Vágólapra másolva!
Második mérkőzésén a legnagyobb rivális, egyben a hazai pálya előnyét élvező Szlovénia ellen lépett pályára a magyar jégkorong-válogatott a ljubljanai divízió I-es világbajnokságon, s a nagyon gyenge első harmadnak köszönhetően 4-1-es vereséget szenvedett. Bár még három mérkőzés vár Pat Cortina csapatára, az A csoportos álmok távol kerültek.

Eredmény, divízió I-es világbajnokság, 2. forduló:
Forrás: [origo] Magyarország - Szlovénia 1-4 (0-3, 1-0, 0-1)
Ljubljana, Hala Tivoli, 5000 néző
v.: Husicka (cseh)
gól: Peterdi (26.), illetve Razingar (3.), Varl (4.), Muric (16.), Sotlar (45.)

Egy meglepetés már történt a magyar-szlovén rangadó előtt a Hala Tivoliban, a divízió I-es jégkorong-világbajnokság második fordulójában ugyanis a japánokat legyőző brit válogatott 2-0-s vezetésről kikapott a magyarok ellen csak asszisztáló litván együttestől.

Közel volt a meglepetéshez a csoport leggyengébb csapatának tartott Románia is, amely kétgólos hátrányból felállva hat perccel a rendes játékidő letelte előtt még győzelemre állt, végül Japán nemcsak egyenlített, de a hosszabbítás első percében ki is használta kettős emberelőnyét (6-5).

Ilyen előzmények után jöhetett a rangadó: az A csoportból tavaly kipottyant házigazda ellenfele Magyarország volt. Ha látta Pat Cortina a szlovénok vasárnapi játékát, bizony főhetett a feje, hiszen az első sor - Ivo Jan, Tomaz Razingar és a Los Angeles Kings támadója, Anze Kopitar - az őrületbe kergette a románokat, ők hárman öt gólt és 7 asszisztot jegyeztek a 10-1-es diadalból.

A felek korábban 16 alkalommal meccseltek egymással, 11 szlovén siker és 2 döntetlen mellett mindössze 3 győzelem állt a magyarok neve mellett, de biztató volt, hogy az utolsó két meccsen győztesen hagyhatta el a jeget a Cortina-csapat.

Bátran kezdte a mérkőzést a magyar együttes, Ocskay 10 másodperc alatt máris veszélyeztette a kaput, majd a lecsorgó pakkot remekül passzolta vissza Kovács Csabának, aki a nem találta meg az utat a hálóba, korongja a kapuvason csattant.

A 3. percben máris villant a szlovén első sor: Kopitar két védőn is áthámozta magát, passzát Razingar lőtte Szuper kapujába (0-1). Egy perc sem telt el, a védő Varl már a második szlovén gólt szerezte (0-2). Az első perc bátorsága idegeskedésbe és kapkodásba csapott át, a 6. perc elején Hoffmann, majd Vaszjunyin kiállítása miatt gyakorolhattuk az emberhátrányos szituációt is.

Beszorult az együttes saját kapuja elé (emberhátrányban nem csoda...), a 10. percben David Rodman bombája halt el Szuper ölében. Kiszabadulva a szorításból Palkovics ijesztgette Hocevar kapust, de feltűnő volt, hogy játékosaink csak akkor jutottak lehetőséghez, ha Kopitarék éppen szusszantak a kispadon.

A 14. percben Sille is megnézte küzelről a büntetőpadot, ezt Muric egy közeli pöccintéssel-emeléssel használta ki (0-3) - gyakorlatilag egy harmad alatt eldőlt a mérkőzés.

Ugyan emberelőnyben kezdte a második harmadot a magyar csapat, mégis Szuper Leventének kellett védenie, úgy tűnt, a szünetben nem sikerült átlépni a kishitűség határát. Igaz, mit is tehettünk egy dinamikusan játszó, erőszakosan ütköző, sokat korcsolyázó ellenféllel szemben? Nem tudtuk kivinni saját harmadunkból a korongot, Szuper akár izomlázat kaphatott volna a ketrec előtti felállás-lecsücsülésben, hiszen egy pillanatig nem hagyott alább a nyomás.

A 25. percben Peterdi mellett Kangyal is a kiállítás sorsára jutott, s a hősies védekezés azonban meghozta eredményét: egy kivágott korongot éppen a pályára lépő Peterdi csípett el, s nem hibázott (3-1). Visszatért az élet a fiúkba, Ocskay és Palkovics zavarórepülése korongszerzést eredményezett, más kérdés, hogy a helyzet kimaradt.

A szlovén fölény ugyan megmaradt (az első 30 percben 19:5 volt a lövések aránya), de azért szórványos ellenakciókra is futotta Ladányiék erejéből. Még 4 a 3 ellen is megúsztunk egy emberhátrányos szituációt, s igazából nem is jutott már helyzethez a hazai csapat. A második harmad játéka már bizakodásra adott okot, de még mindig 3-1-es előny állt Szlovénia neve mellett.

A záróharmadot emberelőnyben kezdte Magyarország, Palkovics passzát Ocskay akár gólra is válthatta volna, ehelyett Kovács Csaba állítatta ki magát, szerencsére ezt a butaságot Rebolj is megcselekedte. A 42. percben Ladányi bombáját szedte le a levegőből Hocevar, három perccel később azonban Sotlar gyilkos távoli bombája utat talált (1-4).

A 49. percben Gröschl szenvedett súlyosnak látszó sérülést - az eleső Razinger korcsolyája felszakította a magyar játékos homlokát -, az Alba Volán csatára férző fejjel ment is azonnal az öltözőbe. A hajrában még mindent megpróbált együttesünk az újabb gól érdekében, de nem sikerült begyötörni a másodikat - Kopitar ugyan megtréfálta még Szupert, de a cseh játékvezető kisles miatt érvénytelenítette a találatot.

Summa summarum - a mérkőzés túlnyomó részében érződött az osztálykülönbség, az, hogy a szlovén bajnokság magasabb színvonalú, hogy a válogatott már belekóstolt az A csoport légkörébe.

Magyarország válogatottja dicséretére válhat a hallatlan akarás, hogy nem adta fel egy pillantra sem a csatát, s hogy Gröschl még sérülése után is visszatért a jégre.

Matematikailag még semmi sincs veszve, a keddi szünnap után szerdán Románia következik.

További eredmények:
Litvánia - Nagy-Britannia 3-2 (0-1, 1-1, 2-0)
gól:
Vaiciukevicius (32.), Kaminskas (46.), Kuliesius (54.), illetve Watkins (16.), Richardson (32.)

Japán - Románia 6-5 (2-1, 2-1, 1-3, 1-0) - hosszabbítás után
gól:
Szuzuki (1.), Nisiwaki (4.), Tanaka (24., 32.), Kawal (54.), Ito (61.), illetve Timaru (14., 28., 42.), Geru (47.), Elekes (54.)

Az állás:
1. Szlovénia 6 pont
2. Magyarország 3 (7-5)
3. Nagy-Britannia 3 (6-6)
4. Litvánia 3 (4-8)
5. Japán 2
6. Románia 1

(A 60 perc alatt elért győzelemért 3, vereségért 0, a hosszabbításos sikerért 2, az ilyen vereségért pedig 1 pont jár)

A divízió I-es világbajnokság másik csoportja Kínában szerepel.
A 2. forduló eredményei:
Kazahsztán - Észtország 2-1 (0-0, 1-0, 1-1)
Franciaország - Hollandia 4-2 (1-1, 2-1, 1-0)
Lengyelország - Kína 9-1 (2-0, 4-1, 3-0)