Vágólapra másolva!
A koronavírus-járvány miatt elrendelt öthónapnyi szünet után péntek este két zárt kapus nyolcaddöntő visszavágóval folytatódott a labdarúgó Bajnokok Ligája. A Manchester City 2-1-re legyőzte a Real Madridot az Etihad Stadionban, így Pep Guardiola csapata kettős győzelemmel, 4-2-es összesítéssel jutott tovább a legjobb nyolc közé. A Juventus Cristiano Ronaldo két góljával 2-1-re legyőzte a francia Olympique Lyon csapatát a torinói Allianz Stadionban, azonban az olasz csapat a Lyon idegenben lőtt gólja miatt 2-2-es összesítéssel búcsúzott a sorozattól.

A Zinédine Zidane vezette madridiaknak 2-1-es hátrányból kellett volna fordítaniuk és kivívni a továbbjutást Manchesterben. A City a Premier League-ben nem tudott címet védeni, az FA Kupában pedig az elődöntőben kapott ki a későbbi győztes Arsenaltól, a Ligakupát viszont sikerült megnyernie. Pep Guardiola egyértelmű célnak tűzte ki a Bajnokok Ligája megnyerését, de a spanyol bajnok Real Madrid ellen még az előny birtokában sem volt egyszerű dolga a Citynek. Guardiola ráadásul térdsérülés miatt nem számíthatott a legjobb támadójára, az argentin Sergio Agüeróra, mellette pedig sárga lapos eltiltás miatt a francia Benjamin Mendy sem léphetett pályára. Madridi oldalon is voltak komoly hiányzók. A walesi Gareth Bale a saját kérésére maradt ki a keretből, míg a csapatkapitány Sergio Ramost kiállították az első meccsen, így eltiltás miatt nem léphetett pályára.

Sergio Ramos ezúttal csak a lelátóról buzdíthatta csapattársait Forrás: AFP/Shaun Botterill

Ramos eltiltása amúgy is baljós előjel volt ugyanis a Real Madrid a legutóbbi hat BL-meccséből ötöt elvesztett, amikor Ramos nem lépett pályára. Ezek közül a legemlékezetesebb a tavaly márciusi Ajax elleni BL-nyolcaddöntő, amikor a holland csapat lefocizta a Ramos nélkül felálló Realt a Santiago Bernabéu Stadionban és 4-1-re győzött.

Mindkét csapat óvatosan kezdte a mérkőzést, egyik oldalon sem alakult ki helyzet, aztán a kilencedik percben a semmiből szerzett vezetést a Manchester City. Thibaut Courtois kipasszolt labdáját Raphael Varane elvesztette, a labdaszerző Gabiel Jesus pedig kihagyhatatlan helyzetbe hozta Raheem Sterlinget, aki közelről az üres kapuba lőtt.

Az angol válogatott támadónak ez volt a 100. gólja a Manchester City csapatában.

A gól után is a Manchester City maradt támadásban, amely több nagy helyzetet is kialakított, de nem tudta növelni az előnyét. A Real Madrid első helyzetére a 21. percig kellett várni, ekkor Karim Benzema fordult le a védőjéről, de a 15 méteres lövését Éderson vetődve kiütötte a kapu baloldalából. Egy perccel később a belga válogatott Eden Hazard is megvillant, de a 17 méteres bombájára a City brazil kapusa leért a bal alsó sarokra.

A 28. percben aztán egy szépségdíjas góllal egyenlített a Real Madrid.

A brazil Rodrygo egy gyönyörű csellel elment Joao Cancelo mellett, majd az alapvonalról középre tekert, az érkező Benzema pedig a kapu bal oldalába fejjelt, ezzel pedig visszahozta a meccsbe a csapatát.

Ezt követően ismét a Manchester City lendült támadásba, amely a 38. percben újabb gólt szerezhetett volna, de a portugál Joao Cancelo bal alsó sarokba tartó lövését Courtois ki tudta ütni. A 42. percben kis híján összehozott egy újabb gólt a Real-védelem. Ezúttal Courtois rossz kirúgása után került a labda Phil Fodenhez, a 20 éves angol támadó 17 méterről kapura bombázott, de a lövése néhány centivel elkerülte a bal alsó sarkot.

A fordulás után a Manchester City ismét előnybe kerülhetett volna.

A belga Kevin De Bryune átadása után Sterling került ziccerbe, de a közeli lövésébe Courtois belekapott, majd egy perccel később védte honfitársa kapura csavart szögletét is.

Thibaut Courtois tartotta meccsben a Real Madridot Forrás: AFP/Oli Scarff

Az 54. percben újabb hatalmas City-helyzet maradt ki. Foden átadása után Ilkay Gündogan lőhetett volna 16 méterről, azonban a német válogatott játékos inkább továbbpasszolt Sterlingnek, akinek az éles szögből leadott lövését Courtois lábbal védte.

Ezt követően a City számolatlanul alakította ki a helyzeteket, de nem tudta növelni az előnyét, ilyenkor pedig mindig benne van, hogy az ellenfél talál egy gólt. Most azonban nem ez történt, és Guardiola csapata a 68. percben eldöntötte a párharcot. Rodri előrerúgott labdáját Varane előbb elvétette, majd kétségbeesetten megpróbálta hazafejelni, azonban rosszul találta el a labdát, amire a brazil Gabriel Jesus lecsapott és a kimozduló Courtois mellett a kapuba pöckölt.

Az újabb City-gól után a Real Madrid játékosai teljesen feladták a mérkőzést, és esélyük sem volt újabb gólt lőni, mert az angol csapat focistái eldugták előlük a labdát. Az utolsó bő húsz percben így viszonylag eseménytelenül lepörgött az óra.

Zinédine Zidane edzői pályafutása alatt először vesztett el egyenes kieséses BL-párharcot. A Manchester City bejutott a negyeddöntőbe, ahol a Juventust kiejtő Olympique Lyon lesz az ellenfele.

1. félidő
28Karim Benzema
28Rodrygo
9Raheem Sterling
9Gabriel Jesus
2. félidő
89Rodri
83Daniel Carvajal
83Luka Modric
83Eden Hazard
81Raheem Sterling
81Luka Modric
68Gabriel Jesus
67Phil Foden
61Rodrygo
Összeállítások
Manchester City4-3-3
Real Madrid4-3-3
Football Pálya
10
Sergio
Aguero
22
Benjamin
Mendy
31
Ederson
Moraes
2
Kyle
Walker
25
14
Aymeric
Laporte
27
Joao
Cancelo
17
Kevin
De Bruyne
16
8
Ilkay
Gundogan
47
Phil
Foden
24
Mariano
Diaz
4
Sergio
Ramos
13
Thibaut
Courtois
2
Daniel
Carvajal
5
Raphael
Varane
3
Eder
Militao
23
Ferland
Mendy
10
Luka
Modric
14
8
Toni
Kroos
27

Manchester City

Kezdők
10Sergio Aguero
22Benjamin Mendy
31Ederson Moraes
2Kyle Walker
25Fernandinho
14Aymeric Laporte
27Joao Cancelo
17Kevin De Bruyne
16Rodri
89
8Ilkay Gundogan
47Phil Foden
67
9Gabriel Jesus
68
9
7Raheem Sterling
81
9
0Ferran Torres
1Claudio Bravo
5John Stones
11Oleksandr Zinchenko
20Bernardo Silva
21David Silva
26Riyad Mahrez
30Nicolas Otamendi
50Eric Garcia
69Thomas Doyle
78Taylor Harwood-Bellis
80Cole Palmer
82Adrian Bernabe
Cserék

Real Madrid

Kezdők
24Mariano Diaz
4Sergio Ramos
13Thibaut Courtois
2Daniel Carvajal
83
5Raphael Varane
3Eder Militao
23Ferland Mendy
10Luka Modric
83
81
14Casemiro
8Toni Kroos
27Rodrygo
61
28
9Karim Benzema
28
7Eden Hazard
83
1Alphonse Areola
26Diego Altube
6Nacho Fernandez
12Marcelo
15Federico Valverde
17Lucas Vazquez
18Luka Jovic
20Marco Asensio
21Brahim Diaz
22Isco
25Vinicius Junior
39Javier Hernandez
Cserék

A sorozatban kilencedszer olasz bajnok Juventus Torinóban fogadta a francia Olympique Lyont, amely az első mérkőzésen meglepetésre 1-0-ra legyőzte a Cristiano Ronaldóval felálló olasz sztárcsapatot. Maurizio Sarri tanítványainak ugyanakkor papíron nem kellett volna, hogy gondot jelentsen a Lyon megverése. Sarri a Juve a bajnoki cím bebiztosítása után az utolsó Serie A fordulóban igyekezett pihentetni meghatározó játékosait, Ronaldo az utolsó meccsen már pályára sem lépett. A francia csapat teljesen sötét lóként érkezett Torinóba, mert a koronavírus-járvány miatt március közepén felfüggesztették a francia bajnokságot, majd április végén Edouard Philippe miniszterelnök határozatban hirdette ki, hogy nem fogják lejátszani a hátralévő találkozókat. A bajnokság lezárásával a Lyon óriásit vesztett, ugyanis a francia csapat csak a hetedik helyen végzett a Ligue 1-ben, ezért több mint 20 év után egyetlen nemzetközi kupasorozatban sem indulhat a következő idényben – kivéve, ha az idei szezonban megnyerné a Bajnokok Ligáját.

A Lyon négy hónap szünet után egy héttel ezelőtt lépett először pályára, akkor tizenegyespárbajban elvesztette a Paris Saint-Germain elleni Ligakupa-döntőt. A Juventus elleni mérkőzésen Rudi Garcia abban bízhatott igazán, hogy újra bevethető volt Memphis Depay, aki tavaly december 15-én a Stade Rennais elleni bajnoki mérkőzésen szenvedett elülső keresztszalag-szakadást.

Memphis Depay nyolc hónap után tért vissta a pályára Forrás: AFP/Miguel Medina

A holland válogatott támadónak szenzációs szezonja volt, amíg meg nem sérült. 18 meccsen 14 gólt lőtt, és a legnagyobb európai csapatok akarták leigazolni. Depay mellett ott volt a Lyon kispadján az a Jeff Reine-Adélaide is, aki ugyanazon meccsen szenvedett ugyanolyan sérülést, mint holland válogatott csapattársa. Mindketten hét és fél hónap kihagyás után tértek vissza, előbbi a kezdőben, utóbbi a kispadon kapott helyett a kezdéskor.

Ahogy az várható volt, a gólszerzési kényszerben játszó Juventus kezdte támadólag a mérkőzést, azonban a tízedik percben a Lyon szerezte meg a vezetést.

Egy szépen felépített támadás végén Houssem Aouar tört be a tizenhatoson belülre, az érkező Rodrigo Bentancur úgy tűnt, szabályosan szerelte, azonban Felix Zwayer játékvezető tizenegyest ítélt, amit Depay a kapu közepébe panenkázott a jobbra vetődő Wojciech Szczesny helyére.

Ruud van Nistelrooy után Memphis Depay lett a második holland focista, aki hat egymást követő BL-meccsen is gólt lőtt.

A gól után biztossá vált, hogy nem lesz hosszabbítás, a Juventus pedig kilátástalan helyzetbe került, ugyanis három gólt kellett volna lőnie a továbbjutáshoz.

A 19. percben egyenlíthetett volna a Juventus.

Az olasz válogatott Federico Bernardeschi harcolt meg egy labdáért jobb oldalon, majd betört a tizenhatoson belülre, ahol nullszögben elfektette a Lyon kapusát és már csak az üres kapuba kellett volna lőnie, de a semmiből megérkezett a brazil Marcelo, és egy méterre a kaputól szerelte a Juve támadóját.

Ezt követően a Juventus mindent egy lapra feltéve kezdett el támadni, különösen Cristiano Ronaldo volt aktív, de az első körben nem kapott tizenegyest egy reklamálás után, majd a 40. percben a Lyon kapusa, Anthony Lopes hárította bombaerős szabadrúgását. A 41. percben a Juventus is tizenegyest kapott. Miralem Pjanic szabadrúgása Depay leszroított kezéről pattant le, a játékvezető pedig videózás után a büntetőpontra mutatott. A labda mögé természetes Cristiano Ronaldo állt oda, és kapu bal oldalába lőtt a jobbra vetődő Lopes helyére.

Az ötszörös aranylabdás támadó a legutóbbi 11 tizenegyesét belőtte a Bajnokok Ligájában.

A második félidő elején a Juventus többet birtokolta a labdát, de érezhetően nem tudott mit kezdeni vele, így Maurizio Sarri csapata jó ideig nem tudott nagy helyzetet kialakítani. A 60. percben aztán megfordította a meccset a Juventus, és visszajött a párharcba. Ronaldo kapott egy átadást, majd gondolt egyet és 25 méterről kilőtte a bal felső sarkot - a rosszabbik lábával.

A 63. percben megfordíthatta volna a párharcot a Juventus. Egy jobboldali szögletre Matthijs de Ligt robbant be, de elszállt a labda a holland védő feje fölött, mögötte azonban jött Leonardo Bonucci, aki ígéretes helyzetből kapu fölé fejelt. Bő tíz perccel később Cristiano Ronaldónak lehetett volna meg a mesterhármasa, de Dybala baloldali szöglete után a kapu mellé fejelt.

Nem Cristiano Ronaldón múlt a Juventus továbbjutása Forrás: AFP/Miguel Medina

A 78. percben a Lyon lezárhatta volna a párharcot, de Moussa Dembelét ígéretes helyzetben eltakarították a kapu elől, a játékvezető pedig a videózás után sem ítélt tizenegyest a francia csapatnak.

Az utolsó bő negyedórában a Juventus mindent megtett a harmadik gólért, de a csereként beálló Paulo Dybala is megsérült, és Maurizio Sarri csapatában sem volt elég kreativitás, Ronaldótól pedig nem lehet elvárni, hogy 35 évesen mindent ő oldjon meg.

Ezzel a döntetlennel a Lyon kiejtette a BL-trófea egyik esélyesét, a lisszaboni negyeddöntőben pedig a Manchester City lesz az ellenfele.

1. félidő
44Rodrigo Bentancur
43Cristiano Ronaldo
42Memphis Depay
38Leo Dubois
31Juan Cuadrado
19Houssem Aouar
12Memphis Depay
2. félidő
90Leo Dubois
90Houssem Aouar
89Fernando Marcal
87Maxence Caqueret
84Paulo Dybala
79Maxwel Cornet
76Anthony Lopes
70Juan Cuadrado
70Federico Bernardeschi
67Karl Toko Ekambi
67Memphis Depay
61Jason Denayer
60Cristiano Ronaldo
60Federico Bernardeschi
60Miralem Pjanic
Összeállítások
Juventus4-3-3
Lyon3-1-4-2
Football Pálya
2
Mattia
De Sciglio
11
Douglas
Costa
1
Wojciech
Szczesny
16
Juan
Cuadrado
4
Matthijs
de Ligt
19
Leonardo
Bonucci
12
Alex
Sandro
30
Rodrigo
Bentancur
5
Miralem
Pjanic
25
Adrien
Rabiot
33
Federico
Bernardeschi

Juventus

Kezdők
2Mattia De Sciglio
11Douglas Costa
1Wojciech Szczesny
16Juan Cuadrado
70
31
4Matthijs de Ligt
19Leonardo Bonucci
12Alex Sandro
30Rodrigo Bentancur
44
5Miralem Pjanic
60
25Adrien Rabiot
33Federico Bernardeschi
70
60
21Gonzalo Higuain
7Cristiano Ronaldo
60
43
31Carlo Pinsoglio
77Gianluigi Buffon
3Giorgio Chiellini
8Aaron Ramsey
10Paulo Dybala
84
13Danilo
14Blaise Matuidi
24Daniele Rugani
28Merih Demiral
35Marco Olivieri
38Simone Muratore
Cserék

Lyon

Kezdők
28Youssouf Kone
1Anthony Lopes
76
5Jason Denayer
61
6Marcelo
20Fernando Marcal
89
39Bruno Guimaraes
14Leo Dubois
90
38
25Maxence Caqueret
87
8Houssem Aouar
90
19
27Maxwel Cornet
79
21Karl Toko Ekambi
67
11Memphis Depay
67
42
12
30Ciprian Tatarusanu
2Sinaly Diomande
3Joachim Andersen
4Rafael
9Moussa Dembele
10Bertrand Traore
12Thiago Mendes
17Jeff Reine-Adelaide
22Jean Lucas
23Kenny Tete
31Melvin Bard
36Rayan Cherki
Cserék

A koronavírus-járvány miatt az idei Bajnokok Ligája szezon nyolccsapatos mini-tornával fejeződik be. A negyed- és elődöntők a szokásoktól eltérően egy mérkőzésen dőlnek el. A BL-tornára Lisszabonban kerül sor augusztus 12. és 23. között.