemutatjuk 1-1 olyan egykori élsportoló inspiráló történetét, akik nem csak sportolóként, de a civil életben is bizonyították rátermettségüket és újabb sikereket értek el.

Az idei év október 15-re pedig meghirdetjük az FTC Karrier Napot, melynek célja, hogy a magyar sport ismert személyiségeinek bevonásával különböző sportolói életutakat mutassunk be, szemléltessük az élsportolói pályafutás lezárásának és a civil élet megkezdésének nehézségeit. A rendezvény elsődleges célja azonban, hogy a szemléletformáló előadások hatására cselekvésre ösztönözzük a hazai sportszervezeteket a jelenségre adott válaszok kialakításában. Rendezvényünk helyszíne a Groupama Aréna lesz.

Kezdeményezésünk céljainak elérése érdekében a Ferencvárosi Torna Club és a projektben résztvevő külföldi sportszervezetek idén olyan kampányfilmekkel jelentkeznek,

melyekben korábbi klasszisok hívják fel a figyelmet arra, hogy nem minden élsportoló juthat fel a csúcsra, nem mindenki helyezkedhet el a sportágazatban versenyzői pályafutásának befejeztével, a közös cél azonban, hogy ezen értékes emberek társadalmi beilleszkedését segítsük.

A Ferencvárosi Torna Club kampányának nagykövetei Pádár Ildikó, Bácsi Péter, Hajnal Tamás és Madaras Norbert lesznek.

Az Európai Unió Erasmus+ Sport Programjának társfinanszírozásával megvalósuló nemzetközi projekt lehetőséget teremt számunkra, hogy kezdeményezésünk mind hazai, mind európai szinten figyelmet kapjon. Legyen mostantól július 31. a Gondoskodás Európai Napja!