Vágólapra másolva!
Egy győzelem és egy vereség után, a szünnapot követően Románia ellen lépett jégre a magyar jégkorong-válogatott a ljubljanai divízió I-es világbajnokságon. Együttesünk nem adta ki magából az összes energiát, de így is 5-3-ra nyert, s még mindig versenyben van a célul kitűzött 1-3. hely megszerzéséért folytatott harcban.

Pincési László helyszíni jelentése Ljubljanából

Eredmény, divízió I-es vb, 3. forduló:
Forrás: [origo] Magyarország - Románia 5-3 (1-1, 4-2, 0-0)
Ljubljana, Hala Tivoli, 800 néző
v.: Mandioni (svájci)
gól: Vas M. (14:04, kettős emberelőnyből), Horváth (21:07), Tőkési (31:13, ee.), Peterdi (36:25), Hoffmann (36:46), illetve Elekes (7:37, ee.), Moldován (33:38, ee.; 37:40)

Szlovéniában nem jó ómen kimondani a jégkorong szót, legalábbis elsőre ezt tapasztaltam, amikor elárultam a határőröknek jövetelem célját. Egyből kiszállíttattak autómból, átnézték a csomagtartó alig kétnégyzetméteres alapterületét, még a karosszériát is megkopogtatták. Nem tudom, milyen lehet egy igazi csempész, de hogy nem a FIAT-gyár egyik legkisebb járművével próbálkozik, az eléggé valószínű...

A második sokk akkor éri az embert, amikor az autópálya ljubljanai lehajtójánál a vb óriásposzteréről az az Anze Kopitar mosolyog le, aki hétfőn alaposan kivette részét a magyarok legyőzéséből.

Ezek után következett a Hala Tivoli hangulattalan csarnoka, első ránézésre csak azt lehetett elmondani, Székesfehérváron és Dunaújvárosban sem szabad szégyenkezni a létesítmény miatt - ott még kapu mögötti védőhálóra is telik...

Ugyan a szlovénok elleni vereség szinte megpecsételte a magyar jégkorong-válogatott sorsát, Pat Cortina szövetségi kapitány azt jelezte, a sportban minden benne van, akár az is, hogy a nagy rivális szlovén együttes hibázzon. Ha pedig nem teszi meg, akkor még mindig lehet ok a büszkeségre, hiszen egy esetleges második hely is csúcsbeállítás lenne, ezzel megismétlődne a 2002-es, székesfehérvári és dunaújvárosi rendezésű vb-eredmény.

A nap első mérkőzésén Japán könnyedén verte Litvániát, a balti csapat csak a záróharmad elején tudott kisebb zavart okozni a kapu előtt, ekkor ütötte mindkét találatát. A nézőtér kongott az ürességtől, a maroknyi litván drukker sem őrjönghetett, még a román válogatott játékosainak is akadt bőven hely (furcsa is volt magyar szavakat hallani, no de mégis csak csíkszeredai és gyergyói sportemberekről van szó!). A magyarok közül Sille, Kangyal és Budai kukkantott ki a palánk mögé, míg a meccset követően a rolba zaja csak Pat Cortina körmölését nyomta el - a kapitány a sajtóhelyek egyikén tervezgette a pályára lépő sorokat.

Forrás: [origo]

A ljubljanai csarnok "nyugalmi állapotban"

Románia ellen mindig is kőkemény mérkőzéseket vívott együttesünk, a két nemzet történelmi viaskodásai jó táptalajt adtak ehhez (még akkor is, ha a keretben ezúttal 16 magyarajkú volt is). Hiába tűnt a csoport egyik leggyengébbjének keleti szomszédunk, néhány kezdeti magyar próbálkozás után az első emberelőnyös helyzetből megszerezte a vezetést Elekes révén, ezt Vas Márton kettős előnyből egalizálta.

Együttesünkből hiányzott a litvánok ellen látott tűz, kevsebb helyzetet is tudtak kialakítani a román kapu előtt, amit mégis, azt Molnár Szabolcs hárította. Pat Cortina biztosan fejmosást tartott, mert felpaprikázott állapotban korcsolyázott jégre együttesünk a szünetet követően. Szlovén mintára már a román védőharmadban letámadta az ellenfelet, ennek eredményeként 68 másodprerc alatt sikerült betalálni, ezúttal Vas "csak" asszisztált Horváth András találatához.

A Palkovics, Ocskay, Kovács sor nagyon élt, de képtelen volt betalálni, a másk oldalon viszont lehet, a vébé helyzete maadt ki: a sakk-mattra játszott ziccer végén a kapuvasnál álló Elekes lyukat ütött...

S ha nem megy a támadóknak, majd segítenek a védők, a 32. percben Tőkési lökete a kék vonalról talált utat a hálóba. Néhány zamatos magyar káromkodás után a román kispad gyorsan örömre válthatta bosszúságát, Moldován ugyanis 3-2-re szépített, sőt, a 38. percben egy ügyes szólót is gólra váltott - pechjére előtte 21 másodperc alatt Peterdi és Hoffmann is beköszönt.

5-3 után a záró húsz perc enyhe román fölényben telt, Vargyasék mindent elkövettek a pontszerzés érdekében, hiszen a forduló előtt kiesőhelyen tanyáztak - szerencsére nem sikerült változtatniuk ezen az áldatlan állapoton. Magyarország félgőzzel is győzött, csütörtökön Nagy-Britannia következik.

További eredmények:
Litvánia - Japán 2-6 (0-1, 0-3, 2-2)
Hala Tivoli, 100 néző
v.: Bachelet (francia)
gól: Kumeliauskas (44.), Kaminskas (48.), illetve Ogawa (18.), Yule (36., 38.), Nisiwaki (37.), Iimura (42.), Mijaucsi (52.)

Szlovénia - Nagy-Britannia 4-0 (0-0, 3-0, 1-0)
Ljubljana, Hala Tivoli, 5000 néző
v.: Ravogyin (orosz)
gól: Razingar (28:10), Poloncic (31:08, 34:28), Dervaric (51:56)

Az állás a 3. forduló után:
1. Szlovénia 9 pont
2. Magyarország 6
3. Japán 5
4. Nagy-Britannia 3 (6-10)
5. Litvánia 3 (6-14)
6. Románia 1

(A 60 perc alatt elért győzelemért 3, vereségért 0, a hosszabbításos sikerért 2, az ilyen vereségért pedig 1 pont jár)

A divízió I-es vb másik, kínai csoportjában:
Kazahsztán - Hollandia 5-2 (3-1, 1-1, 1-0)
Kína - Észtország 4-5 (1-4, 2-1, 1-0)
Franciaország - Lengyelország 4-0 (1-0, 3-0, 0-0)