Illegális meccsközvetítések miatt bukhat meg a Newcastle United adásvétele

STADIUM GV pandemic merger Vertical FOOTBALL CLOSE-UP ILLUSTRATION LOGO SPORTING CLUB CORONAVIRUS COVID-19
(FILES) In this file photo taken on August 13, 2017 St James' Park stadium, home ground of Newcastle United, is pictured in Newcastle-upon-Tyne, north east England, ahead of the English Premier League football match between Newcastle United and Tottenham Hotspur. - A Saudi-backed Ł300m ($368 million) takeover of Newcastle United is nearing completion at a time when the rest of the football industry is on its knees due to the economic crisis caused by coronavirus. For Saudi Arabia's Public Investment Fund (PIF), led by Crown Prince Mohammed bin Salman, that will reportedly take an 80 percent stake in the Premier League club, the crisis presents an opportunity. (Photo by Lindsey PARNABY / AFP)
Vágólapra másolva!
A Szaúd-Arábiában illegálisan közvetített topligás mérkőzések miatt eshet kútba a Newcastle United adásvétele.

Május elején már biztosnak tűnt, hogy Mike Ashley tizenhárom év után eladja a Premier League-ben szereplő Newcastle United csapatát, méghozzá a szaúdi koronharceg által irányított Public Investment Fund (PIF) nevű befektetői csoportnak.

Most azonban kiderült, hogy a Kereskedelmi Világszervezet (World Trade Organization, WTO) által június közepén kiadni készült jelentésben az fog szerepelni, hogy az Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA), az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA), valamint a Premier League és a La Liga által perelt szaúdi szolgáltató, a beoutQ mögött is a közel-keleti ország kormánya áll. A beoutQ-t pedig azért perelték be az említett szervezetek, mert az illegálisan, azaz a közvetítési jogok megvásárlása nélkül közvetíti több bajnokság mérkőzéseit is.

Miután a WTO egyértelműen bizonyítottnak látta a kapcsolatot a beoutQ és a szaúdi állam között, így az is nyilvánvaló, hogy a Public Investment Fund révén kalóztévé tulajdonosa lenne az egyik PL-csapat új gazdája is.

A PIF 300 millió fontért venné meg a Newcastle United részvényeinek 80%-át, míg a fennmaradó rész egy angol befektetőkből álló csoport kezébe kerülne.