A Bayern München nyerte a Német Kupát

775524162 fbl Horizontal
Bayern Munich's German goalkeeper Manuel Neuer raises the German Cup (DFB Pokal) trophy as he and his teammates celebrate winning the final football match Bayer 04 Leverkusen v FC Bayern Munich at the Olympic Stadium in Berlin on July 4, 2020. (Photo by Alexander HASSENSTEIN / POOL / AFP) / DFB REGULATIONS PROHIBIT ANY USE OF PHOTOGRAPHS AS IMAGE SEQUENCES AND QUASI-VIDEO.
Vágólapra másolva!
Szombat este a labdarúgó Német Kupa döntőjében a rekordbajnok Bayern München 4-2-re legyőzte a Bayer Leverkusen csapatát a berlini Olimpiai Stadionban, ezzel az első német csapat lett, amely sorozatban 17 mérkőzést tudott nyerni.

A bajorok idén sorozatban nyolcadszor nyerték meg a Bundesligát és szerettek volna duplázni, ezzel szemben a Leverkusen 1993 óta nem emelhetett magasba egyetlen trófeát sem annak ellenére, hogy - a bajnokságban, a kupában és a Bajnokok Ligájában - nyolcszor is nagyon közel került hozzá.

Ha a Leverkusennek sikerült volna elhódítania a kupát, az az 1988-as UEFA Kupa- és az 1993-as Német Kupa-diadal után mindössze a klub történetének harmadik serlege lett volna.

A 27 évvel ezelőtti siker óta két hazai kupadöntőben maradtak alul, a bajnokságban pedig ötször végeztek a második helyen. 2002-ben sajátos triplázást is bemutattak: a kupa és a Bundesliga mellett a BL-ben is ezüstérmesek lettek, a riválisok ezért is nevezik a csapatot előszeretettel "Neverkusennek".

A szombati esti finálét sem aranybetűkkel írják majd a klub történelemkönyvébe, ugyanis a Bayern München már az első félidőben kétgólos előnybe került. A 16. percben az osztrák David Alaba 17 méteres szabadrúgása a bal felső sarokban kötött ki.

Nyolc perccel később Joshua Kimmich tökéletes kiugratásával Serge Gnabry lépett ki ziccerben, és 11 méterről a jobb alsó sarokba lőtt.

A második félidőt jól kezdte a Leverkusen, volt esélye a szépítésre, de a csereként beálló Volland luftot rúgott egy ajtó-ablak helyzetben.

A kihagyott helyzet után szinte azonnal gólt lőtt a Bayern.

Az 59. percben Neuer kirúgása után Robert Lewandowski indult meg, majd jó 30 méterről kapura bombázott, a középre tartó lövésbe azonban Lukas Hradecky elképesztő szerencsétlenül ért bele, így labda a lábai között a kapu csorgott, a lengyel támadó pedig megszerezte szezonbeli 50. gólját.

Az edzőmeccs jellegű találkozón azért összejött a szépítés a Leverkusennek. A 63. percben Havertz ziccere után Boateng tisztázott a gólvonalról, majd a jobboldali szögletre Sven Bender érkezett, és közelről a hálóba fejelt.

Ezt követően vérszemet kapott a Leverkusen, és percekre odaszögezte a Bayern Münchent a kapuja elé. A 66. percben Diaby tekert középre, az érkező Volland és a hosszúra berobbanó Havertz előtt is csak centikkel ment el a labda – Neuer pedig hatalmasat fújtatott.

A 74. percben Lewandowski megszerezhette volna 51. gólját is.

A csereként beálló Ivan Perisic átadását csak az üres kapuba kellett volna pofoznia, de nem találta el rendesen labdát.

A Bayern München könnyed győzelmet aratott Forrás: AFP/Ronald Wittek / Pool

Az utolsó negyedórában a Bayern München már visszavett a tempóból. Az utolsó percekben Hans-Dieter Flick pályára küldte Thiago Alcántarát (aki valószínűleg a Liverpool játékosa lesz) és Philippe Coutinhót (akinek lejár a kölcsönszerződése, és visszatér Barcelonába), majd a 89. percben Lewandowski egy csodálatos góllal tette teljessé a bajorok örömünnepét.

A hosszabbításban még Alphonso Davies kezezése után tizenegyest kapott a Leverkusen, amit Kai Havertz felvarrt a jobb felső sarokba, de a lényegen ez már nem változtatott.

A Bayern München ezzel megnyerte fennállása 20. Német Kupáját, Thomas Müller beállította a francia Franck Ribéry rekordját. A korábbi német válogatott támadó pályafutása nyolcadik Német Kupa-döntőjében lépett pályára – ebből hatot megnyert.

Hans-Dieter Flick Bayernje lett az első német csapat, amely sorozatban 17 mérkőzést tudott nyerni. A rekordot eddig pont a Leverkusen tartotta, amely 1978-ban sorozatban 16 meccset nyert meg.

Hans-Dieter Flick kinevezése telitalálat volt Forrás: AFP/Alexander Hassenstein

A Bayern München edzőjelett az első német, aki játékosként és edzőként is duplázni tudott. Korábban ez csak annak a Niko Kovacnak sikerült, akinek a helyét Flick átvette tavaly novemberben

Német Kupa, döntő
Bayer Leverkusen-Bayern München 2-4 (0-2)
Berlin, Olimpiai Stadion
Játékvezető: Tobias Welz
Leverkusen: Hradecky - L. Bender (Weiser, 81.), S. Bender, Tapsoba, Wendell - Aranguiz, Baumgartlinger (Demirbay, 46. - Diaby, Amiri (Volland, 46.), Bailey (Bellarabi, 76.) - Havertz. Vezetőedző: Peter Bosz
Bayern: Neuer - Pavard, Boateng (Hernández, 69.), Alaba, Davies - Kimmich, Goretzka - Gnabry (Coutinho, 87.), Müller (Thiago Alcántara, 87.), Coman (Perisic, 64.) - Lewandowski. Vezetőedző: Hans-Dieter Flick
Gólszerzők: Bender (64.), Havertz (90+4. -11-esből ill. Alaba (16.), Gnabry (24.), Lewandowski (59., 89.)
Sárga lap: Wendell (28.), ill. Lewandowski (67.)