Vágólapra másolva!
Egyedülálló módon se addig, se azóta nem fordult még elő a világ kézilabda-történelmében, hogy 24 órán belül ugyanazon ország férfi és női csapata is megnyerje a legrangosabb európai kupasorozatot. 1982-ben azonban ez történt: a férfiaknál a Budapesti Honvéd, a nőknél a Vasas diadalmaskodott a Bajnokcsapatok Európa Kupájában. Összeállításunkban videóinterjúk segítségével ezekre a sikerekre emlékezünk.

Jegenyés Alpár, Kenyeres József, Kovács, Őri Péter, Illés Sándor, Cseri Péter, Somogyi László - ez volt annak a Budapest Honvédnak a kezdőcsapata, amely 1982-ben öt csapatot legyőzve elnyerte a Bajnokcsapatok Európa Kupájának serlegét.

"Más világ volt az. Nem volt ennyi pénz, nem koncentrálódott ennyi tőke egy csapatba, mint napjainkban. Ennek köszönhetően kiegyenlítettebb volt a mezőny" - nyilatkozta az [origo]-nak Kovács Péter. A 323-szoros magyar válogatott, vb-ezüstérmes, olimpiai negyedik, BEK-győztes, egykori világválogatott kézilabdázó szerint a zsinórban négy bajnoki aranyat nyerő Honvéd kiemelkedő csapatnak számított, akadt olyan évad, amikor senki sem győzte le az együttes itthon.

"Elátkozott korosztály voltunk, olyanok, akiknek nem jött össze semmilyen nagy siker. Hihetetlenül vágytunk a sikerre. Az tény, hogy a szovjetek és az NDK-sok sem indultak el a BEK-ben, de ettől még erős volt a mezőny" - mesélte Kovács.

A Honvéd menetelésében a fantasztikus hazai pályán nyújtott teljesítmény játszott döntő szerepet. Az első körben a görög bajnok kettős vereséggel esett ki, majd a francia aranyérmes ellen itthon nagyon nyert a csapat, ezzel jutott tovább.

"A svéd Helsingborg ellen kint egygólos vereséget szenvedtünk, itthon nagyarányú győzelmet arattunk. Aztán következett a Helsingör, - a dán kézilabda akkoriban is erős volt, nagy csatában jutottunk tovább" - emlékezett Kovács.

A döntőben aztán az a svájci St. Gallen következett, amely az elődöntőben az 1979-ben és 1980-ban is diadalmaskodó német TV Grosswallstadtot győzte le.

A Kovács László edzette magyar csapat végül hazai pályán 25-16-ra nyert, s idegenben is győzött 24-18-ra. A siker értékét növeli, hogy azóta mindössze egyszer jutott el magyar együttes a fináléig, ám a Veszprém 2002-ben nem bírt a német SC Magdeburggal...