Vágólapra másolva!
A Harvard Egyetem kirúgta a vívócsapat főedzőjét, miután az eladta a házát az egyik ösztöndíja diák apjának.

Az adásvétel önmagában nem is lett volna gond, csakhogy Peter Brand 989 ezer 500 dollárért vált meg a Massachusetts állambeli Needhamben lévő ingatlant, ami szerény becslések szerint is kétszerese a piaci árnak. Ráadásul a vevő sem akárki volt, han Jao Zsie, egy marylandi üzletember, akinek a fiát nem sokkal később történetesen felvették a Harvardra, és bekerült a vívócsapatba is.

Peter Brand már nem a Harvard vívócsapatának az edzője Forrás: Origo

Az ügyet a bostoni Globe napilap robbantotta ki, ők derítették ki, hogy a 2016 májusi üzlet megsértette az egyetem szigorú összeférhetetlenségi szabályait. Brand kirúgása azért is országos hírű, mert a 13 éves korában Izraelből bevándorolt edző az elmúlt húsz évben az ország egyik legjobb csapatát épített föl a Harvardon, amellyel 12-szer (négyszer a nőkkel, nyolcszor a férfiakkal) nyerte meg az Ivy League, azaz az egyetemi bajnokság legerősebb divíziójának a pontversenyét, 2006-ban pedig az ő írányításával nyerte meg a Harvard 1889-es fennállása óta egyetlen NCAA országos bajnoki címét. Világbajnoki érmes és olimpikon vívók sora került ki a kezei alól.

Zsao később azt mondta, hogy sajnálta, hogy az edzőnek minden nap húsz kilométerről kellett bejárnia edzést tartani. Ő maga soha nem lakott a házban, amit 17 hónappal később jelentős veszteséggel, 665 ezer dollárért adott el.