Nyolc eltűnt hegymászót keresnek az indiai hegyi mentők

Vishal Bhatnagar India Jaipur Uttrakhand SNOW
A view of Himalayan range including Trishul , Nanda Devi,Chaukhamba from Chopta Valley during the Winter Season at Rudrapragya District of Uttarakhand, India. March 08,2019.Chopta is possibly the only valley town in Uttarakhand, that has minor human alteration, and a good place for intermediate trekkers to brush up their skills while exploring locally renowned tourist spots, like the Tungnath Temple and the Deoria Tal, which are both accessible after a well guided trek. (Photo By Vishal Bhatnagar/NurPhoto) (Photo by Vishal Bhatnagar/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
Indiai hegyimentők kutatnak az után a nyolc hegymászó után, akik a India második legmagasabb hegycsúcsának megmászása közben tűntek el.

A brit Martin Moran vezette hegymászócsoport május 13-án indult el a Himalájában az India északi részén fekvő, Nanda Dévi 7817 méter magas keleti hegycsúcsára. A csapatnak négy brit, két amerikai, egy ausztrál tagja volt, és egy indiai túravezető is kísérte őket. Moran korábban már kétszer megmászta a Nanda Dévit.

A Nanda Devi csúcsa Forrás: NurPhoto/Vishal Bhatnagar/NurPhoto/Vishal Bhatnagar

A nyolctagú csapatnak május 31-én, pénteken kellett volna visszaérnie az alaptáborba. Ám mivel nem értek oda, riadóztatták a hegyimentőket. A helyi hatóságok elmondták, hogy a kedvezőtlen időjárás miatt négy brit hegymászót, akik a második alaptáborban voltak, vasárnap lehoztak a hegyről. Ők nem voltak az expedíció tagjai, de május 26-ig tartották a kapcsolatot a nyolc mászóval – számolt be róla a BBC News.

Az eltűnt mászók utáni kutatás szombaton indult, de vasárnap, a rossz időjárás miatt le kellett fújni. A kutatás a helyi illetékesek szerint hétfőn folytatódik.