Itt a Bajnokok Ligája legnagyobb meglepetése: a Lyon megverte a Manchester City-t és bejutott az elődöntőbe

Lisszabon, 2020. augusztus 15. Az Olympique Lyon játékosai ünnepelnek, miután gólt szereztek a Manchester City ellen a labdarúgó Bajnokok Ligája negyeddöntőjében játszott mérkőzésen a lisszaboni Jose Alvalade stadionban 2020. augusztus 15-én. MTI/EPA/LUSA/Antonio Cotrim
Vágólapra másolva!
Az Olympique Lyon óriási meglepetésre 3-1-re legyőzte a Manchester Cityt a Bajnokok Ligája egy mérkőzéses negyeddöntőjében Lisszabonban. A francia csapat ugyan kevesebb támadott, mint az angol, de utóbbiak minden hibáját góllal büntették meg. Az elődöntőkben így német-francia párharcokat rendeznek, hiszen az egyik ágon Lyon–Bayern München, míg a másikon Paris Saint-Germain–RB Leipzig találkozó lesz.

A Sporting stadionjában két kérdés volt a csapatok előtt: a kellemesebb, hogy melyikük jut be negyedikként az idei kiírás elődöntőjébe, a kevésbé kellemes, hogy ezáltal melyik csapat lesz a félelmetes formát mutató Bayern München ellenfele jövő hét szerdán.

Korábban mindkét csapat egyszer jutott el a legjobb négy közé: a Lyont a 2009-10-es idényben éppen a Bayern győzte le a finálé kapujában (0-3, 1-0), míg a City a 2015-16-os szezonban a Real Madrid ellen bukott el (0-0, 0-1).

Míg a City simán nyerte a csoportját, addig a franciák éppen csak becsúsztak a nyolcaddöntőbe (egy ponttal előzték meg a Benficát és a Zenitet), ott viszont az angolokhoz hasonlóan ők is remekül teljesítettek, az angolok oda-vissza 2-1-re verték a Real Madridot, míg a franciák idegenben lőtt góllal búcsúztatták a Juventust (1-0, 1-2).

Pep Guardiola csapata egészen július végéig élesre volt állítva, hiszen 26-án játszották az utolsó meccsüket a Premier League-ben, miközben a Lyon a márciusban lefújt francia bajnokság miatt a Juventus elleni augusztus 7-i meccs előtt csak egy tétmeccsen lépett pályára, amikor a ligakupa döntőjében tizenegyesekkel kikapott a Paris Saint-Germaintől.

Pep Guardiola ezzel a tizeneggyel kezdte a mérkőzést:

Rudi García pedig ennek a csapatnak szavazott bizalmat:

Az első helyzet a második percben Raheem Sterling előtt adódott, de a következő percben már Kyle Walkernek kellett mentenie a City kapuja előtt, hogy aztán a tizedik percben már védenie is kelljen Edersonnak, méghozzá Fernando Marcal lövése után.

Aztán eltelt negyedóra, gyűrték egymást derekasan a csapatok a mezőnyben, egészen a 24. percig, amikor egy hosszú indítás után Kyle Walker nem tudta szerelni Toko Ekambit, a csatárról visszacsorgó labda a második vonalban érkező Maxwell Cornet elé került, aki nem sokat gondolkozott a kaputól 17 méterre, inkább lőtt:

Az elenfántcsontparti csatárnak ez volt a negyedik gólja a BL-ben, az előző hármat még a tavalyi idényben rúgta – valamennyit a Manchester City ellen.

A gól után magasabb fokozatba kapcsolt a City, jött is egy helyzet, de Anthony Lopes védeni tudott, ráadásul nagyon kellett figyelniük az angoloknak az OL kontráira. A 42. percben Sterling cselezte le magát szépen az alapvonalig, de a visszagurítását Rodri egy gyatra lövéssel hálálta meg. A Citytől csak az utolsó öt percben láthattuk azt a félelmetes nyomást, amiről tudjuk, hogy képesek, de vagy De Bruyne beadásába piszkált bele Marcelo, vagy Cornet vetődött bele önfeláldozóan Sterling lövésébe. Így a szünetben vezetett az Olympique Lyon. Rossz hír volt Guardioláék számára, hogy a Lyon egyetlen egyet sem veszített el abból a 47 BL-meccsből, amikor vezetett a félidőben (39 győzelem, 8 döntetlen).

A szünetet követően sem látszott, hogy a City mivel tudná feltörni a Lyon védelmét, Guardiola pedig tíz perc elteltével nem várt tovább, és belenyúlt a csapatba: Fernandinho helyére Riyad Mahrez állt be, aki a koronavírus-járvány miatti leállást követően újrainduló bajnokságban remek formát mutatott, négy gólt szerzett, kettőt pedig előkészített.

Az 59. percben Anthony Lopes védte De Bruyne 28 méteres szabadrúgását, akcióból viszont képtelen volt gólhelyzetet teremteni a City, a Lyon ugyanis elképesztően koncentráltan védekezett. A kérdés csak az volt, hogy képesek-e hiba nélkül tenni ezt a mérkőzés végéig.

Lisszabon, 2020. augusztus 15. Raheem Sterling, a Manchester City játékoosa (k) és Anthony Lopes, az Olympique Lyon kapusa (j) a labdarúgó Bajnokok Ligája negyeddöntőjében játszott mérkőzésen a lisszaboni Jose Alvalade stadionban 2020. augusztus 15-én. Forrás: MTI/EPA/AFP/Franck Fife

A 65. percben újabb szabadrúgásból kapott esélyt a Manchester City, szinte ugyanabból a szögből, mint percekkel korábban, De Bruyne vette célba a hosszú felső sarkot, de ezúttal nem találta el a kaput.

Öt perccel később viszont végre összejött a Citynek az, ami addig nem: Sterling kapott nagyon jó indítást, amivel lerobogott az alapvonalig, egy remek csel után visszagurított, a teljesen egyedül érkező De Bruynének pedig már csak a kapuba kellett passzolnia (1-1). Ez volt a belga klasszis első akciógólja az idei BL-kiírásban.

Az egyenlítő gól után Rudy García is változtatott. A sokat hibázó Dubois és a hosszú kihagyás után még nem száz százalékos Memphis Depay ment le. Utóbbi helyére Moussa Dembélé érkezett a támadósorba, aki a 80. percben egy kiugratás után Ederson lábai között gurított 16 méterről a City kapujába – megint vezetett a Lyon!

A videóbírók még visszanézték, hogy a picit a védők mögött helyezkedő Toko Ekambi mozgása okozhatott-e zavart, de úgy látták, hogy a mozgása nem játszott szerepet az események alakulásában.

Az utolsó percekben pedig jött a végső tőrdöfés Guardioláék szívébe: a 86. percben Raheem Sterling kihagyta a BL történetének egyik legnagyobb helyzetét:

A következő lyoni támadás végé pedig Edersonról kipattant egy nem éppen bombaerős lövés, amire Moussa Dembélé csapott le, és bevágta a harmadik francia gólt is, eldöntve ezzel a mérkőzést.

Az ötperces ráadás negyedik percében Lópes kitolta a léc alól De Bruyne szabadrúgását, a szöglet után pedig Walker fejelt a kapu mellé.

Eredmény, Bajnokok Ligája, negyeddöntő:
Manchester City–Olympique Lyon 1-3 (0-1)
gólszerzők: De Bruyne 70., ill. Cornet 24., Moussa Dembélé 80., 87.
Lisszabon, José Alvalade Stadion

A továbbjutó Lyon a Bayern Münchennel találkozik az elődöntőben augusztus 19-én, szerdán 21 órakor.