Vágólapra másolva!
1-1-es döntetlennel kezdte a labdarúgó NB I 2020-21-es szezonját a bajnok Ferencváros, amely a Hungária körúton játszott az újonc MTK-val. A hazai csapat az 59. percig vezetett, a Fradi addig visszafogottabb teljesítményt nyújtott, de az utolsó fél óra egyértelműen a vendégcsapaté volt.

"Te meg hol sétálgatsz?" A Hungária körúti péntek délutáni csúcsforgalomban a leeresztett ablakon, kidagadó nyaki verőérrel ordító gépkocsivezető az üvöltése közben még hosszan nyomta a dudát, de ezzel sem tudta jobb belátásra bírni a villamossín és a járda között menetelő szurkolókat. A rendőrök nem avatkoztak közbe, csak nézték az amúgy derültségre is okot adó jelenetet, mert a teljesen bedugult úttesten az autók akkor sem tudtak volna mozdulni, ha a drukkerek felmennek a járdára.

A 216. Örökrangadóval indult el a labdarúgó NB I 2020-21-es szezonja. Az NB II-ből feljutó MTK fogadta a bajnok Ferencvárost. A zöld-fehérek a következő héten már a Bajnokok Ligája selejtezőjében Budapesten játszanak a svéd Djurgardens ellen, Szergej Rebrov csapatának tehát a Hungária körúti mérkőzés volt a főpróba, hiszen ezt megelőzően csak edzőmérkőzéseket játszottak a ferencvárosi játékosok.

(A VIP-páholy kétségtelenül legérdekesebb vendége a jelenleg csapat nélküli Dzsudzsák Balázs volt. Nem véletlen, hogy a meccsre akkreditált összes fotós őt fényképezte a kezdés előtt.)

Dzsudzsák Balázs (középen a felső sorban) is ott volt a meccsen Fotó: Koncz Márton - Origo

A Fradi kispadján Dibusz Dénes cseréje az a Bogdán Ádám volt, aki a nyáron igazolt a bajnokcsapathoz. Dibusz tehát - annak ellenére, hogy újabb vetélytársat kapott - kimozdíthatatlan a kapuból. A meccs előtt az MTK is elbúcsúztatta Juhász Rolandot, aki az előző idény végén hagyta abba a profi futballt és aki az MTK együttesében is játszott.

Szinte telt ház, 4445 néző előtt, lendületesen kezdett mindkét csapat és az 5. percben máris a Fradi előtt adódott nagy helyzet. Tokmac baloldalról adta be a labdát, amelyre Sigér csapott le, de a lövését nagy bravúrral védte Mijatovics. A kipattanó labda még mindig a Fradié maradt, de Civic lövése messze elkerülte a kaput. A 12. percben a hazaiak játékosa, Schön Szabolcs nagy lövését Dibusz védte szép mozdulattal. Az MTK előtt is adódott tehát gólszerzési lehetőség. Nem is egy, mert a 15. percben Schön szép passza után Herrera futtából nagy kapufát lőtt. Ha ez bemegy, gyönyörű góllal kezdődött volna az NB I-es szezon.

Az MTK folyamatos nyomás alatt tartotta a vendégcsapat kapuját, az első féldiő felénél Szergej Rebrov kissé gondterhelten vakarta a fejét. A 28. percben ebből a szorításból kontrázott a Fradi: Nguen indította Bolit, aki a kapus mellett is elvitte a labdát, de kisodródott és oda lett a helyzet. Válaszként Gera ugratta ki Balázs Benjámint, de a lövés elkerülte a kaput.

Kemény csatát hozott a 216. Örökrangadó első félideje Fotó: Koncz Márton - Origo

Érezni lehetett, hogy a bajnokcsapattól több kell, mert az MTK nem akarta eljátszani az udvarias házigazda szerepét. Olyannyira nem, hogy a 38. percben Gera Dániel szép góljával az MTK szerzett vezetést. Schön indította remek labdával Ramost, aki balról laposan adott be. Erre a labdára érkezett Gera Dániel, aki Civicet előzte meg és 10 méterről helyezett a tehetetlen Dibusz kapujába.

A Fradinak nagyon össze kellett kapnia magát, mert a lelkes MTK az első 40 percben jobban focizott. A 44.percben Schön megszerezhette volna a második MTK-gólt, de 13 méteres lövését a Fradi kapusa védte. Ez is nagy helyzet volt.

Jogos MTK-öröm, Gera Dániel (középen) góljával vezetett a kék-fehér csapat Fotó: Koncz Márton - Origo

A második félidő egészen elképesztő jelenettel kezdődött. Az MTK támadott, már-már úgy tűnt, hogy a Fradi felszabadít, de az erőszakos Schön elvette a labdát Botkától, majd egyedül, 100 százalékos ziccerben törhetett kapura, lövése azonban elakadt Dibusz Dénesben. Pörgött a meccs, az MTK nem azt tette, amit 100 esetben 99 alkalommal egy újonc tett volna a bajnok ellen, azaz nem állt be védekezni és nem az eredmény tartására törekedett. Ennek viszont az volt az eredménye, hogy a kellően nem megerősített hazai védelmet egyre könnyebben játszotta át a Fradi. Így jöhetett el az 59. percben az FTC egyenlítése, amely Tokmac mestermunkája volt. Ahogy lefordult a védelemről, egészen pontosan Baki Ákosról, azt tanítani lehet, majd balról, éles szögből lőtte ki a hosszú alsót.

(Az 55. perctől kezdve változott meg a Fradi játéka. Az addig visszafogottan futballozó zöld-fehér csapat két sebességi fokozattal feljebb kapcsolt és ezt az MTK nem tudta követni.)

Megrogyott a góltól az MTK, percekig csak kereste a helyét az első félidőben sokkal jobban játszó hazai csapat. Innentől kezdve a kék-fehérek őrizték az 1 pontot, mert úgy voltak vele, hogy az is több a semminél, azaz mint egy esetleges vereségnél.

Tokmac egyenlítő gólja az 59. percben esett Fotó: Koncz Márton - Origo

Az utolsó negyedórára tehát ezzel az 1-1-el fordultunk rá. Úgy tűnt, hogy mindkét csapat elégedett ezzel az 1-1 ponttal. Boli mintha nem így gondolta volna, de a ferencvárosi támadó nem tudott túljárni az MTK-s Nagy eszén, így a védő szerelni tudta a vendégjátékost. Aztán a 89. percben a Fradi megnyerhette volna a meccset, ám Tokmac kihagyta a hatalmas ziccert, így az állás végeredménnyé változott. Mégpedig azért, mert a lefújás előtt Schön lövését védte ki Dibusz.

Az MTK biztosan büszke lesz erre a pontszerzésre, mert a bajnoki címvédő ellen érte el. Ami a Fradit illeti, szerdán a BL-selejtezőn ennél jobban kell játszania, de az utolsó fél órában mutatott teljesítményére azért építhet Szergej Rebrov.

„Egész pályán letámadtuk a Fradit, ez láthatóan meglepte őket, és ebből alakultak ki a helyzeteink is.

Ugyanilyen agresszíven fogunk játszani a továbbiakban is, mindenkinek neki fogunk menni" – mondta az MTK gólját szerző Gera Dániel.

Az első félidőben nem láttam különbséget a két csapat között – kezdte értékelését a lefújás után Szergej Rebrov, az FTC vezetőedzője. – Az ellenfél nagyon jól presszingelt, a mérkőzés előtt mondtam is a játékosoknak, hogy erre fel kell készülni, de ez a gólig nem igazán sikerült. A második félidőben jobban kellett támadnunk, ezért is változtattunk a támadósorban.

Az ukrán szakember egy mondat erejéig már a Djurgardens elleni jövő hét szerdai Bajnokok Ligája-selejtezőre is kitért. „A svédek már egy ideje folyamatosan játékban vannak, nekünk pedig ez volt az első meccsünk, ami mindig nagyon nehéz, pláne ilyen körülmények között" – utalt az augusztusi hőségre.