Vágólapra másolva!
Bár egy mérkőzésen csak egy honosított kosárlabdázó szerepelhet, a magyar szövetség mégis az idén magyarított Trotter Obi mellett két másik NBA-múlttal és magyar felmenőkkel rendelkező amerikait is figyel. Hogy Nick Fazekasra vagy Luke Harangodyra szükség lesz-e, arról a férfiválogatott új kapitánya mondhatja ki a végső szót, legkorábban decemberben. Dávid Kornél szerint lavinát indíthat el a honosítási láz, Sterbenz Tamás főtitkár támogatja a magyar gyökerekkel rendelkezők csapatba állítását.

A sikertelen Európa-bajnoki selejtezőket követően a magyar szövetség megköszönte mind a női, mind a férfiválogatottnál dolgozó szakemberek munkáját. Utóbbi együttestől így távozott a Mészáros Lajos, Dzunics Braniszlav kettős, és bár utód még nincs, a szövetség vezetői már a keret megerősítésén dolgoznak.

Kosárlabdában korábban nem volt gyakori a honosítás, erre a már említett Dzunics volt az első példa, aki 2002-ben, 38 évesen lépett pályára a válogatottban, idén pedig a Szolnok amerikai irányítója, Trotter Obi kapott lehetőséget. A szövetség (MKOSZ) most két újabb amerikaiban látná a felemelkedés lehetőségét.

"Egyelőre informális érdeklődésen vagyunk túl, a magyar szövetség elnökségének egyik tagja, Kiss Norbert el is utazott az Egyesült Államokba, hogy tárgyaljon" - nyilatkozta az [origo]-nak Sterbenz Tamás, a kosárlabda-szövetség főtitkára. "De az elnökség arról is döntött, hogy csak akkor honosítunk, ha a játékosra az új szövetségi kapitány is igényt tartana."

Márpedig kapitányra valószínűleg karácsonyig várni kell, az MKOSZ ugyanis pályázatot írt ki a poszt betöltésére, ezt elküldik a nemzetközi szövetség (FIBA) edzői szervezetének is. "November 30-ig lehet pályázni, a magyar kapitánysághoz mind a női, mind a férfiválogatottnál a legmagasabb edzői végzettség szükséges, emellett nem árt, ha van nemzetközi tapasztalata is a leendő kapitánynak" - mondta Sterbenz.

Dávid Kornél szerint inkább az utánpótlás-nevelésre kellene odafigyelni.

"Már Trotter Obi esetében is azt hangoztattam, akkor érdemes honosítással élni, ha az a játékos hiányposzton szerepel és azonnal képes segíteni. Trotter lehet, hogy nagy hasznára vált a Szolnoknak, de az Eb-selejtezőkön nem tudta úgy segíteni a válogatottat, ahogy várták tőle. Egyáltalán nem támogatom a honosítást, ez valóban lavinát indíthat el. Különben is, egyszerre csak egy honosított játszhat, akkor hiába szereznénk kettő-hármat" - mondta az [origo] megkeresésére az eddigi egyetlen, NBA-ben szereplő magyar kosaras.

Sterbenz szerint sem kell attól félni, hogy a válogatottat elözönlik a külföldiek. "Azt mindenképpen támogatom, hogy olyan játékosok szerepeljenek a csapatban, akik magyar gyökerekkel rendelkeznek. Pláne az említett két kosaras esetében, tőlük nem lenne szabad megvonni a magyar állampolgárság lehetőségét, hiszen felmenőik magyarok."

Egy játékos csak egy válogatottban szerepelhet élete során, azaz ha ifi kora óta játszott bármilyen korosztályos csapatban, az kizáró ok lehet. "Fazekas esetében ez problémás is lenne, hiszen ha jól tudom, ő játszott az amerikai U20-as csapatban, ezért méltányossági eljárást kellene kérnünk a FIBA-tól" - mondta főtitkár.

Fazekas és Harangody a két kiszemelt

A 26 éves, 211 centiméter magas amerikai Nick Fazekas nagyszülei 56-os menekültek voltak, a center természetesen már az Egyesült Államokban született, és nagyszerű egyetemi évek után kóstolhatott bele az NBA-be.

A University of Nevada centereként az egyetem történetének legsikeresebb játékosa lett, 2006 novemberében döntötte meg Edgar Jones 1979-es 1877 pontos rekordját. Egy évvel később a Dallas Mavericks foglalta le a játékjogát a draft harmincnegyedik kiválasztottjaként. Mindössze négy mérkőzést játszhatott a texasi csapatban, majd ugyancsak a 2007-2008-as évadban 22 meccset játszhatott a Los Angeles Clippersben.

Forrás: AFP/Jeff Pachoud

Egy év NBA után Európában folytatta, a belga Base Oostende (2008-2009), a francia ASVEL Lyon-Villeurbanne (2009) és JDA Dijon (2009-10) után tavaly visszatért hazájába, és az NBA alatti D-ligában szereplő Reno Bighorns csapatához igazolt, sérülése miatt azonban alig-alig léphetett pályára.

A játékosra már korábban is felfigyelt az Albacomp, egy magyar származású jó kosaras plusz lehetőséget is jelenthetne, hiszen esetleges honosításával felszabadulhatna egy légiós hely (csakúgy, mint Szolnokon Trotter Obi esetében). Ám Fazekassal nem született megállapodás.

"Fazekassal négyfordulós tárgyaláson vagyunk túl, ez részünkről négy kiküldött szerződés tervezetet jelent" - mondta Halm Rolland, az Albacomp szakosztály-igazgatója az Albakosar.hu-nak. "Egyiket sem írta alá, olyan feltételeket támasztott, amik komoly kockázatot jelentettek volna számunkra. Nem az anyagiakról van szó, hanem például arról, hogy nem lett volna hajlandó a csapattal edzeni, edzőmeccsen pályára lépni a szerződés véglegesítése előtt. A sérülése esetére kért garanciákba nem egyezett bele. Egy sérült játékos esetében talán érthető, ha ezeket a kockázatokat nem vállaltuk."

Ettől függetlenül Fazekas még felveheti a magyar állampolgárságot, de a magyar szövetség ugyancsak számolna a Cleveland Cavaliers játékosával, Luke Harangodyval (képünkön jobbra) is.

Forrás: AFP/Getty/Jim McIsaac

A 23 éves erőcsatár a 2010-es drafton az 52. helyen kelt el, a Boston Celtics színeiben 28 mérkőzést játszott a 2010-11-es szezonban, majd idén februárban került Clevelandbe. A várható lockout miatt Harangody is azt tervezi, Európában folytatja, legalábbis ügynöke, Mark Bartelstein erről beszélt a Cleveland Plain Dealer című napilapnak.

Egykori NBA-játékosok Magyarországon

Az idei átigazolási szezonban már két magyar csapat is komoly légióst nézett ki. A Paks ugyanis a több mint háromszáz NBA-meccsel rendelkező, korábban a Hornets, a Knicks, a Hawks, a Magic, a Cavaliers, és a Sixers csapatát erősítő, 36 éves, amerikai Lee Nailont teszteli, míg a Körmend le is igazolta a 30 éves, 201 centis bedobót, Kasib Powell, aki tizenegyszer játszott a Miami Heat színeiben.

"Lee Nailon ellen játszottam is, de azóta sok idő eltelt, ő kalandozott a világban, 36 évesen már valószínűleg leszállóágban van. Persze, szép dolog, hogy játszott az NBA-ben, de nem tudni, most milyen formában van. Emlékeztet-e még arra a játékosra, aki annak idején csúcsformában játszott, vagy már nem. Minden ettől függ. Kasib Powell kevesebb lehetőséghez jutott az észak-amerikai profi ligában, pedig minden bizonnyal megvoltak a kvalitásai, de ő inkább a másik utat, az európai légióskodást választotta" - emlékezett vissza Dávid Kornél.

"Mindenképpen pozitív fejleménynek tartom, hogy ilyen játékosok eljutnak Magyarországra, ha már arról nem számolhatunk be, hogy a válogatottunk továbbjutott csoportjából, mint a finnek, vagy elődöntőt játszhat, mint a macedónok, legalább valami miatt ránk irányul a figyelem. Hogy lesz-e hatása a magyar kosárlabdára, nem tudom megmondani."

Sterbenz szerint a nagyobb figyelem akkor ér majd valamit, ha például a Paks a nemzetközi kupában is menetelni tud, vagy ha egy-egy jó légiós hatására egyre több fiatal szeret bele a sportágba.

"Ha nagyon jó játékosok jönnek, jöjjenek"

Jelenleg egy magyar csapatban három légiós léphet pályára egy bajnoki mérkőzésen, abban Dávid és Sterbenz is egyetértett, hogy ez kiegyensúlyozott viszonyokat teremt.

"Sok külföldi játszik a spanyol és a német bajnokságban is, mégis kiváló a válogatottjuk. Igaz, ott jóval több hazai játékos közül lehet választani. A légiós kérdéssel úgy vagyok, ha nagyon jó játékosok jönnek, jöjjenek. Ha kevesebb, de minőségi külföldi játszik, az jó a magyar liga színvonalának. De olyan játékos nem kell, aki csak azért veszi el a helyet a tehetséges fiataltól, mert légiós. Nagyon figyelni kellene az utánpótlás-nevelésre, mert nálunk a válogatott szűk körén kívül nincs igazi merítési lehetőség. De fordítva is igaz, ha tolonganának a magyar csodakosarasok, akkor lehetne csökkenteni a légiósok számát, de ennek egyelőre nyoma sem látható" - vélte Dávid.

Sterbenz úgy gondolja, két légióssal a nemzetközi porondon már óriási lenne a magyar klubok hátránya. "Egyelőre jó ez a megoldás, ha majd az utánpótlás kitermeli a játékosokat, akkor szabályozás nélkül is helyére kerülhet minden. Az a legfontosabb, hogy minden csapatnál alakuljon ki egy magyar mag, a külföldiek csak a díszítést adják meg."