Saját szabályait megszegve kampányol az UEFA a radikális baloldali zavargások szervezői mellett az újraindult BL-ben

fbl Horizontal
Real Madrid's French forward Karim Benzema (R) scores the equalising goal during the UEFA Champions League round of 16 second leg football match between Manchester City and Real Madrid at the Etihad Stadium in Manchester, north west England on August 7, 2020. (Photo by Nick Potts / POOL / AFP)
Vágólapra másolva!
Pénteken este a Manchester City–Real Madrid mérkőzésen két nagy molinót is látni lehetett az Etihad Stadionban, melyeken a Black Lives Matter felírat volt olvasható. Míg az UEFA korábban egy ilyen akcióért súlyos büntetést szabott volna ki a házigazda klubra, addig most egészen más szabályok szerint jár el az Európai Labdarúgó Szövetség. 

A 46 éves fekete amerikai férfi, George Floyd halállal végződő igazoltatása zavargásokat indított el az Egyesült Államokban, amelyek átterjedtek több európai országra is - elsősorban Franciaországra és Nagy-Britanniára. A sportolók közül az első támogatók az Egyesült Államokban jelentek meg, köztük például az NBA-ben szereplő Los Angeles Lakers kosarasa, LeBron James.

Nagy-Britanniában több nagy sportszervezet is csatlakozott. Ezek közül is ki kell emelni az angol futball legfelső osztályát, a Premier League-et, ahol a koronavírus-járvány után újraindult bajnokságban a játékosok végig a BLM emblémáját is viselték a mezükön, az üres stadionokban pedig a klubok nem csak saját zászlóikat, címerüket és szlogenjeiket feszítették ki nagy méretű molinókon a lelátókra, hanem a BLM neve is folyamatosan olvasható volt.

Raheem Sterling, a Manchester City és az angol válogatott csatára, a Black Lives Matter mozgalom egyik leghangosabb híve féltérden a Real Madrid elleni BL-mérkőzés előtt Forrás: AFP/Oli Scarff

Csakhogy ez semmilyen formában nem hozható összhangba az UEFA-nak a stadionokba bevitt politikai megmozdulásokra, üzengetésekre kirótt zéró toleranciájával. Emlékezetes, hogy a katalán függetlenségi törekvésekkel köztudottan szoros kapcsolatot ápoló

FC Barcelonát a Camp Nouba bevitt katalán zászlók (Senyera) miatt büntette meg kétszer is 2015-ben egyaránt 30 ezer euróra az UEFA - pedig azokat a zászlókat a szurkolók vitték be és nem maga a klub helyezte ki, mint most a Manchester City.

Tették ezt annak ellenére, hogy a spanyol legfelsőbb bíróság például - igaz az UEFA döntése után, a következő év májusában - az önrendelkezés jogára és a szólásszabadságra hivatkozva megváltoztatta egy madridi bíróság korábban hozott, a kupadöntőről a katalán zászlókat kitiltó határozatát.

Ennél sokkal nagyobb felháborodást váltott ki, amikor a lengyel Legia Warszawa 35 ezer eurós büntetést kapott, miután megemlékeztek az 1944-es varsói felkelés vérbefojtásáról, kiemelten a gyerek áldozatokról, 2017-ben az Astana elleni BL-meccs előtt.

A büntetés után a Legia szurkolói disznóként ábrázolták az UEFÁ-t:

Vagyis az UEFA nem tűrte el, és súlyosan büntette, hogy a lengyelek a német megszállók elleni hősies harcra, és a nácik áldozataira emlékeztek, de tűri azt, sőt, támogatja, hogy egy aktuálpolitikai kérdésben egy csapat tulajdonosa - a molinókat nem a szurkolók rakták ki, hiszen nem mehettek be a stadionba - az egyik résztvevő, egy radikális baloldali mozgalom mellé álljon.

Az UEFA ugyanis most nem, hogy nem osztogat büntetéseket, de Aleksander Ceferin, a szervezet szlovén elnöke kijelentette, hogy teljes mellszélességgel az ügy mellé áll.

"Ébresztő kell, hogy legyen ez a társadalom, és a szélesebb európai futball közösség számára. Való igaz, hogy a szurkolók milliárdjai néha jobban figyelnek a labdarúgókra, mint saját választott vezetőikre" – mondta a szlovén sportvezető, talán észre sem véve, hogy ezzel saját maga ismerte el, hogy itt politikai akcióban vesz részt az UEFA.

Vagyis: az UEFA támogatja azt, hogy egy politikai kérdésben az egyik oldal - a radikális baloldal - véleményéről győzködjék a szurkolókat, de üldözi, ha maguk a szurkolók a történelem egyik jelentős eseményéről és hősi halált halt nemzeti hősökről emlékeznek meg.