Vágólapra másolva!
A Juventus sorozatban kilencedik bajnoki címével záruló olasz labdarúgó-bajnokság szokatlanul sok gólt és jó mérkőzést hozott. A Serie A 2019-20-as szezonjának 380 találkozóján összesen 1154 találat született, ami átlagosan 3,04 gólt jelentett. Nem véletlen, hogy ennyi volt a „beugró szint" a szezon tíz legjobb mérkőzését tartalmazó szubjektív listánkra is.

Sok hűhó semmiért

2019. augusztus 31. Juventus – Napoli 4-3 (Danilo 16., Higuaín 19., C. Ronaldo 62., Koulibaly öngól 90+2., ill. Manolas 66., Lozano 68., Di Lorenzo 81.)
A bajnoki címvédő már 3-0-ra is vezetett a nyáron kinevezett Maurizio Sarri korábbi csapata ellen. Egy másik korábbi nápolyi legenda, Gonzalo Higuaín úgy verte át a világ egyik legjobb védőjének tartott Kalidou Koulibaly-t, amire csak a legnagyobbak képesek. Aztán jött Ronaldo gólja, ami után a portugál aranylabdás gólörömével a videobíró-jelenséget trollkodta meg. Tette ezt azután, hogy az első játéknapon a Parma ellen szerzett találatát les miatt érvénytelenítették.

Az akkor még Carlo Ancelotti által irányított, azóta egykori játékosa, Gennarro Gattuso kezei alatt lévő Napoli háromgólos hátrányból egyenlíteni tudott. Nem ez volt a Juve egyetlen nagy fagyása a szezonban, de erről majd később... Hiába az egyenlítés, az élete egyik legrosszabb meccsét játszó Koulibaly egy cirkuszi mutatványnak is beillő mozdulattal öngólt rúgott, a Juventus pedig megnyerte a rangadót.

Veszély elhárítva

2019. október 6. Internazionale – Juventus 1-2 (L. Martínez 18., ill. Dybala 4., Higuaín 80.)
Az Olaszország legnagyobb rangadójaként számon tartott Derby d'Italiának meglepetésre a milánóiak vághattak neki az első helyről. Antonio Conte irányításával az Inter mind a hat bajnokiját megnyerte a nagy mérkőzés előtt, de Sarri Juvéja is csak két pontot veszített addig. Paulo Dybala váratlan lövésével a torinóiak hamar vezetést szereztek.

Az első negyedóra után érdekes körülmények között jutott büntetőhöz az Inter: Matthijs de Ligt könyökéről Lautaro Martínez kezére pattant a labda, a játékvezető a hazaiak javára ítélt. Az argentin támadó magabiztosan értékesítette is azt. A mérkőzést a 80. percben Higuaín döntötte el egy gyönyörű összjátékot követően. Ronaldo ezúttal csak lesgólig jutott, de csapata átvette a vezetést a táblázaton.

Két gólgyár, ha találkozik

2019. október 19. Lazio – Atalanta 3-3 (Immobile 69., 90+3., J. Correa 70., ill. Muriel 23., 28., A. Gómez 37.)
Az Atalanta nem tudott unalmas mérkőzést játszani a szezonban. Gian Piero Gasperini mégsem lehet büszke csapata Lazio ellen bemutatott teljesítményére. A bergamóiak bő húsz perccel a vége előtt még három góllal vezettek, onnan tudott a Lazio egyenlíteni. A két, egyaránt Bajnokok Ligája-indulást érő pozícióban záró együttes erőn felül teljesített az idényben, egymás elleni összecsapásaik pedig igencsak szórakoztatóra sikerültek – 11 gólt hoztak.

A római „odavágón" Ciro Immobile két tizenegyest is kiharcolt magának, mindkettőt értékesítette. A másodikkal teljessé tette a hazai feltámadást a ráadásban. Nem mehetünk el szó nélkül amellett a jelenetsor mellett, aminek a végén az Atalanta 3-2-es állásnál nem tudta bebiztosítani a győzelmet. Csak a Lazio-védők tudják, hogyan úszták meg azt a már-már futsalos képeket hozó lehetőséget.

Élet az alsóházban

2019. december 2. Cagliari – Sampdoria 4-3 (Nainggolan 69., Joao Pedro 74., 76., Cerri 90+6., ill. Quagliarella 38., 70., G. Ramírez 52.)
Ahhoz képest, hogy szűk húsz perccel a vége előtt, 3-1-es hátrányban még mekkora csendben voltak a szárd rajongók, a ráadás hatodik perce utáni tombolást tényleg senki nem láthatta jönni. A veterán Fabio Quagliarella szeptember 22. óta nem volt képes a kapuba találni ezelőtt az összecsapás előtt. A Samp 37 éves támadója mégis duplázni tudott Szardínia fővárosában, második találatával igencsak közel juttatva csapatát a bravúrhoz.

Ekkor jött a brazil Joao Pedro, aki két percen belül két gólt szerezve kiegyenlített. Innen már nem volt megállás a hazaiaknak! A 96. percben az alig három perccel korábban pályára lépő Alberto Cerri egy parádés fejessel megszerezte a fordítást teljessé tévő gólt a Cagliarinak. Mint később kiderült, a 14. és a 15. helyezett játszott egymással hétgólos mecset aznap.

Így múlik el a világ dicsősége

2019. december 16. Cagliari – Lazio 1-2 (G. Simeone 8., ill. Luis Alberto 90+3., Caicedo 90+8.)
Két héttel a fantasztikus fordítás után az addig erőn felül teljesítő Cagliari szerencséje teljesen megfordult. Rolando Maran irányításával 13 mérkőzés óta tartó veretlenségi szériában, még a tabella ötödik helyén állva fogadta a Laziót, és a hosszabbításig úgy tűnt, minden megy tovább az addigi kerékvágásban: Giovanni Simeone korai góljával szinte végig előnyben voltak a rómaiak ellen.

A mérkőzést uraló Cagliari – Simeone, Radja Nainggolan és Joao Pedro révén – a világ összes helyzetét kihagyta, ami végül meg is bosszulta magát. A Lazio ismét a ráadásban mentett pontot. Sőt, ezúttal ott fordította meg a mérkőzést. A Cagliari szezonja a sokkoló vereség hatására vakvágányra került, következő tíz meccsén csupán három pontot sikerült szerezniük, és a 16. fordulót követően már csak három alkalommal tudtak nyerni. A kiváló ősz után végül az alsóházban ért véget számukra az idény.

Ronaldo-varázs

2020. január 6. Juventus – Cagliari 4-0 (C. Ronaldo 49., 67., 82., Higuaín 81.)
Ahogyan azóta kiderült, a szárdok már bőven a lejtőn voltak, amikor Cristiano Ronaldo mesterhármasa mellett kiosztott egy gólpasszt is ellenük. Nem ez volt az első alkalom, hogy a Juventus játékosaként három gólt rúgott az ellenfél kapujába. Ki ne emlékezne az Atlético Madrid elleni triplájára a BL-ben, ahol egymaga fordította meg a nyolcaddöntős párharcot első torinói évében.

Az idei év első bajnokiján már a Serie A-ban is összejött ez a teljesítmény neki. Alexis Sánchez után ő lett a második labdarúgó, aki a Premier League és a La Liga mellett az olasz ligában is három gólt tudott szerezni egy mérkőzésen. Eddig 56 mesterhármasnál jár pályafutása során a 35 éves játékos, már nagyon várjuk a következőt.

Félelem és reszketés Torinóban

2020. január 25. Torino – Atalanta 0-7 (Ilicic 17., 53., 54., Gosens 29., Zapata 45+1., Muriel 86., 88.)
Ha nincs az utolsó fordulóban bemutatott indiszponált játék az ezüstérmes Inter ellen, akkor az Atalanta lett volna a harmadik csapat, amelyik eléri a 100 rúgott gólt az európai topligákban. A bergamóiak a Manchester City és a Bayern München társaságába kerülhettek volna, végül 98-cal zárták a szezont.

Nyolc alkalommal négy vagy több gólt rúgni egy mérkőzésen úgy, hogy nem kimondott világsztárok alkotják a csapatot, bármilyen körülmények között megsüvegelendő. Ezek közül azért a Torino elleni gálájukra esett a választásunk, mert ez a meccs zajlott úgy, ahogyan egy átlagos Atalanta-meccs kinézett. Josip Ilicic félpályás góllal bizonyította, miért tartják sokan a világ tíz legjobb futballistája között számon. A liga asszisztkirálya, Alejandro Gómez két gólpasszt is kiosztott, a csodacsere Muriel pedig kétszer is betalált azon a meccsen, amivel elindult az Inter elleni zárásig tartó 17-es veretlenségi sorozat.

Egy sima, egy fordított

2020. február 9. Internazionale – Milan 4-2 (Brozovic 51., Vecino 54., de Vrij 70., Lukaku 90+3., ill. Rebic 40., Ibrahimovic 45+1.)
A jobb csapat nyerte a milánói városi rangadót. Az első félidő után még a Milan vezetett 2-0-ra, de az Inter fordítani tudott, amivel – ha csak egy forduló erejéig, de – harmadszor is vissza tudta venni az első helyet a Serie A-ban. A 4-2-es siker után előbb a Lazio, majd a Juventus otthonában is kikapott, amivel utóbbit kényelmes helyzetbe hozta a címvédést illetően.

Milánó piros-fekete oldalán a Zlatan Ibrahimovic-Ante Rebic csatárduó megmutatta, hogy kiválóan érzik egymást a pályán. Annyira jól, aminek következtében az Inter elleni vereség után már csak egyszer kellett vesztesen elhagyniuk a pályát a ligában.

A szezon legjobb félideje

2020. július 7. Milan – Juventus 4-2 (Ibrahimovic 62., Kessié 66., Rafael Leao 67., Rebic 80., ill. Rabiot 47., C. Ronaldo 53.)
A Milannál egyértelműen kudarcot valló, rekordgyorsasággal, október 8-án menesztett Marco Gianpaolo helyét átvevő Stefano Piolival hatalmas fejlődésen ment keresztül a csapat játéka. A koronavírus-járvány után lejátszott 12 bajnokiján nem talált legyőzőre a hétszeres Bajnokok Ligája-győztes. Ibráék mindkét római csapat mellett a bajnok Juventust is legyőzték, és döntetlent játszottak a Napolival és az Atalantával is.

A Juve ellen az első félidő feledhető focit hozott, hogy aztán a második játékrészben csak kapkodjuk a fejünket. Adrien Rabiot átsprintelte az egész pályát, mielőtt gólt szerzett volna, Ronaldo is sikeresen használta ki a milánói védők balettozását. A 2-0-s hátrányból a Milan alig öt perc alatt 3-2-es előnyt kovácsolt. Gianluigi Donnarumma védése után pedig Rebic biztosította be a milánói klub elmúlt három-négy évének egyik legnagyobb győzelmét.

Ciro, Ciro, Ciro

2020. július 26. Hellas Verona – Lazio 1-5 (Amrabat 38., ill. Immobile 45+6., 84., 90+4., Milinkovic-Savic 56., J. Correa 62.)
A Lazio 12 alkalommal tudott pontot szerezni, miután hátrányba került egy mérkőzésen a Serie A-ban. Ezek közül az utolsó ilyet Veronában mutatta be Simone Inzaghi együttese. Valószínű, hogy ezekből ezt volt a legkönnyebb abszolválnia a végül a bajnokság negyedik, BL-indulást érő helyén végző csapatnak.

Ciro Immobile második mesterhármasát szerezte a szezonban, mindkét ráadásban a saját maga által kiharcolt tizenegyeseket értékesítve. A 30 éves támadó félelmetes számokat tudhat magáénak: összesen 14 büntetőt rúgott be, valamint 17 alkalommal is ő szerezte csapata első találatát. Immobile végül 36 góllal zárta a bajnokságot, amivel beállította Gonzalo Higuaín 2015-16-os rekordját.

Ahogyan ebből a listából is kiderül, a Serie A már nem feltétlenül a kiváló védelmekről és visszafogott taktikázásokról híres. Sokkal inkább a nagyszerű támadókról, akik szinte kivétel nélkül fantasztikus szezont tudhatnak magukénak. A hét kiemelkedő csapat (Juventus, Inter, Atalanta, Lazio, AS Roma, Milan, Napoli) amellett, hogy kiütötték a gyengébb képességű klubokat, egymással is gólgazdag, élvezhető mérkőzéseket játszottak. A Juventus ilyen körülmények között tudott a csúcson maradni, és a következő szezonban minden eddiginél nehezebb dolga lesz, ha szeretné sorozatban tizedik elsőségét is megszerezni.