Vágólapra másolva!
A Kaiserslautern szombat délután 1-0-ra legyőzte a Bayern Münchent, ám a Braunschweig veresége miatt mégis a bajorok szerezték meg a bajnoki címet. Hogy hol? A német harmadosztályban.

Az „igazi" Bayern már a múlt héten elhódította a Salátástálat. Most viszont a nagy csapat utánpótlása nyerte meg a harmadosztályt. Ami talán még nagyobb bravúr, mint a profik diadala.

A Bundesliga 3-ban ugyanis szerződéses játékosokból álló csapatok vannak, olyanok is, amelyek nem csak megjárták már a legmagasabb szintet, hanem az említett Kaiserslautern, Braunschweig, továbbá az 1860 München már volt bajnok is.

A 12 Bundesliga-bajnokból három idén itt játszott, továbbá itt szerepeltek a közelmúlt olyan sikeres gárdái, mint a Bayer Uerdingen, Mannheim, Duisburg, Unterhaching, és az egykori NDK bajnokságban szereplő Hansa Rostock, Magdeburg, Jena, vagy a Halle. Valamennyiüket maga mögé utasította a „Bayern Campus".

Ráadásul a müncheni amatőr csapatból folyamatos volt a feljárás a profik közé. Volt, hogy 4-5 játékosát is azért kellett nélkülöznie a harmadosztályban szereplő Bayern 2-nek, mert azokra igényt tartott Hansi Flick, a Bayern első csapatának edzője. A csapat meghatározó játékosai közül idén szerepelt a nagyok között Chris Richards, Sarpreet Singh, Oliver Batista Meier, Jamal Musiala, Mickael Cuisance, Joshua Zirkzee.

A holland Joshua Zirkzee az idei szezonban 9 meccsen 4 gólt lőtt a Bayern első csapatában Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Matthias Balk

Ők a múlt héten Bundesliga bajnoki címet ünnepeltek Neuerrel, Müllerrel, Boatenggel, Lewandowskival. Most meg a Bundesliga 3 aranyérmét kapták meg. Ez utóbbi jár Alphonso Davisnek is, aki a szezon felfedezettje volt a „nagyoknál", de az ősszel még itt játszott három mérkőzésen. Az ő példája a legjobb bizonyíték, hogy hová lehet innen eljutni.

És a tökéletes klubmodell legjobb bizonyítéka is ez.

Nem csak a többi német csapat számára lehet példaértékű, hanem a világ minden klubja számára. Tökéletes szimbiózisban élnek a Sabenerstrassen a világsztárok és a közvetlenül mögöttük lévők. Ezért bárkivel gond van a profiknál, azonnal jöhet a helyettese. Ráadásul a folyamatosan versenyhelyzetben lévő helyettese. Egy ilyen modell hosszú távon is nagyon sikeres lehet.

Érdemes egy mondatot szólni az edzőről is. Sebastian Hoenessnek hívják. Édesapja, Dieter Hoeness válogatott játékos volt, a Német Kupa történelmének talán legismertebb momentuma fűződik a nevéhez, a legendás „turbános gól". Ez 1982-ben történt, amikor a Nürnberg már 2-0-ra vezetett a Bayern ellen a Német Kupa döntőjében. A vége mégis 4-2 lett a bajoroknak, Dieter Hoeness pedig vérző fejjel, egy turbánnal is gólt tudott fejelni.

Sebastian nagybátyja pedig Uli Hoeness. De az eredményei bizonyítják: nem protekcióval kapta meg ezt a feladatot.

A kiírás értelmében egyébként a Bayern München II számára ez a bajnoki cím nem jelent feljutást, a mögötte végző két csapat, a Würzburg és a Braunschweig nyert jogot a jövő évi Bundesliga 2-es szereplésre. A negyedik helyezett Ingolstadt pedig osztályozót vív egy másik bajor csapattal, a Nürnberggel.

A Bayern Münchennek az utánpótlása is kiemelkedő Forrás: MEISTER 3. LIGA6Twitter

A Bayern fiataljai pedig jövőre ugyanitt megvédhetik a címüket. Ám a játékosok számára nem ez a tét. Sokkal inkább az, hogy felkerüljenek a profi keretbe. Esetleg már a Bajnokok Ligája augusztusi folytatásában valaki közülük a világ legjobbjai ellen szerepelhessen.