A Lipcse legyőzte az Atléticót, biztos, hogy lesz magyar a BL-döntőben

fbl Horizontal
Leipzig's US midfielder Tyler Adams (2R) celebrates after scoring a goal during the UEFA Champions League quarter-final football match between Leipzig and Atletico Madrid at the Jose Alvalade stadium in Lisbon on August 13, 2020. (Photo by LLUIS GENE / POOL / AFP)
Vágólapra másolva!
A Gulácsi Péterrel a kapuban felálló RB Leipzig 2-1-re legyőzte az Atlético Madridot a Bajnokok Ligája lisszaboni negyeddöntőjében, amivel fennállása legnagyobb sikerét érte el. A német csapat kétszer szerezte meg a vezetést, amit a spanyolok csak egyszer tudtak kiegyenlíteni büntetőből. Gulácsi Péter remekül védett, nagyban hozzájárult csapata óriási sikeréhez. Magyar játékos először léphet pályára augusztus 18-án a BL elődöntőjében. Mivel a Lipcse a PSG-vel játsza az elődöntőt, vagy Gulácsi (és a most nem játszó Willi Orban) vagy a PSG edzője, Lőw Zsolt bejut a BL-döntőbe.

A két csapat európai kupamúltját szinte össze sem lehet hasonlítani, hiszen a spanyolok már a BEK 1958-59-es kiírásában eljutottak az elődöntőig, amit azóta még ötször meg tudtak ismételni, sőt háromszor döntőt is vívhattak, igaz valamennyit elveszítették. Viszont nyertek egy Kupagyőztesek Európa Kupáját (1962), és háromszor emelhették magasba az Európa-liga trófeáját (2010, 2012 és 2018).

Ehhez képest a német csapatnak gyakorlatilag nincs európai kupamúltja. Eleve 2009-ben indult az RB Leipzig története, és, amit azóta elértek, az nagyon is tiszteletreméltó, viszont először csak a 2017-18-as kiírásban mutathatták meg magukat az európai porondon (egy BL-csoportkör után a negyeddöntőig jutottak az El-ben). A következő szezonban jött egy csoportkörös kiesés az El-ben, most viszont egyértelműen a klub legfontosabb meccsére készült Julian Nagelsmann csapata – hiszen a továbbjutás BL-elődöntőt jelenthetett.

A találkozó helyszíne:

A meccs fontosságát hangsúlyozta a szerdai sajtótájékoztatón Gulácsi Péter, a lipcsei csapat magyar válogatott kapusa, akit most már nem véletlenül emlegetnek mindenhol a Bundesliga egyik - ha nem a legjobb - kapusaként.

"Nagyszerű játékosaink vannak, és teljes mértékben hiszünk a játékfilozófiánkban. Ezt szeretnénk bizonyítani az Atlético ellen, és továbbjutni az elődöntőbe. Különleges mérkőzés lesz ez számunkra. Ha ránézünk a csapatunkra, egy csomó olyan srácot látunk, akik már régóta az RB Leipzigben fociznak.

ígérte a Gulácsi, aki természetesen a kezdő 11-ben kapott helyet, míg a sérüléséből a bajnokság végén visszatéről Willi Orban a cserepadon kezdte a mérkőzést.

A spanyol oldalon a koronavírus öltözőbeli feltűnése okozott némi zűrzavart, miután az argentin Ángel Correa és a horvát Sime Vrsaljko tesztje is pozitív lett. A két játékos értelemszerűen nem utazott el Lisszabonba, ahová a csapat is hétfő helyett kedden érkezett meg, de ez aligha zavarta meg Diego Simeonét a kezdő összeállításában.

Ahogy az várható volt a németek kezdték aktívabban a mérkőzést, míg az Atlético szokása szerint kivárásra játszott, hagyta, hadd jöjjenek előre Sabitzerék, akik négy perc után az első szögletből ki is alakítottak egy helyzetet.

A 10. percben egy szabadrúgás után kellett először védenie Gulácsinak, aki Stefan Szavics fejese után biztos kézzel húzta le a léc alá tartó labdát. Egy perccel később pedig már bravúrt is be kellett mutatnia Carrasco hét-nyolc méterről leadott, a rövid oldali kapufa mellé tartó lövésénél. A francia sportlap, a L'Equipe Gulácsi-parádéról írt a védés után.

Az enyhe spanyol mezőnyfölényből a félidő közepén tudott kiszabadulni a Leipzig, de miután a középpályán csak ritkán tudták megtartani a labdát, nem volt lehetőségük a tőlük megszokott gyors támadásokat vezetni.

A 30. perc környékén váratlanul megszaporodott az indokolatlanul kemény szabálytalanságok száma, mégsem egy ilyen után kellett a pályára rohanniuk a két csapat orvosainak, hanem azért mert Szavics és Halstenberg csúnyán összefejelt, mindkettőjük feje vérzett a találkozás után.

Szerencsére mindketten folytatni tudták a játékot, az Atlético védője kötéssel fején térhetett vissza. A kissé ijesztő eset után a félidő utolsó percei a hirtelen lendületbe jött német csapat elképzelései szerint alakultak, ami valójában csak annyit jelentett, hogy saját térfelére – de azért nem a kapujuk elé – szorították a madridiakat.

A félidőre vonulva akadtak tanulságai az első 45 percnek. A közhidelemben agresszívan játszó csapatként elkönyvelt Atlético a 2 szabálytalanságával sehol sem volt a lipcseiek 11-éhez képest.

A németek többet birtokolták a labdát, de talán túl sokat tartották a levegőben, főleg az Atlético két középső védőjének, Stefan Szavicsnak és José Giméneznek a közelében, akik ketten együtt nyolc légi párbajt nyertek meg, míg a többi 18 mezőnyjátékos összesen kilencet.

A játék képe a fordulás után sem változott, az Atlético mintha csak a 0-0-t őrizte volna, amit az 50. percben megbántak: addig adogattak a németek a madridi tizenhatos előtt, mígnem Marcel Sabitzer le tudott menni az alapvonalig egy labdával, amit pontosan tekert vissza Dani Olmo fejére, aki nem kevésbé pontosan csúsztatott a jobb alsó sarokba.

A fiatal spanyol középpályás napra pontosan egy évvel ezelőtt a Ferencváros elleni selejtezőben mutatkozott be a Bajnokok Ligájában, méghozzá egy góllal. Erling Haaland után ő lett a második játékos, aki egy szezonban két csapat színeiben is gólt lőtt a BL-ben.

A gól egy kicsit felpaprikázta az Atléticót, többet kezdtek támadni, Diego Simeone pedig a középpályás Héctor Herrera helyére behozta a tavaly nyáron óriási reményekkel szerződtetett portugál csatárt, Joao Félixet. A 63. percben Renan Lodi esett el Upamecano mellett a lipcsei tizenhatoson belül, de nem tudta átverni Szymon Marciniak játékvezetőt, aki sárga lapot adott a brazil műeséséért.

A 70. percben Joao Félix nem keveset törlesztett a vételárából: a fiatal portugál tört be a lipcsei tizenhatoson belülre, ahol Lukas Klostermann már csak szabálytalanul tudta megállítani, a jogos büntetőt pedig kíméletlenül bombázta a jobb kapufa mellé. Gulácsi jó irányba vetődött, de ezt a labdát nem védhette.

Az egyenlítés érthető módon szárnyakat adott az Atléticónak, miközben a lipcseiken kezdett meglátszani, hogy 47 napja játszottak utoljára tétmérkőzést, és azóta mindössze egyetlen felkészülési meccsen léptek pályára.

A hajrában mégis ők szerezték meg újra a vezetést, miután Ángelinho a mögötte érkező Tyler Adamset találta meg egy jó passzal, akinek a nem túl jó lövésébe olyan szerencsétlenül ért bele a blokkolni igyekvő Szavics, hogy Jan Oblaknak esélye sem volt védeni.

A ráadás utolsó perceiben már Oblak is felment Gulácsi kapuja elé, az Atlético azonban hiába préselte szinte a gólvonalra a német csapatot, másodszor már nem tudott kiegyenlíteni, ami azt jelenti, hogy az RB Leipzig fennállása legnagyobb sikerét elérve bejutott a Bajnokok Ligája elődöntőjébe. A sikerben óriási szerepe volt Gulácsinak, aki a BL egyenes kieséses szakaszában eddig egyetlen gólt kapott, azt is 11-esből.

Eredmény, Bajnokok Ligája, negyeddöntő:
RB Leipzig–Atlético Madrid 2-1 (0-0)
gól:
Dani Olmo 50., T. Adams 88., ill. Joao Félix 71. (11-esből)
Lisszabon, José Alvalade Stadion

A győztes a Paris Saint-Germainnel találkozik az elődöntőben augusztus 18-án, magyar idő szerint 21 órakor Lisszabonban. A továbbjutás ugyancsak egy mérkőzésen dől el. Mivel a PSG kispadján ott ül Lőw Zsolt edzőként, vag magyar focista vagy magyar edző lesz a BL-döntőben.