Újraindul a Bajnokok Ligája, a Real Madrid már ki is eshet

fbl Horizontal
Juventus' Portuguese forward Cristiano Ronaldo (R) reacts during the UEFA Champions League round of 16 first-leg football match between Lyon and Juventus at the Parc Olympique Lyonnais stadium in Decines-Charpieu, central-eastern France, on February 26, 2020. (Photo by FRANCK FIFE / AFP)
Vágólapra másolva!
Habár a koronavírus-járvány miatt sokáig az is kérdéses volt, hogy befejezhető-e az idei Bajnokok Ligája-szezon, pénteken este végre folytatódnak a legrangosabb európai kupasorozat küzdelmei. Négy nyolcaddöntős párharc visszavágója még hátravan, az UEFA azonban már a teljes ágrajzot és sorsolást is elkészítette a rendhagyó folytatásra. A negyeddöntőktől egy meccs dönt a továbbjutásról, a találkozókat pedig semleges helyszínen, szigorú biztonsági előírások mellett a portugáliai Lisszabonban rendezik.

Ne szaladjunk azonban ennyire előre, térjünk még vissza a nyolcaddöntőkhöz, ahonnan még a járvány kitörése előtt márciusban négy csapat jutott a legjobb nyolc közé:

az Atalanta a Valenciát, a PSG a Borussia Dortmundot, a Gulácsi Pétert és Willi Orbánt a soraiban tudó RB Leipzig az előző kiírás döntősét, a Tottenhamet, az Atlético Madrid pedig a címvédő Liverpoolt búcsúztatta.

Négy párharc visszavágója tehát még hátravan, ezek közül egy teljesen egyértelműnek tűnik: a Robert Lewandowski repítette Bayern Londonban verte meglepően simán, 3-0-ra a Chelsea-t, formalitássá téve ezzel a második mérkőzést. Frank Lampard csapata alighanem a háta közepére kívánja a szombati müncheni túrát, már csak azért is, mert a vasárnapi FA-kupa-döntőn az Arsenal ellen a kékek két kulcsembere is kidőlt:

a csapatkapitány Cezar Azpilicueta mellett a szezon egyik legjobbja, Christian Pulisic is izomhúzódást szenvedett.

Az odavágón ráadásul Marcos Alonsót kiállították, Jorginho pedig megkapta harmadik sárga lapját az idei kiírásban, így velük sem számolhatnak az angolok.

Szavazzon!

Ki jut tovább a párharcból?

Mindennek fényében tehát sok mindenben nem bízhat a Chelsea, maximum a tisztes helytállásban, még úgy is, hogy a bajorok több mint egy hónapja játszottak legutóbb tétmérkőzést.

A kétgólos Gnabry (22) vezérletével a Bayern már a Stamford Bridge-en eldöntötte a Chelsea elleni párharcot Forrás: AFP/Glyn Kirk

Ha nem is páholyból, mindenesetre irigylésre méltó helyzetből várhatja a Real Madrid elleni visszavágót a Manchester City, Pep Guardiola csapata ugyanis a Santiago Bernebéuban győzött 2-1-re. Ráadásul a spanyolok csapatkapitányát és vezérét,

Sergio Ramost az első meccsen kiállította a játékvezető, így Zidane együttesének nélküle kellene hatalmas bravúrt végrehajtania az Etihadban,

amelyre valljuk meg, nincs túl sok esély. Az angoloknál évek óta elvárás, hogy végre a nemzetközi porondon is produkáljanak valamit, ennél nagyobb lehetősége pedig aligha adódik a Citynek kiejteni egy nagy riválist. Agüero sérülés, Mendy eltiltás miatt kénytelen kihagyni a visszavágót, vendégoldalon Gareth Bale-t az utazókeretbe sem nevezte a francia vezetőedző, Marcelo és Hazard játéka pedig kérdéses.

Szavazzon!

Ki jut tovább a párharcból?

A pénteki játéknap másik meccsén a Juventus a Lyont fogadja, Cristiano Ronaldóéknak 1-0-s hátrányból kell megfordítaniuk a párharcot. Ez azért nem tűnik lehetetlen feladatnak, igaz,

ha a franciák betalálnak a torinói kapuba, a Juvénak minimum három gól kell majd a továbbjutáshoz.

Amiben az Olympique még bízhat, hogy a decemberben kidőlt két kulcsembere, az egyaránt keresztszalag-szakadást szenvedett Jeff Reine-Adelaide és Memphis Depay is felépült, így bevethető - főleg utóbbi érhet "aranyat", vagy bravúros esetben továbbjutást Rudi Garcia csapatának.

Szavazzon!

Ki jut tovább a párharcból?

Lyonban Cristiano Ronaldo (j) csak a fejét foghatta, a portugál klasszistól és a Juventustól is sokkal több kell a torinói visszavágón, ha negyeddöntőbe akar jutni a BL-ben Forrás: AFP/Franck Fife

Szombaton rendezik a Barcelona-Napoli találkozót, amelyet a katalánok papíron kedvezőbb helyzetből várhatnak, hiszen 1-1-es döntetlent játszottak Olaszországban.

A két csapat teljesítménye azonban annyira rapszodikus volt a koronavírust követő időszakban saját bajnokságában, hogy nehéz lenne megtippelni a párharc kimenetelét.

Ha mindenki a tudása legjavát nyújtja, akkor nem lehet kérdés a Barca továbbjutása, Quique Setién irányításával azonban érezhetően akadozik a gépezet, ráadásul ha Messinek nem megy, akkor az egész csapat szenved. Hiányzók is lesznek mindkét oldalon, vendég részről a legérzékenyebb veszteség egyértelműen Lorenzo Insigne, míg a haziaknál az eltiltott Busquets és Arturo Vidal hiányozhat leginkább a középpályáról, Samuel Umtiti a védelemből, de Griezmann és Lenglet szereplése is kérdéses.

Szavazzon!

Ki jut tovább a párharcból?

Jöjjön, ami még nem volt!

Ahogyan azt a bevezetőnkben is írtuk, az UEFA a július 10-én rendezett sorsoláson a rendhagyó folytatás teljes menetrendjét is elkészítette.

A legjobb nyolc mezőnye Lisszabonba költözik, ahol egymeccses párharcokban döntik el a továbbjutás kérdését, természetesen zárt kapuk mögött.

Az első negyeddöntőben augusztus 12-én, szerdán az Atalanta a PSG-vel találkozik. Első hallásra talán egyértelműnek tűnhet a csata, a bergamói játékosok azonban az utóbbi időben mutatott teljesítményükkel rászolgáltak arra, hogy ne lehessen elintézni őket egy legyintéssel: sorozatban másodszor szerezte Gian Piero Gasperini együttese a legtöbb gólt a Serie A-ban. A párizsiak ráadásul két nyögvenyelősen megnyert júliusi kupadöntőt leszámítva öt hónapja játszottak tétmeccset. Egy-egy kulcsemberét ezen a találkozón is nélkülöznie kell a menedzsereknek:

Josip Ilicic olasz sajtóértesülések szerint mentális problémákkal és depresszióval küzd, Kylian Mbappé pedig a Saint-Étienne elleni Francia Kupa döntőjében szenvedett bokasérülést, így egyikük sem bevethető.

Szavazzon!

Ki jut tovább a párharcból?

Ugyanezen az ágon Gulácsi Péter és Willi Orbán csapata, az RB Leipzig a címvédő Liverpoolt búcsúztató Atlético Madriddal találkozik. Nehéz helyzetben van a német csapat, annál is inkább, mert leggólerősebb játékosa,

Timo Werner már előzetesen jelezte, hogy a bajnokság végén távozik a Chelsea-hez, nem szerepel a Bajnokok Ligája folytatásában, hogy új csapatával kezdhesse meg a felkészülést a következő idényre.

Diego Simeone és az Atlético pedig híres arról, hogy egy meccsen bármely riválisának játékát képes elrontani - többek között a Barcelona, a Real Madrid, vagy akár a Liverpool is tudna erről mesélni -, kisebbfajta csodára lenne tehát szüksége a lipcseieknek, hogy továbbjussanak.

Szavazzon!

Ki jut tovább a párharcból?

Gulácsi Péternek (j) és az RB Leipzignek Timo Werner (középen) nélkül kellene kivívnia a továbbjutást az Atlético elleni BL-negyeddöntőben Forrás: Picture-Alliance via AFP/Verwendung weltweit/Edith Geuppert

Az erőviszonyokat tekintve tehát ezen az ágon egy Atlético-PSG elődöntő várható, a másik oldal viszont sokkal kacifántosabb. Annál is inkább, hiszen a nyolcaddöntők visszavágója miatt csak eljátszani lehet a gondolattal a továbbjutó csapatokat illetően - teszünk most rá egy próbát. A Bayern alighanem búcsúztatja a Chelsea-t, és ha a Barcelona nem botlik a Napoli ellen, akkor a negyeddöntőben egymás ellen meccselnek.

A finálénak is beillő párosításnak több pikantériája is lehet, leginkább viszont Robert Lewandowskiban éghet a bizonyítási vágy

- azok után, hogy idén törölték az Aranylabdát, a díj egyik, ha nem legnagyobb várományosa a pályán vehet elégtételt a hatszoros győztes Lionel Messivel szemben.

Értelemszerűen ezzel párhuzamosan a másik két nyolcaddöntős párharc győztese vív meg egymással a nyolc között - a korábban leírtak és a megérzéseink alapján itt ManCity-Juventus csatát vizionálunk. A két szuperrangadó győztesét már tényleg felesleges boncolgatni, hagyatkozzunk a bukmékerekre, akik szerint

a végső győzelemre a City a legesélyesebb, éppen hogy megelőzve a Bayernt

- ebből kiindulva ezen az ágon Pep Guardiola egykori csapatával nézhet farkasszemet a Bajnokok Ligája döntőjéért.

Hogy végül mit hoz a jövő, bejönnek-e a számításaink, vagy a teljes elemzésünk kudarcot vall, az a következő napokban kiderül.

Soha nem látott körülmények várnak a nemzetközi sajtó munkatársaira

Az Origo információi szerint az UEFA mindössze 25 újságíró helyszíni jelenlétét engedélyezi a lisszaboni végjátékban. Ez nagyban hasonlít a Forma-1-es autós gyorsasági világbajnokságon történtekre - ott a Nemzetközi Automobil Szövetség összesen 17 újságírónak adott helyszíni akkreditációt a Hungaroringre. Az a 25 "szerencsés" kolléga, aki ott lehet Lisszabonban, nincs könnyű helyzetben. Mozgásukat és a munkájuk feltételeit is alaposan korlátozzák, szigorúan figyelik, hogy senki se lépje át a megszabott kereteket. Azt mondanunk sem kell, hogy a lisszaboni mérkőzések a közönség teljes kizárása mellett zajlanak majd.

Bajnokok Ligája, nyolcaddöntő, visszavágók:
Augusztus 9., péntek
Juventus - Lyon
Manchester City - Real Madrid
Augusztus 10., szombat
Barcelona - Napoli
Bayern München - Chelsea