A sikkasztó helyett egy keresztapa lett a nemzetközi bokszszövetség új elnöke

Gafur Rakhimov, AIBA
Gafur Rahimov (balra) az AIBA jelenlegi elnöke. Miatta is le akarják venni a bokszot az olimpia műsoráról
Vágólapra másolva!
Az amerikai hatóságok aggodalmukat fejezték ki a Nemzetközi Ökölvívó Szövetség (AIBA) frissen kinevezett ideiglenes elnökének, Gafur Rakhimovnak a személyével kapcsolatban, aki információik szerint bántóan szoros kapcsolatban áll az üzbég alvilággal.

A hatóságok szerint Gafur Rakhimov egyenesen az „üzbég alvilág egyik vezető figurája”, ami több mint kellemetlen az AIBA számára, hiszen az eddig alelnökként tevékenykedő Rakhimov éppen egy kellemetlen ügy miatt foglalhatta el az elnöki széket – a sikkasztás miatt eltávolított elnök, CK Wu helyére szintén csak ideiglenesen megválasztott Franco Falcinelli jobbnak látta lemondani, írja a Boxincgscene.com portál.

Gafur Rakhimov (jobbra) nem biztos, hogy a legjobb választás az AIBA élére Forrás: Twitter

„Rakhimov a piti betörésektől és autólopásoktól jutott el odáig, hogy

– derül ki az amerikai pénzügyminisztérium jelentéséből, melynek kiadásával egy időben be is fagyasztották Rakhimov amerikai pénzügyi érdekeltségeit.

Rakhimovot az egyik legnagyobb üzbég bűnszövetkezettel, az állítólag még a sztálini büntetőtáborokban alapított Testvériség Körével hozták kapcsolatba. „A Testvériség Köre igen jelentős szervezetté nőtt ki magát, amely

ahol a legkülönfélébb bűncselekményeket követik el, melyek között ott van a lopás, a rablás, a zsarolás és a pénzmosás is” – részletezi az amerikai hivatal.

Feltételezések szerint Rakhimov kapcsolatai révén tudja informálni társait esetleges nyomozásokról, de ő szervezi a magas szintű találkozókat és hozzá futnak be a fontosabb problémák is.

Rakhimov Dubajban él, véletlenül éppen ott került sor a tisztújításra is. Pat Fiacco, az AIBA végrehajtó tanácsának tagja szerint a választás a szervezet alapszabálya szerint zajlott, ennek megfelelően került az elnöki székbe az üzbég sportvezető, akinek kulcsszerepe van a szövetség számára egyik létfontosságú ügyben:

ő intézi azokat a tárgyalásokat, melyeket az AIBA legnagyobb hitelezőjével, az azeri Benkonsszal folytatnak nem kevesebb, mint 10 millió dollárról.

„Egy személyben intézi ezt az ügyet, ami rengeteg utazással jár” – adott magyarázatot Fiacco arra, hogy miért Dubajban van az elnök székhelye, ahelyett, hogy az AIBA lausenne-i központjában dolgozna. Tehát nem egy esetleges európai elfogatóparancs áll a háttérben.

„Biztos vagyok benne, hogy a vezetésével az AIBA visszaszerzi régi nagyságát” – mondta távozásakor az előző ideiglenes vezető, Franco Falcinelli.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság, melynek sportigazgatója, Kit McConnell ugyancsak részt vett az AIBA rendkívüli dubaji közgyűlésén, nem reagált a Rakhimovval kapcsolatos hírekre.