Vágólapra másolva!
Lőw Zsolt, a francia bajnok Paris Saint-Germain másodedzője a Kossuth Rádió Sportvilág című műsorának pénteki adásában nyilatkozott, azt követően, hogy mind ők, mind pedig a két magyar játékost, Gulácsi Pétert és Willi Orbant foglalkoztató RB Leipzig bejutott a Bajnokok Ligája elődöntőjébe, ahol éppen egymás ellen játszanak majd. És, ha ez még nem lenne elég, Lőw a párizsi munkája előtt három évig éppen a lipcsei csapat másodedzőjeként dolgozott.

„Mindig igyekeztem más szemmel nézni a futballt, és másként gondolkodni, mint a legtöbb játékos.

Kezdetben ebből igyekeztem meríteni, de az elmúlt kilenc évben jócskán szedtem hozzá, amíg az osztrák harmadosztálytól a Paris Saint-Germainig eljutottam. Komoly fejlődésen kellett keresztülmennem, de tény, hogy hasznát vettem annak a gondolkodásmódnak, ami már játékosként is jellemzett engem" – válaszolta, a riporter, Szabó Szilárd kérdésére.

Lőw Zsolt, a Paris Saint-Germain magyar másodedzője Forrás: AFP/Dominique Faget

„Óriási nagy dolog, és nagyon boldog vagyok, hogy a magyar futball három fővel képviselteti magát a Bajnokok Ligája elődöntőjében, és, hogy a döntőnek is lesz így magyar résztvevője.

Lőw Zsolt nem tagadta, hogy az RB Leipzignek szurkolt az Atlético Madrid elleni elődöntőben, hiszen három éven át dolgozott a német csapatnál, személyesen ismeri a keret szinte összes játékosát, és ugyanúgy a szakmai stábot is.

„És pesze a két magyar játékos miatt is. A lefújás után aztán realizálódott bennem, hogy ez mind szép, de az elődöntőben ellenük kell pályára lépnünk. Nem lesz könnyű dolog. Azok ellen a játékosok ellen kell csatába mennünk, akiket három éven át készítettem fel.

A szakmai stáb tagjai is mindannyian jól ismerik egymást, hiszen a PSG-nek német vezetőedzője van Thomas Tuchel személyében, Julian Nagelsmann pedig Hoffenheimből pont akkor került Lipcsébe, amikor Lőw Zsolt a francia fővárosba ment. Így együtt ugyan nem dolgozhattak, de évek óta figyelemmel követik egymás munkáját.

Julian Nagelsmann (jobbra) és az RB Leipzig veszélyes ellenfél lesz a PSG számára Forrás: AFP/Miguel A. Lopes

„De mindkét vezetőedző képes számtalan taktikai variáció kidolgozására, meccs közben is tudnak változtatni a felálláson, a taktikán."

Lőw Zsolt a negyeddöntőre visszautalva elmondta, hogy a távozó játékosok (Edinson Cavani, Thomas Meunier) és sérültek (Kylian Mbappé, Marco Verratti), valamint az eltiltott Ángel Di María hiányában nem a legjobb előjelekkel várták az Atalanta elleni mérkőzést, „de töretlen küzdőszellemmel sikerült továbblépnünk".

A csapat legnagyobb sztárjáról, az olaszok ellen remekül játszó Neymarról a következőket mondta a magyar szakember.

Hogy még „nem nőtt fel igazán" (azaz, hogy az igazán nagy siker, például a BL-győzelem még várat magára – a szerk.), annak az egyik oka, hogy számos sérülés hátráltatta, hogy igazán nagyot alkosson az egyenes kieséses szakaszban. Most viszont a COVID-járvány jelentette különleges körülmények között is rendkívül jól fel tudott készülni, és egyre jobb formában játszik. Komoly tervei vannak, nagyon koncentráltnak látom, és bízom benne, hogy a Lipcse ellen már nemcsak látványos lesz a játéka, hanem eredményes is."

Neymar (balra) az Atalanta ellen igazi vezére volt a francia sztárcsapatnak Forrás: AFP/David Ramos

A sajtóban rendre visszatérrő témára is reagált, jelesül, hogy mi lesz Thomas Tuchel sorsa, ha a PSG idén sem nyeri meg a Bajnokok Ligáját.

„A sajtó mindig keresi a szenzációt és próbál valamit a dolgok mögé látni, akkor is, ha nincs ott semmi. Fura ezt napról napra olvasni, hiszen a hétköznapi munkában én azt tapasztalom, hogy elérjük a játékosokat, tudjuk őket motiválni.

Megfelelően felkészítjük őket, ők pedig bíznak bennünk.

Abszolút egy egységet alkotunk velük."

Lőw szerint hiba legyinteni arra a négy trófeára (bajnoki cím, Francia Kupa, ligakupa és szuperkupa), amit ebben az idényben megnyert a PSG. „A Francia Kupa döntőjében azt a Lyont kellett legyőzni, amelyik kiejtette a BL-ből a Juventust."

Mióta a sorozatot Bajnokok Ligájának hívják, a PSG most először jutott el az elődöntőig, azaz „már túlteljesítettük valamennyi elődünket, de nyilván nem szeretnénk itt megállni. Egyben van a csapat és reális esélyünk van, hogy a Lipcse ellen kivívjuk a döntőbe jutást. Természetesen borzasztó nagy rajtunk a nyomás. Aki egy ilyen klubnál, ilyen játékosokkal dolgozik, az folyamatos nyomás alatt van.