Társoldalunk:

Hollandia tálcán adta át Olaszországnak a 2000-es Eb-döntőt

2020.07.11. 10:37

A 2000-es belga-holland közös rendezésű labdarúgó-Európa-bajnokság több válogatott miatt is felejthetetlen maradt a futball szerelmeseinek, elég, ha a Luis Figo vezette portugálok, vagy a Szavo Milosevics fémjelezte jugoszlávok menetelésére gondolunk. De alighanem arra is kevesen számítottak, hogy Anglia és Németország már a csoportkörben búcsúzik, Románia pedig negyeddöntőbe jut. Most azonban meglepő módon egy gól nélküli döntetlent idézünk fel részletesen, abból viszont az egyik, ha nem a legemlékezetesebbet: az Olaszország-Hollandia elődöntőt.

A társházigazda hollandok nagy reményekkel várták a hazai kontinensviadalt, hiszen a két évvel korábbi világbajnokságon elődöntőt játszhattak, ahol csak büntetőpárbajban maradtak alul Brazíliával szemben. Bár a csoportkörben a vb-címvédő franciákkal is összekerültek, Dánia és Csehország papíron nem okozhatott gondot Frank Rijkaard együttesének. Ehhez képest rögtön a nyitányon majdnem megégett az Oranje, Kluivert ide, Bergkamp oda, egészen a 89. percig nem sikerült áttörni a cseh védelmet. Akkor azonban a Ronald de Boer lerántásáért megítélt 11-est ikertestvére, Frank de Boer bombázta a kapuba, így ha a vártnál nehezebben is, de meglett a győzelem. A dánok elleni meccs már sima volt (3-0), és mivel a franciák két meccset követően szintén hat ponttal álltak, a harmadik körben az egymás elleni meccsnek már csak a csoportelsőség volt a tétje. Egy remek mérkőzésen végül a hollandok 3-2-re nyertek, így a jugoszlávok következhettek az nyolc között. A negyeddöntőben aztán nem volt kegyelem, a mesterhármast szerző Patrick Kluivert vezérletével 6-1-re győzött Hollandia, ekkor pedig már mindenki az Eb-trófeáról álmodozott. Következő lépésként ehhez az olaszokat kellett volna legyőzni.

A holland szurkolók hazai pályán egyértelműen Eb-győzelmet vártak Frank Rijkaard együttesétőlForrás: AFP/Olivier Morin

Ez pedig egyáltalán nem tűnt könnyű feladatnak, már csak azért sem, mert Dino Zoff szövetségi kapitány együttese Törökországot (2-1), Belgiumot (2-0) és Svédországot (2-1) legyőzve, ugyancsak 9 ponttal, csoportelsőként jutott tovább az egyenes kieséses szakaszba. Ott a torna egyik meglepetéscsapata, Románia várt a Squadra Azzurrára, Totti és Inzaghi góljaival azonban már az első félidőben lerendezték a negyeddöntőt az olaszok, a második játékrészben pedig félgőzzel is megőrizték az előnyt, így készülhettek az elődöntőre.

Izgalmasnak ígérkezett a két válogatott összecsapása, már csak azért is, mert a torna legjobbnak tartott védelme találkozott a legerősebb csatársorral. Bár Rijkaard helyzetét két sérülés is nehezítette, előről Roy Makaay, hátulról Arthur Numan dőlt ki a csapatból, a szakember bizakodó volt a mérkőzést megelőzően. Tudjuk, hogy az olasz csatárok miként játsszák magukat tisztára, és erre a védőinknek fel kell készülniük. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a saját játékunkat a háttérbe szorítjuk. Nekünk elsősorban az erősségeinkre kell összpontosítanunk.Ötletesen kell támadnunk, egy korai gól hatalmasat lendítene rajtunk, akkor ugyanis az olaszoknak el kellene hagyniuk az állásaikat, előttünk pedig rengeteg lehetőség nyílna. ” 

Persze, az olaszok is tudták, hogy mire kell figyelniük, Alessandro Nesta így fogalmazott: "Kluivert és Bergkamp megállítása lesz a mérkőzés kulcsa. Patrick nagyszerű formában van, és egyébként is egyike a világ legjobb csatárainak. Gyors, remekül cselez, fantasztikus taktikai érzéke van, jól helyezkedik a pályán, és akkor még nem beszéltünk arról, hogy jól fejel és pontosan lő. Az a fontos, hogy a tizenhatoson belül ne hagyjuk lélegzethez jutni, mert ott már minden megmozdulása életveszélyes Iehet. De talán még ennél is fontosabb, hogy ne kapjon passzokat, ebben viszont nem ránk, védőkre, hanem a középpályásainkra vár fontos feladat: Davidsot és Overmarst kell szemmel tartanuk.”

Alessandro Nesta (13) és az olasz védelem tudta, Dennis Bergkamp (10) megállítása lesz a mérkőzés egyik kulcsaForrás: uefa.com

A találkozó a várakozásoknak megfelelően kezdődött, holland rohamok és hősies olasz védekezés jellemezte a meccs első szakaszát - bár a hazaiak alighanem inkább az agresszív jelzőt használták volna. Nem kímélték ugyanis a holland támadókat a hátvédek, a német játékvezető, Markus Merk nem győzött fegyelmezni. A 15. percben Bergkamp cselezte be magát a 16-oson belülre, majd lőtt, a próbálkozás a hosszú oldali kapufán csattant. Nem sokkal később Zenden játszotta el a hattyú halálát a büntetőterületen belül, Merk azonban nem díjazta az előadást, és sárga lapot adott a középpályásnak. A 34. percben Gianluca Zambrottának is, csakhogy neki ez már a második volt, így alig fél óra játék emberhátrányba és óriási bajba került a Zoff-csapat. A piros lapot vérmérsékletüknek megfelelően sokáig reklamáló olaszok nem koncentráltak eléggé a folytatásban, ez pedig újabb hibához vezetett - Nesta rángatta meg Kluivertet a 16-oson belül, amiért a német játékvezető talán túl szigorúan, de büntetőt ítélt. A csehek elleni meccshez hasonlóan ezúttal is Frank de Boer volt az ítéletvégrehajtó, Francesco Toldo azonban túljárt az eszén, és a bal sarokba tartó lövést szögletre ütötte, így gólnélküli döntetlennel vonultak pihenőre a csapatok.

Az elődöntő egyik legfontosabb jelenete: Francesco Tolto, az olaszok kapusa hárítja Frank de Boer 11-esétForrás: AFP/Paul Vreeker

A második játékrészt némi meglepetésre az olaszok kezdték jobban, amellett, hogy már a térfelük közepén megszűrték a holland akciókat, többször a túloldali kapuig is eljutottak, ám komoly próbára nem tették Edwin van der Sart. A 62. percben aztán megint hatalmas lehetőséghez jutott az Oranje, Davids betörése és Iuliano elkésett belépője után ugyanis ismét büntetőt végezhetett el. Ezt Kluivert vállalta, s bár a balra vetődő kapus eszén túljárt a jobbra tartó lövéssel, a kapufát találta el, a kipattanót pedig a védők együttes erővel tisztázták. Az évtizedek során csúcsra járatott catenaccio ellen nem találta az ellenszert a hazai alakulat és a holland játékosok önbizalmának sem tett jót a két kihagyott 11-es. Ehhez képest a csereként pályára lépő Seedorf mégis eldönthette volna a párharcot a rendes játékidő legvégén, a bizonytalankodó védők között leadott lövését azonban Toldo hárította. Jöhetett a kétszer 15 perces hosszabbítás, amelynek óvatosan vágtak neki a csapatok. Bár a holland labdabirtoklási fölény nyomasztó volt, nagyszerűen zárt a Cannavaro és Nesta irányította védelem, egy ellentámadás végén pedig Delvecchio próbálkozását követően Van der Sar bravúrjára volt szükség, hogy Hollandia ne kerüljön hátrányba. Kluivertnek és Seedorfnak még volt egy-egy lehetősége a túlóra második felében, de egyikük sem járt sikerrel, így jöhetett a hirtelen halál.

Amelyet alighanem mindkét gárda elkerült volna, hiszen az olaszok ezt megelőzően négyszer, míg a hollandok háromszor vívtak 11-espárbajt nemzetközi tornán, ám egyikük sem járt még soha sikerrel. Az első lépést a rossz sorozat megszakítására Di Biagio tette meg, aki magabiztosan vágta be az első büntetőt. A hollandok átka azonban ezen az estén nem akart megtörni, a rendes játékidőben is hibázó Frank de Boer ezt a lövését is kihagyta. Pesotto 11-ese után még kedvezőbb helyzetbe került Olaszország, hát még Jaap Stam bombáját követően, aki kis túlzással a stadionból is kirúgta a labdát. Totti egy szemtelen, Panenka-büntetővel még megforgatta a kést a hazaiakban, és bár Kluivert bevágta, Maldini pedig kihagyta a következő két próbálkozást, mielőtt a narancsba öltözött szurkolók elkezdhettek volna bizakodni, Toldo kitolta Paul Bosvelt büntetőjét, így 3-1-es összesítéssel Olaszország jutott a fináléba.

Olaszország-Hollandia 0-0, tizenegyesekkel 3-1
Amszterdam, Amsterdam ArenA, 50 000 néző. Vezette: Markus Merk (német)
Olaszország: Toldo - Zambrotta, Cannavaro, Nesta, Iuliano, Maldini - Di Biagio, Albertini (Pessotto 77.), Fiore (Totti, 83.) - Del Piero, Inzaghi (Delvecchio, 67. ). Szövetségi kapitány: Dino Zoff.
Hollandia: Van der Sar - Bosvelt, Stam, F. de Boer, van Bronckhorst - Overmars, Cocu (Winter 95.), Davids, Zenden (van Vossen, 77.) - Kluivert, Bergkamp (Seedorf, 86.). Szövetségi kapitány: Frank Rijkaard.
Sárga lap: Zambrotta (15.), Iuliano, (16.), Toldo (38.), Maldini (45.), Di Biagio (87.), ill. Zenden (28.), Bosvelt (48.), Davids (50.), van Bronckhorst (75.) Stam (103.)
Kiállítva: Zambrotta (34.)

A meccs emberének az olaszok kapusát választották, a találkozót követő sajtótájékoztatón pedig Frank Rijkaard betartotta ígéretét és lemondott - a szövetségi kapitány előzetesen megfogadta, ha nem nyerik meg a tornát, nem marad a kispadon. "Végig mi irányítottuk a mérkőzést, de csak az első félidőben játszottunk igazán jól. Az oldalváltásaink jól sikerültek, azonban a mezőnyben rengeteget hibáztunk. Az olaszok biztosan álltak a lábukon, remekül védekeztek, de csak rajtunk múlt, hogy kikaptunk. Minden nap gyakoroltuk a büntetőket, ám minden tizenegyespárbajt más-más lelkiállapotban kezdenek el a játékosok. A találkozó előtt elhatároztam, hogy ha kiesünk, akkor lemondok, így már nem én vagyok a holland kapitány.” 

Kollégája, Dino Zoff érthetően boldogan nyilatkozott. "Nagyszerű győzelem volt, nem hittem volna, hogy meg tudjuk nyerni mérkőzést. Feszülten léptünk pályára, az első húsz percben nem azt csinálták a játékosok, amit kértem tőlük. Aztán furcsa módon a kiállítástól megnyugodtunk, és végre elkezdtük azt játszani, amit már az elejétől kezdve kellett volna. A játékvezető ítéleteivel nem akarok foglalkozni, maradjunk annyiban, hogy időnként nem a nemzetközi normák szerint vezette amérkőzést. A játékosaimat nem szeretném név szerint említeni, bár annyit el kell mondanom, hogy Del Piero nagyszerű teljesítményt nyújtott egy számára szokatlan szerepkörben. Tottit az összecsapás végére tartogattam, és ez a húzásom is bejött. Most viszont nem érünk rá örülni, mert az egész sorozat legfontosabb mérkőzése vár ránk: vasárnap Európa-bajnokok lehetünk."

Érthetően óriáis volt az öröm olasz oldalon,Forrás: AFP/Francois Xavier Marit

A történelmi döntőben aztán hiába vezettek az olaszok Delvecchio találatával a 93. percig, akkor jött Sylvain Wiltord és hosszabbításra mentette a találkozót. David Trezeguet pedig aranygóllal döntőtte el, megnyerte a meccset a franciáknak.