Elegük lett a svédeknek a tomboló focista szülőkből

021280617MIO_ENT_MEX_DETALLE COPA CONFEDERACIONES RUSIA 2017
Action photo during the Training Mexican National Team, preview match versus Germany corresponding Semifinals to the FIFA Confederations Cup Russia 2017 at Olimpiyskiy Stadion Fisht, Sochi, Russia. Foto de accion durante el Entrenamiento Seleccion Mexicana previo a su partido contra Alemania, Correspondiente a las Semifinales de la Copa FIFA Confederaciones Rusia 2017 en el Estadio de Olimpiyskiy Stadion Fisht, Sochi, Rusia, en la foto: Detalle Ninos en practica Seleccion Mexicana 28/06/2017/MEXSPORT/Isaac Ortiz
Vágólapra másolva!
Három nagy stockholmi csapat úgy döntött, ideje útját állni a gyerekmeccseken a pálya körül tomboló szülői erőszaknak. Meglepően egyszerű a megoldás, és még meglepőbb, hogy működik is.

Egy svédországi felmérés szerint háromból egy gyerek azért hagyja abba a focit még az előtt, hogy igazán komolyra fordulna a "karrierje". A döntésük mögött pedig éppen saját szüleik vannak, akik ahelyett, hogy támogatnák őket, leginkább csak kritizálnak, a mérkőzéseken pedig

ugyanezek a szülők kritikán alul viselkednek:

szidják a gyerekeket, a bírót és egymást, elviselhetetlen légkört teremtve a pálya körül.

Csak akkor élvezik a játékot, ha hagyják nekik Forrás: MEXSPORT/MEXSPORT/Isaac Ortiz

Ebből lett elege a három legnagyobb stockholmi klubnak, az AIK-nak, a Djurgardennek és a Hammarbynak, akik megpróbáltak megoldást találni a világszerte jól ismert problémára. Meg is találták a megoldást, ami olyan igazán skandinávra sikerült - és, lehet, hogy ez csak Magyarországon meglepő, de működik.

A három klub a náluk focizó gyerekfocisták szüleivel etikai kódexet íratott alá. A rövid vállalás szövege mindössze ennyi volt:

1600 szülő írta alá az imént nyilatkozatot, és csodák csodája azóta rohamosan csökkent a korábban kiírthatatlannak vélt viselkedési forma.

Az etikai kódex olyan sikeres, hogy már több más svéd csapat is szeretné meghonosítani, és hamarosan pólókon is feltűnhet a mondat. A klubok nem csak az iróasztal mellett dolgoznak a jó ügyért, a felnőtt csapatok játékosai is beszálltak a kampányba. "A foci szenvedély. Öröm, bánat és minden más érzelem, ami a kettő között van. A foci a legszebb dolog a világon, amiért érdemes kitartani. Tegyünk meg mindent, hogy a gyarekeink megtapasztalhassák ezt az élményt. De ezek az ő emlékeik és az ő tapasztalataik lesznek, nem pedig a mieink" – mondta Stefan Ishizaki, az AIK csapatkapitány-helyettese.