Korábbi párja már nem haragszik Liu Shaolinra, és jóban van a magyarokkal

Sskate Vertical
Hungary's Sandor Liu Shaolin stands next to Britain's Elise Christie during the men's 5,000m relay short track speed skating venue ceremony during the Pyeongchang 2018 Winter Olympic Games, at the Gangneung Ice Arena in Gangneung on February 22, 2018. (Photo by ARIS MESSINIS / AFP)
Vágólapra másolva!
A szófiai rövidpályás gyorskorcsolya-világbajnokság egyik érdekes párosa Liu Shaolin Sándoré és a brit Elise Christié. A phjongcshangi téli olimpia után külön utakra lépő sportolók viszonya látványosan megromlott, aminek a január Európa-bajnokságon többször is láthattuk a nyomát. A vébére azonban mintha normalizálódott volna a helyzet.

A 28 éves, háromszoros világ – 2017-ben Rotterdamban triplázott – és tízszeres Európa-bajnok brit sportolóra az elmúlt időszakban igencsak rájárt a rúd. A szocsi téli olimpia csalódása után, ahol mindhárom egyéni számban kizárták, Phjongcshangban szeretett volna javítani, de hiába futott 500 méteren kétszeres is olimpiai rekordot, a döntőben bukott, majd 1500-on és 1000 méteren is esett, utóbbi elődöntőjét már fel is kellett adnia,

Elise Christie phjongcshangi pechsorozatának végső állomása Forrás: AFP/Mladen Antonov

Emlékezetes marad a kép, ahogy akkori párja, Liu Shaolin Sándor nyakában ünnepli a magyar váltó történelmi aranyérmét, a játékok után azonban véget ért a kapcsolatuk.

Liu Shaolin Sándor és exbarátnője, a brit Elise Christie Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

És, ha még mindez nem lett volna elég: a brit olimpiai bizottság több téli sportág, így a short track állami támogatását is megszüntette, Christie-nek az edzőjétől is meg kellett válnia, a csapat több meghatározó tagja pedig felhagyott a sportággal. Ilyen körülmények között tért vissza az idei világkupaidényben, és próbálja újra megtalálni korábbi önmagát. Az Origónak a világbajnokság helyszínén, a szófiai Armeec Arénában nyilatkozott.

„Köszönöm jól vagyok – kezdte a kötelező első kérdés után. – Kisebb bajaim vannak, de semmi komoly. Most már jó ideje edzésben vagyok, úgyhogy kezdem visszanyerni a formában. Sokat dolgozok, és azt hiszem, szépen haladok előre. Nehéz volt visszatérni a sérülés után, különösen azt követően, hogy a második olimpiám is balul sikerült. Minden összejött, Shaolinnal is akkoriban szakítottunk.

Idén is voltak már komolyabb eredményei a vk-sorozatban, illetve a dordrechti Európa-bajnokságon ezüstérmes lett 1500 méteren, azaz adódik a kérdés, hogy mikor láthatjuk újra az Eb- és vb-érmeket halmozó Elise Christie-t?

Az Eb-dobogó második fokán (balról Christie):

„Nagyon remélem, hogy a következő szezonban már a régi énem lesz a pályán. Az idei világbajnokságra még nem tudtam tökéletesen felkészülni, de a következőre már szeretnék igazán jó formában lenni. Most nincsenek nagy terveim: jó lenne odaérni egy-két B döntőbe, illetve próbálok új versenyzési taktikát kialakítani, de nem gondolok éremszerzésre, és főleg nem győzelmekre.”

A kicserélődött csapatban egyértelműen a 28 éves, livingstoni skót klasszis a vezér, akire felnéznek a többiek. „Tulajdonképpen így van, de nem szeretnék főnökösködni, nem akarom ezt a szerepet túljátszani. Jó csapat jött össze, jó móka együtt lenni.”

Christie és a britek a kép jobb oldalán:

A lelátóról jól lehetett látni, hogy Christie többször is jókedvűen elcseverészett a magyar csapat két lány tagjával, Bácskai Lucával és Jászapáti Petrával. „Akkor ismertem meg a lányokat, amikor még együtt voltam Shaolinnal. Közel kerültem a csapathoz, a lányokkal pedig egészen összebarátkoztunk. Azt hiszem, mindenkivel jóban voltam, de velük különösen. Akkoriban olyan volt, mintha csapattársak lettünk volna. Szóval, mindig klassz dolog velük találkozni és beszélgetni.”

Elise Christie és Bácskai Sára Luca Forrás: ROTH TAMAS GEZA RothFotok/Roth Tamas

Ennél meglepőbb látvány volt, amikor a lelátón ülve arra lettünk figyelmesek, hogy a többiektől picit eltávolodva Liu Shaolinnal beszélgetett. Pedig a dordrechti Európa-bajnokságon még az olimpiai bajnok védjegyévé vált híres mozdulatot is kifigurázta, így üzenve meg, hogy bizony haragszik. Vagy mégsem?

„Ha versenyeken találkozunk, mindig beszélünk egymással. Nem mondom, hogy barátok vagyunk, de szurkolunk egymásnak, és kölcsönösen azt szeretnénk, hogy a másiknak jól menjen a jégen. De ez már nem az a közeli barátság.”

Az Európa-bajnokságon Liu Shaolin jól ismert beköszönését figurázta ki Christie, de aki anno lemaradt róla, az most már hiába várja az ismétlést.

„Nem fogom többé csinálni. Nem gondoltam komolyan, igazából csak egy vicc volt, egy poén, ezt Shaolin is tudja.”