Vágólapra másolva!
Miközben a német másodosztályban, a Bundesliga2-ben tizenegy olyan csapat szerepel, amely korábban már megjárta az elsőosztályt, addig egy soha nem hallott együttes, a Heidenheim döngeti a Bundesliga1 kapuját. Még az a csoda is megeshet, hogy néhány hét múlva feljutást ünnepelhetnek. 

A Bundseliga2-ben a Hamburg az ősszel 6-2-re verte a VfB Stuttgartot. A múlt héten a „visszavágón", Stuttgartban hiába vezetett az egykori BEK-győztes a szünetben 2-0-ra, Gonzalo Castro hosszabbításban szerzett góljával 3-2-re nyertek a svábok. Idén is óriási küzdelem zajlik a két csapat között. 1979-ben a bajnoki címet úgy szerezte meg a HSV, hogy egy ponttal előzte meg a Stuttgartot. 1984-ben pedig a Stuttgart lett úgy aranyérmes, hogy csak jobb gólkülönbségével utasította maga mögé a HSV-t.

Ez a mostani harc azonban nem a Salátástálért zajlik köztük, hanem a másodosztály második helyéért. Mondhatni: így múlik el a világ dicsősége. De az is mondható:

ilyen erős ez a Bundesliga, ahol két ilyen múltú csapat jelenleg csak ezért a tétért vívhat ádáz küzdelmet.

Az elmúlt évtizedben nagyon megváltoztak az erőviszonyok a német fociban. A legjobb 18 csapat között gyökeret eresztett a gyökértelen RB Leipzig, a 3.400 lakosú falucska csapata, a Hoffenheim, az örökké csak a túlélésért játszó Augsburg, Mainz, Düsseldorf, valamint ott van jelenleg a szimpatikus, de komoly múlttal nem rendelkező Union Berlin és Paderborn. És közülük csak az utóbbi fog jövőre a másodosztályba visszamenni, a többség maradhat. Míg a Bundesliga2-ben óriások harcolnak egymással.

És úgy tűnik, hogy a Hamburg-Stuttgart duóból jó esetben is csak az egyik mehet fel a legjobbak közé egyenes ágon.

Pedig az előbbi a harmadik, az utóbbi a negyedik legtöbb Bundesliga1-es mérkőzéssel rendelkezik a történelemben.

A Stuttgart és a Hamburg ezúttal a Bundesliga2-ben vív nagy csatát Forrás: Picture-Alliance via AFP/Matthias Hangst

Még az is lehet, hogy egyik sem jut vissza, ugyanis jelenleg a második helyezett Stuttgarttól 3, a harmadik Hamburgtól egy pontra lemaradva ott vár ugrásra készen a kis Heidenheim. Az első kettő jut fel közvetlenül, a harmadik osztályozót játszik a Bundesliga1 16. helyezettjével (ez elképzelhető, hogy a rekordszereplő, Werder Bremen lesz), míg a negyedik marad lent, a másodosztályban. A Heidenheimnek a saját kezében van a sorsa, ugyanis még fogadja a Hamburgot.

A Heidenheim a feljutás küszöbére érkezett a Bundesligában Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Tom Weller

A semmilyen címmel nem rendelkező baden-württembergi kiscsapat a másodosztályban tarthatja a háromszoros Bundesliga-bajnok, BEK- és KEK-győztes óriást.

Nagy csapatokkal egyébként jól el van látva jelenleg a Bundesliga2. A 18 társaságból hét nyert már német bajnoki címet, további kettő keletnémetet.

A Stuttgarton és a Hamburgon kívül további kilenc szerepelt már a legmagasabb osztályban 1963 óta. Talán úgy helyesebb a fogalmazás, hogy a mezőnyből csak 7 klub nem járt még a legjobbak között. A jelenlegi éllovas, Bielefeld már 16 szezont töltött ott, biztosnak látszik, hogy ősztől ismét a legjobb német csapatokkal randevúzhat. Ahogy az is biztosnak látszik, hogy jövőre is a másodosztály mezőnyét erősíti a Darmstadt és a Greuther Fürth. A többi egykoron elsőosztályú közül sok örülne annak is, ha jövőre másodosztályú lehetne. Ez leginkább

a minden idők második legtöbb német bajnoki címével rendelkező Nürnbergre igaz, mely jelenleg a legrosszabb még bentmaradó helyen szenved.

A Nürnberg padlóra kerülhet Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Daniel Karmann

Pedig emlékezhetünk rá: tavaly még a Bundesliga1-ben szerepelt. Ő a rekordkieső onnan, és idén ő lehetetett volna a rekordfeljutó is. Ám most egészen más gondolatok foglalkoztatják. Szeretne legalább itt megmaradni. Irigykedve nézi külvárosának csapatát, a másodosztály rekordrésztvevőjét, a Greuther Fürthöt.

A Nürnberggel együtt kieső Hannover96 négy ponttal szerzett tőle többet, még az a furcsa szituáció is előfordulhat, hogy az elsőosztály tavalyi két búcsúzója azonnal kizuhan innen is.

Ketten együtt 63 évet játszottak a Bundesliga1-ben, majdnem igazságos elosztásban. Ráadásul a Hannover kapujából egy világbajnok, Ron-Robert Zieler szedegeti ki a labdákat. A legjobb kapuskorban, 31 évesen. Közös kiesésükre leginkább csak matematikai esély van, mert nem valószínű, hogy a Wehen-Wiesbaden megtáltosodik, de a jelenleg alul osztályozós helyen álló Karlsruhe (24 évet töltött a legjobbak között) akár a Nürnberget, akár a H96-ot utolérheti. És ettől tarthat még a Bochum és Hamburg nagyon népszerű negyedének a csapata, a St. Pauli is.

Ahogy megszokhattuk az utolsó pillanatig éles lesz a harc felül is, alul is.

És a megszokott bizonytalansági faktorok közé belépett egy új. Ez döntően befolyásolja a jelenleg a 18. helyen található Dynamo Dresden szereplését. A szász csapat nyolcszoros keletnémet bajnok, és a Hansa Rostock mellett ő is a Bundesliga1-ben kezdhette „egyesített német" pályafutását 1991-ben. És a Rostockkal ellentétben ott is maradt bemutatkozó szezonja után. Most óriási bajban van, és nem csak a helyezése és a pontszáma miatt. Az utóbbi még nem is lenne kritikus, ugyanis a vesztett pontok tekintetében nincs kieső helyen.

A koronavírus még nehezebb helyzetbe sodorta a Dynamo Dresdent Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Robert Michael

Azonban az egész német futballban ő a legnagyobb vesztese ennek a gonosz koronavírusnak. A szezon folytatását megelőző tesztelések során ugyanis nála találtak beteg játékosokat. Így meghosszabbították a karanténját,

és amikor a többi csapat már játszhatott, a drezdaiak még csak nem is készülhettek együtt. Három találkozójukat is el kellett halasztaniuk, nem játszhattak a Hannover, a Fürth és a Bielefeld ellen. Csak a hétvégén kezdhették el a bajnokság végső szakaszát. Az, hogy a feljutásért harcoló Stuttgarttól kikaptak vasárnap az talán papírforma, de a folytatás is erősen kérdéses. Erőltetett menetben próbálják pótolni elmaradt mérkőzéseiket, de a már hetek óta edzésben lévő, és több mint két hete tétmeccseket játszó ellenfeleikkel szemben csekély esélyük van. Ha kiesnek, annak egyértelműen a vírus lesz az egyik fő oka.

Pedig a Dresdenre óriási szükség lenne földrajzi elhelyezkedése miatt.

Hiszen az egykori Kelet-Németországot a fővároson kívüli területekről csak egy csapat képviseli a legjobbak között, és kettő a másodosztályban. Az Erzgebirge Aue jövőre is a Bundesliga2-ben lesz, de a Dynamo helyzete ilyen körülmények között reménytelennek tűnik. Persze ez jelentéktelen apróság az Európa-bajnokság, a Bajnokok Ligája és az Európa-liga bizonytalan lebonyolításához képest. Ám a szászok fanatikus szurkolók, és nekik nagyon fog hiányozni a minőségi futball az életükből, ha a drezdai csapat a harmadosztályba pottyan.