Rengeteg helyzet kellett hozzá, de a 90. perc után végül nyert a PSG

fbl Horizontal
Paris Saint-Germain's French forward Kylian Mbappe (R) and Paris Saint-Germain's Brazilian forward Neymar celebrates after Paris Saint-Germain's Cameroon forward Eric Maxim Choupo-Moting scored a goal during the UEFA Champions League quarter-final football match between Atalanta and Paris Saint-Germain at the Luz Stadium in Lisbon on August 12, 2020. (Photo by David Ramos / POOL / AFP)
Vágólapra másolva!
A Paris Saint-Germain a 90. és a 93. percben lőtt gólokkal fordította meg az Atalanta elleni mérkőzést, és győzött a Bajnokok Ligája egy mérkőzéses lisszaboni negyeddöntőjében, ezzel bejutott a sorozat elődöntőjébe. A francia sztárcsapatban Neymar kiválóan játszott, mindkét francia gólban benne volt.

Az Atalanta egyértelműen fennállása legfontosabb mérkőzése és legnagyobb esélye előtt állt: a bergamói klub Bajnokok Ligája-újonc lévén még soha korábban nem járt ilyen magasságban a nemzetközi kupaporondon.

Az 50. születésnapját éppen szerdán ünneplő francia klub pedig – szinte hihetetlen – utoljára 1995-ben jutott el a negyeddöntőig. Neymarék gondolhatták, hogy a legkönnyebb ellenfelet kapták a BL-újonc személyében, de a Serie A-ban 98 gólt rúgó, a nyolcaddöntőben a Velnciának két meccsen nyolc gólt lövő bergamóiak félelmetes támadósora könnyen feladhatja a leckét bármilyen ellenfélnek. Az pedig, hogy a továbbjutás a sorozat (és elődje, a BEK) történelmében először egy mérkőzésen, ráadásul semleges helyszínen, zárt kapuk mögött dőlt el, újabb esély volt az olaszok számára.

Thomas Tuchel, aki a múlt héten egy edzésen lábközépcsont-törést szenvedett, nem számíthatott a kezdőben Kylian Mbappéra, aki a hírek szerint fél óra játékra képes. De a szakvezetőnek ugyancsak le kellett mondania Ángel Di María, Marco Verratti és Layvin Kurzawa játékáról is.

Gian Piero Gasperini sem számíthatott egy alapemberre: a fantasztikus szezont futó Josip Ilicic nem utazott el a csapattal Párizsba.

A várakozásoknak megfelelően, jó tempóban, helyzetekkel kezdődött a mérkőzés: a harmadik percben előbb Alejandro Gómez előtt nyílt lehetőség a francia kapu előtt, de még ugyanabban a percben Neymar labdát szerzett, egyedül tört kapura, de 12 méterről a bal kapufa mellé emelt.

Tíz perc elteltével újra az Atalanta pillanatai következtek: előbb Gómez beadását fejelte meg gyengén a holland Hateboer, azonban a földről felpattanó labdát hatalmas bravúrral kellett szögletre ütnie a párizsiak kapusának, Keylor Navasnak, aki egy perccel később már Caldara fejesét védte elképesztő reflexszel – igaz, az olasz védő lesen volt, amit le is fújt a bíró, az angol Anthony Taylor.

Mielőtt bárkinek a fejében megfordulhatott volna, hogy nem lesz gól, az olaszok a félpályáról megindulva eljutottak a franciák tizenhatosáig, ahol Duván Zapatáról kis szerencsével Mario Pasalic elé pattant a labda, aki 15 méterről, jobbról gyönyörűen tekert a jobb kapufa mellé. Keylor Navas most hiába nyújtózott, nem volt esélye védeni.

Pasalicnak ez a legsikeresebb szezonja pályafutása során, már a 12. gólját szerezte:

Ez volt nyolc mérkőzésen mindössze az ötödik gól, amit a PSG a BL idei kiírásában kapott. És jó védekezés ide vagy oda, nem volt biztató a párizsiak statisztikája: a BL-ben az olasz csapatok ellen vívott hat mérkőzésükből korábban egyet sem nyertek meg, négy döntetlen mellett két vereség volt a mérlegük.

Működött az olaszok taktikája, a PSG nagyon nehezen tudott csak építkezni, Neymarnak pedig még nehezebb dolga volt, ha helyzetbe akart kerülni, vagy egyszerűen csak tisztára akarta játszani magát. Mindig legalább ketten voltak a nyakán, és nem kímélték, ha a közelébe kerültek. A 41. percben így is kiegyenlíthetett volna, ha a Hateboertől ajándékba kapott labdát jól találja el az öt és feles sarkán, és nem a lelátóra lövi.

A szünetben egyik edző sem cserélt, Tuchel sem érezte úgy, hogy változtatnia kellene a szinte teljesen veszélytelen Icardi, Sarabia csatárpároson. Az argentinnak mindössze 13 labdaérintése volt, kevesebb, mint bármelyik mezőnyjátékosnak, és ezek közül egy sem volt az Atalanta 16-osán belül.

A PSG az 50. percben rúghatta az első szögletet, és ekkortól igencsak beszorították az olaszokat, akik ennek köszönhetően szorgosan gyűjtötték a sárga lapokat, ekkor már négynél tartottak. Az 58. percben egy szöglet után újra az atalanta másodpercei következtek,

Djimsiti lőhetett közelről kapura, de lecsúszott a lábáról a labda.

A 60. percben óriási érvágás érte az Atalantát, le kellett cserélni a sántikáló Papu Gómezt, akinek a helyére az ukrán Ruszlan Malinovszkij érkezett. És miközben a bergamóiak elveszítették legjobbjukat (egyben csapatkapitányukat), addig a PSG-be Sarabia helyére érkezett Mbappé – azaz Tuchel egy világsztárral tudta megerősíteni a csapatát - szorulni kezdett a hurok.

Kylian Mbappé (a földön ülve) beállása új lendületet adott az addig sem unalmas mérkőzésnek Forrás: AFP/David Ramos

A 70. percben újra mindkét csapat cserélt: Gasperini a gólszerző Pasalic helyett csatárt küldött be Luis Muriel személyében, míg Tuchel Julian Draxlert és Paredest küldte be a középpályára. Közben a PSG cserekapusa, Sergio Rico is melegített, mert Keylor Navast ápolni kellett.

A cserék után Mbappé került helyzetbe, de az öt és feles sarkáról leadott lövését lábbal védte Sportiello, aki két perccel később Neymar takarásból leadott lapos lövését fogta meg. A másik oldalon viszont a 79. percben Navast mégis le kellett cserélni. Ricóval együtt Choupo-Moting is érkezett, utóbbi Icardi helyére. Az újabb helyzetet azonban nem a kameruni csatár hagyta ki, hanem Mbappé, aki elől Palomino pöccintette el a labdát az utolsó másodpercben.

A 90. percben aztán jött a fordulat: a sok nagy helyzet után Neymartól középre passzolta a labdát (a lassítás alapján lehet, hogy lőni akart), ami valahogy eljutott Marqinhosig, aki közelről kiegyenlített.

És a végén mégsem lett hosszabbítás, mert Erik Maxim Choup-Moting a 90+3. percben megszerezte a győztes gólt.

Az elődöntőben jövő héten kedden (augusztus 18-án) az RB Leipzig–Atlético Madrid meccs győztesével találkozik a Paris Saint-Germain.

Eredmény, Bajnokok Ligája, negyeddöntő:
Atalanta–Paris Saint-Germain 1-2 (1-0)
gól: Pasalic 27., ill. Marquinhos 90., Choupo-Moting 93.
Lisszabon, Estadion de Luz