Hope Solo szexuális zaklatással vádolja a FIFA volt elnökét

Horizontal FOOTBALL WORLD CUP PORTRAIT
(FILES) This file photo taken on June 29, 2015 shows USA goalkeeper Hope Solo waiting for the start of a training session at Olympic Stadium in Montreal on the eve of USA 2015 FIFA Women's World Cup semifinal football match against Germany. US women's football star Hope Solo accused Sepp Blatter of sexual assault on November 10, 2017, claiming the disgraced former FIFA president groped her backside at the 2013 Ballon d'Or ceremony. The 36-year-old Solo, her country's standout goalkeeper, claimed the 81-year-old Blatter pounced as she was about to present an award to her teammate Abby Wambach. / AFP PHOTO / FRANCK FIFE
Vágólapra másolva!
A labdarúgás világát is elérte az amerikai szexuális zaklatási botrány. Ezúttal az amerikai női válogatott korábbi kapusa, Hope Solo vádolta meg a FIFA korábbi elnökét, Joseph Blattert.

A 202-szeres válogatott, olimpiai és világbajnok kapus elmondása szerint a svájci sportvezető a 2013-as Aranylabda-gálán viselkedett vele tiszteletlenül, amikoris megmarkolta a fenekét.

"Megmarkolta a fenekemet, közvetlenül az előtt, hogy együtt felmentünk volna a színpadra. A szexuális zaklatások mindennaposnak számítottak" - mondta el Solo az Expresso című kiadványnak.

Hope Solo kellemetlen emlékekkel távozott a FIFA gálájáról Forrás: AFP/Franck Fife

"Sokkolt a dolog és teljesen leblokkoltam. Próbáltam gyorsan összeszedni magam, és csak arra koncentrálni, hogy rendben átadjam a díjat csapattársamnak, Abby Wambachnaknek, aki pályafutása legrangosabb elismerését vehette át" - részletezte Solo, aki már korábban csatlakozott az interneten futó, a nők bántalmazása és a velük szemben tanúsított szexuáis visszaélések ellen tiltakozó #MeToo kampányhoz.

A 81 éves, tisztségéből 2015-ben eltávolított, azóta is folyamatosan korrupciós vádakkal szembesített korábbi FIFA-elnök, Sepp Blatter képviselője útján tagadta, és "teljesen nevetséges"-nek nevezte a vádakat. Ugyanakkor a brit Guardian honlapján megjelent cikkben a szerzők emlékeztetnek rá, hogy Blattertől korántsem állt távol a szexista, a nőket sértő magatartás.

2004-ben a női labdarúgás népszerűsítésére azzal állt elő, hogy "hordhatnának feszesebb rövidnadrágokat, mint ahogy a röplabdázók", 2013-ban pedig egy, a FIFA végrehajtó tanácsába pályázó nőről annyi volt a jellemzése, hogy "ügyes és még jól is néz ki".

A szexuális zaklatások és visszaélések azt követően váltak általános beszédtémává, miután előbb egy, majd egyre több színésznő vádolta meg Harvey Wenstein amerikai producert zaklatással és nemi erőszakkal.