Vágólapra másolva!
A koronavírus-járvány miatt közel három hónapig szünetelt a futballélet, így a klubok óriási bevételektől estek el, ezért úgy tűnt, a nyári átigazolási időszak nem lesz túl mozgalmas. Azonban az utóbbi hetekben – a futball újraindulása mellett – már másról sem lehet olvasni, minthogy melyik sztár mekkora összegért válthat klubot. Korábban már összegyűjtöttük azokat a játékosokat, akik nyáron ingyen válthatnak csapatot, most viszont azokról lesz szó, akikért komoly összegeket fizethetnek ki.

„Jelenleg a klubok pénzt veszítenek. Nincsenek nézők, vissza kell fizetnünk a bérletek árát, és valószínűleg egyet sem adunk el a következő idényre. Legalábbis az első tíz-tizenöt meccsre. A VIP-páholyok sem lesznek tele, a jegyeket nem lehet majd eladni. Ez a szponzorokra is hatással lesz majd, megváltozik a helyzet.

– mondta Jürgen Klopp miután kiszivárgott, hogy a Lipcsében futballozó Timo Werner nem Liverpoolba igazol – ahogy az hónapokkal ezelőtt biztosra vehető volt –, hanem a Chelsea játékosa lesz, akiért 54 millió fontot fizetett Roman Abramovics, a londoni klub olajmilliárdos tulajdonosa.

Werner átigazolása is bizonyítja, hogy lehet itt bármilyen pandémia, az anyagi válság nagyrészt a kiscsapatokat érinti, míg a BL-ben szereplő dúsgazdag klubok – főleg amelyeknek olajmilliárdos tulajdonosaik vannak – életében valószínűleg semmi nem fog változni. Erre az újabb bizonyíték, hogy Abramovics Werner mellé még a német futball legnagyobb ígéretét, a Bayer Leverkusenben futballozó Kai Havertzet is szeretné megszerezni.

Kai Havertzért Európa legnagyobb csapatai állnak sorba Forrás: Picture-Alliance via AFP/Verwendung weltweit/Firo Sportphoto/Ralf Ibing

Havertz az első olyan focista lett a Bundesligában, aki a 21. születésnapja előtt elérte a 35 gólt, így nem csoda, hogy a Chelsea tulajdonosa személyesen vette fel vele a kapcsolatot. Sajtóhírek szerint Abramovics 80 millió eurót fizetne a német válogatott játékosért, azonban könnyen lehet, hogy az ára jócskán feljebb megy, ugyanis a Bayern München, a Manchester United és a Real Madrid is beszállt a licitháborúba.

Idén nyáron nagy valószínűséggel egy Bundesligában szereplő játékosért fogják kifizetni a legnagyobb összeget. Erre a legnagyobb esélyes Jadon Sancho, a Borussia Dortmund angol válogatott játékosa. A 20 éves szélső lett a legfiatalabb játékos a Bundesliga történetében, aki elérte a 30 gólt. 20 évesen és 67 naposan pont Havertz rekordját adta át a múltnak.

Sancho az idei szezonban 44 meccsen 20 gólt lőtt és 20 gólpasszt adott, ezzel pedig Lionel Messi, Eden Hazard, Luis Suárez és Cristiano Ronaldo után ő lett az ötödik játékos, akinek a topligákban megvan a 15+15-ös "dupla dupla" a gólok és gólpasszok terén a 2006/07-es szezon óta.

A játékos korábban már elmondta, hogy szeretne szintet lépni, ezért nyáron távozni fog Dortmundból. A koronavírus-járvány előtt az angol sajtó kész tényként kezelte, hogy a Manchester United 130 millió euróért fogja leigazolni, amivel a klub történetének legdrágább játékosa lenne.

A Manchester Cityben nevelkedett Sancho minden bizonnyal visszatér Angliába Forrás: AFP/Ina Fassbender

Hans-Joachim Watzke, a Borussia Dortmund vezérigazgatója elmondta, tiszteletben tartja a játékos akaratát, azonban kijelentette, hogy a válság ellenére sem bocsátkoznak majd alkudozásba a játékosról, akinek a piaci értéke jelen pillanatban 117 millió euró.

Mivel a Premier League a világ legjobban tejelő bajnoksága, a legnagyobb sztárok csak akkor távoznak onnan, ha becsenget egy ajánlattal a Barcelona vagy a Real Madrid. Pont ebben reménykedik Paul Pogba, a Manchester United francia középpályása és Pierre-Emerick Aubameyang, az Arsenal gaboni gólkirálya. A világbajnok Pogba és a Real Madrid love storyja tavaly nyáron kezdődött. Akkor a játékos egy ázsiai reklámtúrán arról beszélt, hogy távozni szeretne Manchesterből. Zinédine Zidane szinte az egész nyarát arra fecsérelte, hogy megpróbálta meggyőzni Florentino Pérezt, a Real Madrid elnökét Pogba leigazolásáról, de nem járt sikerrel. A 27 éves játékos maradt Manchesterben, de egy állítólagos bokasérülés miatt szinte az egész szezont kihagyta

– közben azért arra volt ideje, hogy Dubaiban összefusson Zidane-nal, de olyan is volt, hogy sérültet jelentett, majd néhány nappal később a testvére esküvőjén ropta a táncot.

Pogbáért ma már nem rajonganak Manchesterben Forrás: AFP/Franck Fife

Az idei szezonban mutatott viselkedése miatt a Manchester United-szurkolók már a hátuk közepére sem kívánják Pogbát, ráadásul a télen igazolt Bruno Fernandes – akinek öt bajnoki mérkőzés is elég volt arra, hogy beválasszák az év csapatába – új színt hozott a United támadójátékába, és már benne látják a klub jövőjét. Pogba szerződése jövő nyárig érvényes, így ha a Manchester United pénzt szeretne kapni érte, idén nyáron el kell adnia.

Pierre-Emerick Aubameyang esete annyiban hasonlít Pogbáéhoz, hogy neki is jövő nyáron jár le a szerződése, amit egyelőre nem hajlandó meghosszabbítani. A gaboni játékos a világ egyik legjobb csatára, de egy olyan csapatban sínylődik, amelynek semmi esélye arra, hogy rövid időn belül komoly trófeákat nyerjen. Aubameyang júniusban töltötte be 31. életévét, és válaszúthoz érkezett. Vagy marad az Arsenalban, ahol a klub legjobban fizetett játékosa lesz, vagy pedig eligazol egy valódi sztárcsapathoz, hogy trófeákat nyerjen. Az Arsenal történetében nem ő lenne az első, aki az utóbbi opciót választaná – elég, ha csak Thierry Henry, Cesc Fabregas vagy Robin van Persie távozására gondolunk.

Aubameyangnak nincs túl sok vesztegetnivaló ideje Forrás: AFP/Adrian Dennis

„Pár hónapja zajlanak az egyeztetések az Arsenallal, nagyon is jól tudják, hogy miért nincs az ügyben előrelépés.

Valószínűleg ez lesz pályafutásom legnehezebb döntése. Azonban még semmi nem dőlt el" – mondta Aubameyang, aki a nyilatkozatával arra utalt, hogy az Arsenal jelen pillanatban nem versenyképes a sztárcsapatokkal.

A 31 éves támadó piaci értéke 56 millió euró, amit a Barcelona, a Real Madrid, a Chelsea, a Manchester United és a Paris Saint-Germain is farzsebből kifizetne.

James Maddison neve talán még nem cseng olyan szépen, mint az előbb felsoroltaké, de komoly esély van rá, hogy a Leicester City középpályása nyáron a Manchester Unitedba igazol. Márpedig az angol sajtó szerint a pótlására a nyolcszoros magyar válogatott Szoboszlai Dominikot nézte ki az angol csapat. A játékos ügynöke, Esterházy Mátyás elmondta, hogy Szoboszlainak vannak angliai lehetőségei is, és a Premier League hatalmas előrelépés lenne neki. Azonban a Red Bull Salzburg középpályását az utóbbi hetekben főként olasz csapatokkal hozták hírbe, Marco Rossi szövetségi kapitány is azt mondta, hogy szerinte Szoboszlai a Serie A-ba fog igazolni. A Tuttomercatoweb szerint januárban az AC Milan majdnem leigazolta Szoboszlait, csak kicsúsztak az átigazolási határidőből.

A Salzburg edzője szerint Szoboszlai olyan ütemben fejlődik, mint Erling Haaland Forrás: AFP/Lindsey Parnaby

Szoboszlai Milanba igazolására garancia lehet Ralf Rangnick is, aki csapat vezetőedzője és sportigazgatója is lesz egyben. A német szakember – aki korábban a Salzburg sportigazgatója is volt – állítólag egy ötfős kívánságlistát nyújtott be a soron következő átigazolási időszakra, amelyen a magyar középpályás neve is szerepel. Szoboszlai januári vételára 22 millió euró körül lett volna, ez nyáron minden bizonnyal magasabb lehet, ugyanis a koronavírus-járvány óta újraindult osztrák bajnokságban kilenc meccsen hat gólt lőtt, és tíz gólpasszt adott.

A Milan mellett a tavaly nagybevásárlást tartó Inter lehet az olasz átigazolási piac főszereplője, de ezúttal az eladási oldalon. Az FC Barcelona a mai napig nem heverte ki Neymar eladását, és görcsösen keresi, hogy ki lehetne a harmadik fogaskerék Lionel Messi és Luis Suárez mellett.

Ousmane Dembéléért és Philippe Coutinhóért közel 300 millió eurót fizettek, ami finoman szólva is kidobott pénz volt, és egyelőre a tavaly nyáron 120 millióért igazolt Antoine Griezmann sem váltotta meg a világot.

A katalán csapatnál idén az Inter argentin csatárában, Lautaro Martínezben látják a megoldást.

Lautaro Martínez az Inter játékosaként már lőtt gólt Barcelonában Forrás: AFP/Lluis Gene

Spanyol sajtóértesülések szerint a Barca és az Inter már közel került a megegyezéshez. A katalánok állítólag 60 millió eurót, továbbá két játékost adnának a milánóiaknak cserébe a 22 éves argentin támadóért, akitől 111 millió euróért lenne hajlandó megválni az Inter.

Martínez mellett túl sok nagyágyú távozására nem lehet számítani a Serie A-ban. Kapós lehetne az Aranycipőért is versenyben lévő Ciro Immobile is, de az Lazio 30 éves támadója korábban megfordult a Sevillában és a Borussia Dortmundban is, de mindkét helyen hatalmasat bukott, így nincs realitása annak, hogy élete formájában ismét beleugorjon az ismeretlenbe. A koronavírus-járvány miatt rengeteg csapat nehéz helyzetbe került, ezért csökkenteni kell a kiadásokat. A bajnoki címvédő Juventus már el is kezdte kiárusítani a játékosait.

Az argentin Gonzalo Higuaín minden bizonnyal távozik, akárcsak a tavaly nyáron a PSG-től érkezett Adrien Rabiot.

A francia középpályásnak már a Juventusba igazolása is parádés volt, ugyanis sokáig úgy tűnt, hogy a Barca játékosa lesz, azonban az édesanyja – aki egyben az ügynöke is volt – a tárgyalások utolsó szakaszában elképesztő prémiumokat és aláírási összegeket követelt, ezért a katalánok inkább 75 millió euróért leigazolták az Ajax Amsterdam 21 éves középpályását, Frenkie de Jongot.

Szintén távozhat a Juventusból a tavaly nyáron ingyen igazolt Aaron Ramsey, aki a heti 400 ezer fontos fizetésével a világ legjobban kereső brit futballistája lett.

Ramsey olaszországi kalandja nem túl emlékezetes Forrás: NurPhoto via AFP/Giuseppe Maffia/NurPhoto/Giuseppe Maffia

A 29 éves walesi játékos egy év alatt nem tudta állandósítani a helyét a torinói csapatban, ekkora fizetéssel pedig luxus valakit a kispadon tartani. Állítólag a Manchester United érdeklődik iránta.

A koronavírus-járvány miatt sok csapat nehéz helyzetbe került, így idén nyáron biztosan nem dől meg Neymar 222 milliós átigazolási rekordja. A brazil támadó egyébként továbbra is elvágyódik Párizsból, de katalán klub a nehéz gazdasági helyzet miatt nem tud ekkora összeget áldozni az üzletre. Neymar mellett évek óta terítéken van Kylian Mbappé Real Madridba igazolása is. A 21 éves világbajnok már többször elmondta, hogy a Realban akar futballozni. Egy klubhoz közeli forrás nemrég elmondta, hogy Mbappé átigazolása már majdnem véglegesítve volt, de a világjárvány közbeszólt, ezzel pedig Mbappé Real Madridba igazolása is el lett halasztva. A Real Madrid idén nyáron nem fogja tudni megszerezni a világ legdrágább futballistáját. Azonban a 21 éves támadónak 2022 nyarán lejár a szerződése a PSG-nél, így könnyen lehet, hogy 2021-ben akciós áron megszerezhetik.

Mbappé óriási ranjongója a Real Madridnak és Cristiano Ronaldónak Forrás: Twitter

Ezeknek a híreknek minden bizonnyal több a realitása annál, mint amit a napokban írt a Marca, miszerint a 35 éves Cristiano Ronaldo 120 millió euróért igazolhat a Chelsea-hez. Ez akkora kacsa, hogy mindjárt hápogni kezd. Idén nyáron nagy valószínűséggel Ronaldo, Nemyar és Mbappé is marad a helyén, a showt pedig újonnan berobbant tehetségek fogják elvinni – remélhetőleg Szoboszlai Dominikkal az élen.