Messi még sosem volt ilyen erőszakos, simán jutott tovább a Barcelona

Barcelona
Barcelona's Argentine forward Lionel Messi (C) celebratres after scoring the third goal that will be refused due to a handball during the UEFA Champions League round of 16 second leg football match between FC Barcelona and Napoli at the Camp Nou stadium in Barcelona on August 8, 2020. (Photo by LLUIS GENE / AFP)
Vágólapra másolva!
Két nyolcaddöntő visszavágója maradt még hátra a hosszúra nyúlt idei BL-szezonból: szombaton este a Barcelona a Napolit fogadta, a Bayern pedig a Chelsea-t látta vendégül. Gólgazdag meccseket játszottak a csapatok, amelyeknek végén az egyébként is kedvezőbb helyzetben lévő katalán és müncheni csapat örülhetett, velük lett teljes a legjobb nyolc mezőnye.

Barcelona - Napoli

Habár a katalánok az idegenbeli 1-1 után némileg kedvezőbb helyzetből várhatták a párharc második meccsét, korántsem mehettek biztosra, Gennaro Gattuso együttese ugyanis a koronavírus utáni időszakban meggyőzően teljesített.

A Barca a Griezmann-Messi-Suárez támadótrióval rohamozott,

a középpályáról viszont hiányzott az eltiltott Busquets-Vidal duó. Vendég oldalon bár sokáig kérdéses volt Lorenzo Insigne játéka, végül Mertens és Callejon mellett az olasz szélső is ott volt a csapatban.

A koronavírus áldozataira való tekintettel gyászszünettel kezdődött a mérkőzés a Nou Campban Forrás: AFP/Lluis Gene

Már a 2. percben hatalmas bajba kerülhetett volna Quique Setién csapata,

egy beadás Piquéről éppen Mertens elé pattant, aki az ötös bal sarkáról tüzelt, a labda pedig a kapufán csattant.

A folytatásban is aktívabbak voltak az olaszok, gólt azonban szinte a semmiből, de a Barcelona szerzett: Rakitic szögletét Lenglet fejelte Ospina kapujába.

A vezetés érezhetően megnyugtatta a hazai csapatot, fokozatosan átvette a meccs irányítását, a Napolit viszont megfogta a bekapott találat. A 23. percben pedig még nagyobb lett a baj,

Messi volt erőszakos a 16-oson belül, nagyjából négy védőn hámozta át magát kisebb-nagyobb szerencsével, majd szépen tekert a jobb alsó sarokba.

Nem sokkal később úgy tűnt, minden lényegi kérdést lerendeztek a hazaiak, Messi lőtt újabb gólt, ám videózás után elvették a találatot, a labda ugyanis hozzáért az argentin kezéhez (az új szabály szerint gólnál nincs vétlen kezezés, mindeképp el kell venni a gólt).

Azonban ami késik, nem múlik, a szünet előtt a felszabadítani igyekvő Koulibaly elől pöckölte el a labdát Messi a Napoli 16-osán belül, a szenegáli védő pedig "agyonrúgta" az argentint. Az esetet érthetetlen módon perceken keresztül nézték vissza, mire

nagy nehezen megítélték a 11-est (a török bíró elsőre be sem fújta), amelyet Suárez lőtt be magabiztosan.

Ezzel azonban még nem ért véget a játékrész, Rakitic ugyanis a túloldalon szintén a büntetőterületen belül buktatta Mertenst,

ezért is járt a jogos 11-es, amelyből Insigne szépített.

A második félidőre változtatott Gattuso, Demme helyett Lobotkát küldte pályára. A játékrész eleje ezúttal is a Napolié volt, Insigne, Mertens és Fabian Ruiz is helyzetbe került, ám vagy Ter Stegen védett bravúrral, vagy a védők blokkoltak fontos pillanatban.

A Barca érezhetően visszavett, a Napoli azonban hiába próbált magasabb sebességi fokozatba kapcsolni, nemhogy a továbbjutást jelentő egyenlítés, a szépítés sem akart összejönni.

A katalánok a tőlük megszokott tiki-takával sokszor percekig eldugták a labdát,

csak annyit adtak ki magukból, amennyit ebben a helyzetben ki kellett a magabiztos vezetés tartásához.

Mindezt olyannyira jól csinálták, hogy a lefújásig sem változott az eredmény, így végül simán,

4-2-es összesítéssel jutottak be a legjobb nyolc közé.

Bayern München - Chelsea

A bajorok gyakorlatilag már február végén, az odavágón eldöntötték a párharc sorsát, hiszen Gnabry két góljával és Lewandowski találatával a Stamford Bridge-en győztek 3-0-ra. Frank Lampard együttese ráadásul rengeteg hiányzóval utazott Münchenbe,

Jorginho és Marcos Alonso eltiltás, Pulisic, Azpilicueta, Pedro és Willian pedig sérülés miatt nem léphetett pályára az Allianz Arénában.

Mindezek ellenére a két edző, Hans-Dieter Flick és Frank Lampard a lehetőségeihez mérten nagyjából a legerősebb kezdőjét küldte pályára.

A Bayern már a 8. percben vezetést szerzett a Chelsea elleni visszavágón Forrás: AFP/Tobias Schwarz

A várakozásoknak megfelelően a bajorok a visszavágón is magukhoz ragadták a kezdeményezést és már a 8. percben megszerezték a vezetést: Lewandowski kapott remek labdát középen, eltolta Caballero mellett, aki buktatta. A játékvezető először 11-est ítélt, ám asszisztense lest jelzett így visszavonta - csakhogy a videószobából visszanézték az esetet és kiderült, nem volt az, így

jöhetett a büntető, amelyet a lengyel támadó védhetetlenül lőtt a kapuba.

A gól után sem álltak le a bajorok, már az ellenfél térfelén letámadták a Chelsea játékosait, amelynek a 24. percben meg is lett az eredménye: Müller szerzett labdát Kovacictól, Lewandowskihoz passzolt, aki a hosszú oldalon teljesen üresen álló

Perisicet hozta kihagyhatatlan helyzetbe, a horvát szélső pedig megduplázta az előnyt.

Összesítésben ekkor már 5-0-ra vezetett a Bayern.

Némileg váratlanul szinte azonnal szépítettek a londoniak, Hudson-Odoi lőtt szép gólt Neuer kapujába, ám a VAR ezúttal is közbeszólt, a gólpasszt adó Tammy Abraham nagyjából 25 centis lesen volt, amikor megkapta a labdát, így nem adták meg a találatot.

A félidő előtt azonban mégis összejött a londoni becsületgól,

Emerson centerezését Neuer éppen Abraham elé ütötte, aki köszönte szépen, és az üres kapuba passzolt.

A második félidőt is a Bayern kezdte aktívabban, ám a játékrész elejének legfontosabb történése Boateng sérülése volt, akit percekig kellett ápolni egy párharcot követően. Szerencsére az ijedtség nagyobb volt,

a német védő visszatért és már a pályáról nézte, ahogyan Thomas Müller kis híján tovább növelte az előnyt,

ám a támadó nagyon rosszul találta el Davis remek beadását, így kimaradt a ziccer.

Flick azonban nem akart kockáztatni, lekapta Boatenget, akit az a Süle váltott, aki keresztszalag-szakadás miatt gyakorlatilag az egész szezont kihagyta, Perisic helyére pedig Coutinho állt be. Újabb gólt azonban Thiago szerezhetett volna, aki egy szöglet után teljesen üresen fejelhetett szemben a kapuval, de egy védőt talált telibe a próbálkozás. A túloldalon ígéretes szabadrúgásból egyenlíthettek volna a vendégek, Barkley azonban a sorfalba bombázott, majd Coutinho csavart éppen csak a jobb felső sarok fölé.

A 76. percben aztán a csak megszületett a harmadik Bayern gól,

a Chelsea védelmére egész szezonban jellemző bizonytalanságot a teljesen üresen hagyott Tolisso használta ki.

A londoni megpróbáltatásoknak itt azonban még nem volt vége,

Lewandowski egy szép fejessel a 84. percben 4-1-re módosította az eredményt.

7-1-es összesítéssel tehát a Bayern jutott a negyeddöntőbe, ahol augusztus 14-én pénteken a Barcelona lesz az ellenfele.