A Chelsea a koronavírusnak is köszönheti, hogy megszerezte Timo Wernert

fbl Horizontal
(FILES) In this file photo taken on November 23, 2019 Leipzig's German forward Timo Werner celebrates scoring the opening goal during the German first division Bundesliga football match RB Leipzig v FC Cologne in Leipzig, eastern Germany, on November 23, 2019. - Chelsea announced the signing of German international forward Timo Werner from RB Leipzig on June 18, 2020 in the first major move of the summer transfer market. (Photo by Odd ANDERSEN / AFP) / RESTRICTIONS: DFL REGULATIONS PROHIBIT ANY USE OF PHOTOGRAPHS AS IMAGE SEQUENCES AND/OR QUASI-VIDEO
Vágólapra másolva!
A Chelsea megszerezte a német válogatott csatárát, Timo Wernert, aki 50 millió euróért igazol az RB Leipzig csapatától Londonba. Sajtóhírek szerint kis túlzással a fél világ szerette volna megvásárolni a 24 éves támadót, aki végül Frank Lampard csapatát választotta. Van, aki azt mondja, a világ egyik legjobb csatárát igazolta le a Chelsea, és bombaüzletet csinált azzal, hogy viszonylag kevés pénzért sikerült egy világklasszis csatárt szerződtetni. Lássuk, kivel erősödött a Chelsea és a Premier League.

Rekord a Bundesligában, aranycipő a válogatottban

Timo Werner 1996. március 6-án született Stuttgartban. A város egyik kiscsapatában, a Steinhaldenfeldben kezdett focizni. A tehetségét nem sikerült sokáig titokban tartani, hat évesen már a VfB Stuttgart játékosa volt. Timo Werner az összes korosztályos válogatottban szerepelt, 2013-ban pedig már a felnőttek között játszott Bruno Labbadia Stuttgartjában.

Timo Werner a Stuttgartban mutatkozott be a Bundesligában Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Deniz Calagan

A Botev Plovdiv elleni idegenbeli Európa-liga selejtezőn 17 évesen és 25 naposan a Stuttgart történetének legfiatalabb játékosa lett, aki nemzetközi mérkőzésen pályára lépett. Augusztus 17-én a Bayer Leverkusen ellen mutatkozott be a Bundesligában, egy hónappal később az Eintracht Frankfurt ellen első gólját is megszerezte. November 10-én a Frankfurt otthonában 3–1-re megnyert meccsen két gólt szerzett, amivel

a német bajnokság történetének legfiatalabb olyan játékosa lett, aki egy mérkőzésen két gólt szerzett.

2016-ban a Stuttgart kiesett a Bundesligából, Werner pedig nem követte csapatát a másodosztályba. Három szezont töltött a VfB-nél, ez alatt 95 alkalommal lépett pályára, és 13 gólt szerzett. A fiatal tehetségre a frissen feljutott Lipcse csapott le, amely a klubrekordnak számító 10 millió eurót sem sajnált Wernerért. A játékos hamar behozta az árát, első lipcsei szezonjában 31 meccsen szerepelt, és 21 gólt lőtt.

Werner 2017 márciusában a válogatottban is bemutatkozott, a nyári Konföderációs Kupán

a német válogatottal aranyérmet és gólkirályi címet nyert,

kezdő volt 2018-ban a német válogatott mindhárom csoportmeccsén a világbajnokságon, 29 meccsen eddig 11 gólt szerzett.

Werner Ronaldótól vehette át a 2017-es Konföderációs Kupán a gólkirálynak járó aranycipőt Forrás: Sputnik via AFP/Grigoriy Sisoev

„Nem lepett meg minket, hogy a Konföderációs Kupán remekelt. A Bundesligában bizonyított, a válogatottban sem féltettük.

Könnyen kerül helyzetbe, és jó százalékkal is értékesíti azokat. Példaértékű a hozzáállása, a közös foglalkozások előtt és után is külön edzéseket végez. Szakmailag könnyen alkalmazkodott, és hamar beilleszkedett a csapatba. Ha ugyanilyen motivált marad, és a sérülések is elkerülik, akkor két-három éven belül az egyik legjobb befejező csatár lesz a világon" – mondta róla Lőw Zsolt 2017-ben az Origónak, amikor a magyar szakember még az RB Leipzig másodedzője volt.

Werner fejlődése töretlen maradt Lipcsében, a 2018-19-es idényben 37 meccsen 19 gól és 10 gólpassz volt a mérlege, a negyedik helyezéssel pedig a Leipzig biztosította helyét a Bajnokok Ligájában is.

Egy fantasztikus szezon után mindenki őt akarta

Az igazi áttörést a 2019-20-as idény hozta a német csatárnak. A 24 éves játékos a Bundesligában eddig 33 meccsen 26 gólt szerzett, adott nyolc gólpasszt. A Bajnokok Ligájában nyolc meccsen négy gól és két gólpassz a mérlege, a kupában három meccsen lőtt két gólt és adott három gólpasszt.

Egyre egyértelműbb volt, hogy a Lipcse nem tudja megtartani majd a hihetetlen formát mutató csatárát. A legfőbb kérdés talán az volt, hogy a Bayern München folytatja-e a hagyományt és megszerzi egy újabb riválisa legjobb játékosát vagy külföldön próbál szerencsét Werner.

Lipcsében a gól lett a védjegye Forrás: AFP/Thomas Kienzle

A játékos végül tiszta vizet öntött a pohárba, kijelentette, hogy nem akar német riválishoz igazolni, szíve szerint a Premier League-ben folytatná pályafutását. Az angol Sky Sports szerint a Liverpool, a Manchester United, a Barcelona, a Real Madrid, a Bayern és a Juventus is vitte volna, ennek tükrében lehet érdekes, hogy miért éppen a Chelsea-ben kötött ki Werner.

A német csatár egy éve hosszabbított Lipcsében, a szerződésébe 50 millió eurós kivásárlási árat határoztak meg, amit ma már talán bánnak a németek, a Chelsea-nek ezt kellett kifizetnie a lipcseieknek.

A németek persze így sem csináltak rossz üzletet, négy év alatt kerestek 40 millió eurót a fiatal játékoson,

aki július elsején csatlakozik majd új csapatához, így lemondott arról, hogy a Bajnokok Ligájában augusztusban még a Lipcsével focizhasson a lisszaboni nyolcasdöntőben.

De miért a Chelsea?

A legkézenfekvőbb megoldásnak tűnt sokáig, hogy Werner a Liverpool játékosa legyen. A világ egyik legjobb csapata, német edző, Premier League, szinte minden stimmelt. A hírek szerint Jürgen Klopp és a játékos többször is egyeztetett telefonon, de a koronavírus miatt komoly veszteségeket kell elkönyvelnie a Bajnokok Ligája címvédőjének és a PL leendő bajnokának, így könnyen lehet, hogy az 50 millió sem fért volna bele a büdzsébe.

Gulácsi Péter csapattársaként a Bajnokok Ligájában is megmutathatta magát Forrás: Picture-Alliance via AFP/Verwendung weltweit/Edith Geuppert

A klub legendás alakja, John Barnes szerint Klopp azért sem tett meg mindent Werner megszerzéséért, mert nem akarta megtörni a harmóniát a klubnál, nem szeretne sok szupersztárt a csapatában, olyan játékosokat, akik minden héten és minden percben a pályán szeretnének lenni. Barnes szerint olyan szupersztárok, mint Mohamed Szalah, Roberto Firmino vagy Sadio Mané mellé sokszor okosabb egy olyan játékost választani, mint Divock Origi, aki akkor sem sértődik meg, amikor a padról kap csak perceket a csapatban, erre viszont alkalmatlan lenne egy Werner kaliberű sztár.

A fent említett többi nem angol csapat szintén gazdasági okok miatt állhatott el a német megszerzésének lehetőségétől, de abban biztosak lehetünk,

egy hagyományosnak nevezhető átigazolási időszakban a Chelsea-nek sokkal komolyabb riválisai lettek volna,

de az átigazolási díj mellett a játékos fizetése is komoly tétel. A Chelsea a hírek szerint heti 200 ezer fontot fizet majd Wernernek, miközben a csapatok többségénél inkább a fizetések konszolidálásával vannak elfoglalva.

A tehetősebb angol riválisok közül a Manchester United fő célpontja ezen a nyáron a Dortmund angolja, Jadon Sancho lehet.

Most már Lampardon múlik

Roman Abramovics, a Chelsea tulajdonosa a jelek szerint mindent megtesz azért, hogy csapata újra a világ élvonalába kerüljön. Az elmúlt 17 évben, amióta Abramovics a Chelsea tulaja, egy angol csapat sem szerzett több trófeát a Chelsea-nél.

Az átigazolásoktól való eltiltás után Timo Werner mellett biztosan érkezik az Ajax játékmestere, Hakim Ziyech, de a londoniak nem tettek le egy másik német tehetség, Kai Havertz megszerzéséről sem, míg a védelembe a Leicester City játékosa, Ben Chilwell érkezhet.

„Hihetetlenül tehetséges támadó, aki komoly Bundesliga-tapasztalattal rendelkezik. Emellett a Bajnokok Ligájában és a német válogatottban is komoly rutint szedett össze fiatal kora ellenére. Sok gólt szerez, hatalmas erősítése lehet a csapatnak, új szintre emelheti a klubot. Segítenünk kell neki, hogy megtalálja a legjobb helyét a csapatban és a lehető leggyorsabban alkalmazkodjon a bajnoksághoz. Remélhetőleg vele újra a bajnoki címért lehetünk versenyben" – lelkendezett a Chelsea kapitánya, Cesar Azpilicueta Werner érkezése kapcsán.

Londonban is sokat várnak tőle Forrás: AFP/Odd Andersen

Ha már nem érkezne új játékos a Chelsea-hez, akkor is bombaerős csapatot tudna kiállítani Frank Lampard, például egy ilyet:

Kepa Arrizabalaga – César Azpilicueta, Antonio Rüdiger, Kurt Zouma, Marcos Alonso – Jorginho, N'Golo Kanté, Mateo Kovacic – Christian Pulisic, Timo Werner, Hakim Ziyech.

És a keretben még olyan nevek vannak, mint Mason Mount, Tammy Abraham, Callum Hudson-Odoi, Andreas Christensen, Ruben Loftus-Cheek, Michy Batshuayi, Olivier Giroud.

Ross Barkley, Pedro és Willian várható távozása esetén is harcban lehet a bajnoki címért a Chelsea, ha Frank Lampard képes lesz jól összerakni a csapatát.

A kérdés tehát már csak az, hogy Timo Werner az Andrij Sevcsenko, Adrian Mutu, Mateja Kezman, Álvaro Morata, Fernando Torres, Hernan Crespo sort követi és csődöt mond a Stamford Bridge-en vagy méltó örököse lesz a Jimmy Floyd Hasselbaink, Diego Costa, de legfőképp Didier Drogba által fémjelzett csatárlegendáknak a londoni csapatnál.