90 évvel ezelőtt kezdődött az első futball-világbajnokság

Soccer World Cup 1930: Centenario-Stadium in Montevideo .Fußball .Sport 1930 1930_FIFA_World_Cup Arena Centenario Centenario-Stadion Fußballstadion Jahrhundert-Stadion Jahrhundertstadion SPO SPORT Sportstätte Uruguay CROWD estadio_Centenario FOOTBALL foot
Az uruguayi Centenario Stadionban telt ház van
Vágólapra másolva!
1930-ban rendezték meg a labdarúgás történetének első világbajnokságát, amelyen 13 ország vett részt: hét Dél-Amerikából, négy Európából és kettő Észak-Amerikából. Ez a viadal volt az egyetlen a vb-k történelmében, amelyen meghívásos alapon vettek részt a csapatok, azaz nem rendeztek selejtezőket.

Az akkori FIFA-elnök, Jules Rimet által megálmodott világbajnokság rendezésére Magyarország is jelentkezett, de a rendezést végül Uruguay kapta meg. A legjobb európai csapatok – köztük a magyar – nem fogadták el a meghívást, így egyenes út vezetett a házigazda sikeréhez.

A FIFA által már harmadszor kiírt, de ténylegesen az első világbajnokság 1930. július 13-án, két pályán párhuzamosan, egy Franciaország-Mexikó és egy USA-Belgium mérkőzéssel vette kezdetét. A francia és az amerikai válogatott egyaránt háromgólos győzelmekkel vonult be a történelemkönyvekbe.

A döntőbe mégsem ők, hanem két dél-amerikai csapat, a házigazda Uruguay, és a szomszéd Argentína jutottak be. A hazai pályán szereplő együttes a torna későbbi történetének egyik legtöbb gólt hozó fináléjában 4-2-re nyerni tudott.

Arról, hogy a magyar válogatott távollétében ki volt az a honfitársunk, aki a piros-fehér-zöld színeket képviselte az Uruguay alapításának századik évfordulóján rendezett tornán, sok egyéb érdekességgel együtt a linkre kattintva olvashatnak.