Vágólapra másolva!
A koronavírus-járvány miatt több mint két hónapon át szünetelt a magyar élvonalbeli labdarúgó-bajnokság, amely szombaton zárt kapuk mögött indul újra. Az OTP Bank Ligában címvédő és jelenleg az első helyen álló Ferencváros az első fordulóból elhalasztott mérkőzésen fogadja a Debrecent. Az első teljes fordulóra még várni kell, azonban nem csak a Fradi és a DVSC lép pályára hétvégén, mivel a Magyar Kupában az elődöntők első találkozóit rendezik meg.

A Ferencváros korábban a nemzetközi kupaporondon való szereplése miatt halasztotta el a Debrecen elleni összecsapást. Szergej Rebrov csapatának összesen két elmaradt mérkőzése van – jövő hét szerdán az Újpest ellen lép pályára a címvédő –, amely így is három ponttal vezeti a bajnokságot a MOL Fehérvár előtt.

A debreceni Tőzsér Dániel (b) és a ferencvárosi Sigér Dávid ezúttal is nagy csatát vívhat Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Ami a két csapat egymás elleni eredményeit illeti, a mostani szezonban már kétszer találkoztak egymással a csapatok: novemberben a Nagyerdei Stadionban a Fradi 6-1-re kiütötte a riválisát, majd február utolsó napján hazai környezetben 2-0-ra nyert. A Ferencváros edzője, Szergej Rebrov az utóbbi meccset idézte fel a klub honlapjának.

„Nem volt egyszerű dolgunk, de a Debrecen ellen mindig nagyon nehéz játszani, kemény ellenfél.

Szombaton is a három pont megszerzése lesz a célunk, hiszen csakis győzelmekkel védhetjük meg a bajnoki címünket"

– mondta az ukrán tréner, aki hozzátette, komoly kihívás vár a csapatra, ugyanis a március óta tartó kényszerszünetet követően június végéig két korábbról elhalasztott párharc és további nyolc bajnoki vár a Fradira.

„De az ellenfeleink is szerda-szombat ritmusban fogják lejátszani a hátralévő bajnoki mérkőzéseiket. Számunkra talán némi előnyt jelenthet, hogy az ősszel már átéltünk hasonlót, amikor az Európa Liga csoportkörében szerepeltünk, ám ettől függetlenül nehéz időszak vár ránk."

A Fradinál már április első napjaiban a kiscsoportokban edzettek, amikor a többi klubnál még csak otthon készültek a játékosok,

egyéni edzésterv alapján. Az FTC a felkészülési mérkőzések terén is az élen járt. Már május 9-én pályára lépett Szergej Rebrov csapata, amelyen az NB II-ből frissen feljutó MTK-t ütötte ki 4-1-re. A folytatásban sem pihent az FTC, a Zalaegerszeget 2-0-ra verte, a Paks ellen gólnélküli döntetlent játszott, míg a Mezőkövesd ellen kétszer is játszott (0-1, 1-1).

A DVSC-nek kevesebb lehetősége volt felkészülési mérkőzésekre. A Debrecen két edzőmeccset játszott, mind a kettőt múlt szombaton, a Kisvárda ellen.

Vitelki Zoltán kettéosztotta a keretet, így mindenki maximális terhelést kapott. Az első mérkőzésen Szécsi góljára volt válasza a Kisvárdának, így 1-1-re végződött a találkozó, míg a második összecsapást hátrányból fordítva 2-1-re nyerte meg a Loki Kundrák és Trujics találatával.

A DVSC vezetőedzője szerint megfelelő agresszivitással és hozzáállással pontot szerezhetnek az FTC otthonában is.

Vitelki Zoltán, a Debrecen edzője szerint meglephetik a Fradit Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

„Nagyon várjuk már, hogy elkezdődjön a Ferencváros elleni bajnoki. A kupacsapatok kivételével mi is egy héttel korábban folytatjuk tovább szereplésünket, de

bízom benne, a Groupama Arénában olyan eredményt tudunk elérni, amely klubnak, szurkolónak, futballistának és vezetőnek is jó. A labdarúgók maximálisan átérzik, mennyire fontos minden egyes pont – fogalmazott Vitelki Zoltán.

Mivel az első teljes fordulóra még egy hetet várni kell az OTP Bank Ligában (május 30-án kerül rá sor), így

a Ferencváros és a Debrecen mellett négy még versenyben lévő kupacsapat lép majd pályára ezen a hétvégén.

A Magyar Kupában a legjobb négy között járnak ugyanis az együttesek: a címvédő MOL Fehérvár FC a bajnokság meglepetéscsapatához, a Mezőkövesdhez látogat. Az OTP Bank Ligában a borsodi csapat otthonában gólnélküli döntetlenre végeztek a csapatok, míg Fehérváron 2-1-es hazai siker született.

A Mezőkövesd április második hetében kezdte a kiscsoportos edzéseket, ráadásul Kuttor Attila csapata már három felkészülési mérkőzésen túl is van, és a formára sem lehet panasz. A Ferencváros elleni két meccsen kívül (egy siker és egy döntetlen) – amint fentebb már említettünk –, az MTK elleni 2-2-es eredmény született, de úgy, hogy a kétszer 60 perces meccsen a kulcsjátékosok a második felvonásban kiegyenlítették a kétgólos hátrányt.

Érdekes lehet Berecz Zsombor játéka, aki a Fehérvár kölcsönjátékosaként szerepel Mezőkövesden, és sajtóhírek szerint annyira elégedettek a teljesítményével, hogy a klubjával megegyeztek a végleges átigazolásáról, így már csak a középpályással kell.

„Folynak az egyeztetések, a két klub már meg is állapodott egymással és már mi is nagyon közel állunk a megállapodáshoz. Szerintem

– mondta Berecz Zsombor, akit minden bizonnyal fűti a bizonyítási vágy.

Berecz Zsombor hamarosan végleg a Mezőkövesd játékosa lehet Fotó: Polyák Attila - Origo

„Nagyon várom a találkozót, hiszen tétmérkőzést már több mint két hónapja nem játszottunk és már nagyon hiányzik az a légkör,

ami a tétmeccseket körülveszi, mert az edzőmeccseknek másabb a hangulata. Emellett természetesen bízom a jó eredményben is, hiszen minőségi csapat vagyunk. Az mindenképpen fontos lenne, hogy ne kapjunk gólt, ez egy lényeges célja lesz a mérkőzésnek. Ugyanakkor nem szabad felelőtlenül támadnunk, mivel ez egy két mérkőzéses párharc és akár a visszavágón is eldőlhet a továbbjutás" – árulta el a kövesdi játékos a meccsel kapcsolatban.

A kupa mellett a bajnoki címért is küzdő fehérváriak csak májusban tértek vissza a pályára, így ez akár hátrányt is jelenthet a számukra. Ennek viszont ellentmond, hogy Joan Carrillo együttes két felkészülési találkozót játszott májusban, és mindkettőt megnyerte: előbb a ZTE-t Nikolics Nemanja góljával 1-0-ra győzte le, majd az NB II-ből feljutó Budafokot hátrányból fordítva 2-1-re verte.

„Nagyon örülök, hogy esélyem lesz arra, hogy a futballpályán fejezzem be a pályafutásomat. Pár hete még nem sok esélyt láttam erre, szerencsére most azonban úgy tűnik, hogy lejátszhatjuk a szezont. Szombat este egy nagyon jó csapat otthonában lépünk pályára a kupaelődöntő első mérkőzésén. Úgy gondolom, a lehetséges három csapat közül a legnehezebb ellenféllel mérkőzünk meg a döntőbe jutásért. Mindent megteszünk azért, hogy ismét bejussunk a Magyar Kupa döntőjébe és újra hazahozzuk Székesfehérvárra a kupát. Számomra azért is lenne ez különösen fontos, mert

boldog lennék, ha valamilyen címet nyerve vonulhatnék vissza az idény végén a profi futballtól"

– árulta el Juhász Roland, hogy bár jelenleg a kupára koncentrálnak, a bajnoki cím megszerzéséről sem mondtak le.

A másik ágon az egyetlen, papíron még másodosztályú csapat, az MTK Budapest - amely az NB II befejezése miatt hivatalosan már feljutott - a tavalyi döntős Budapest Honvédot fogadja. Érdekesség, hogy a kispestiek stadionjuk felújítása miatt eddig éppen az Új Hidegkuti Nándor Stadionban játszottak. Éppen ezért, ennek a párharcnak a keddi visszavágóját majd a Puskás Arénában rendezik. Ez lesz a stadion első tétmérkőzése.

Az MTK a Ferencváros elleni 4-1-s vereséget követően a Mezőkövesddel és az Újpesttel egyaránt 2-2-es döntetlent játszott.

„Két célunk volt, a bajnokság és a Magyar Kupa, most már az utóbbira kell figyelnünk. Természetesen egy hét nem elég arra, hogy felkészüljünk fizikailag, ezért régóta próbálunk jó állapotba kerülni. Volt három meccsünk. Ismerjük egymást,

– árulta el Michael Boris, az MTK edzője.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Nagy a harc az edzésen minden labdáért és minden gólért. ⚽️ #training #edzes #magyarkupa

MTK Budapest (@mtklabdarugas) által megosztott bejegyzés,

A Honvéd tényleg nincs könnyű helyzetben, ugyanis

a szünet alatt megvált Giuseppe Sannino vezetőedzőtől, és Pisont István vette át az együttes irányítását.

A fiatal szakember segítségére lesz Dajka László is, aki a Kisvárdától csatlakozott a szakmai stábhoz. A kispesti együttes egy edzőmeccset játszott májusban, amelyen 3-1-re győzte le a Diósgyőrt.

A meccsen először lépett pályára a felnőtt csapatban Tóth Péter, aki góllal debütált.

„Ebből a két-három hétből tényleg kihoztuk a maximumot, megtettünk, amit csak tudtunk azért, hogy visszarázódjunk a tempóba – tekintett vissza a Honvéd csapatkapitánya, Djordje Kamber a rövid felkészülésre. – Az utolsó pár napban

már érezni lehetett a levegőben, hogy lassan jönnek a fontos meccsek, különösen, hogy az első két mérkőzés számunkra most mindennél fontosabb, hiszen szeretnénk bejutni a Magyar Kupa döntőjébe.

Úgy látom, hogy megvan a tűz a csapatban, ez az edzéseken is látszódott, ami egy nagyon pozitív dolog" – tette hozzá. Az első meccsen csapatkapitánya nélkül lép majd pályára a Honvéd, hiszen a védő a Paks elleni második kupameccsen megszerezte szezonbeli harmadik sárga lapját.

Nagy múltra tekint vissza a két csapat történelme Forrás: mtkbudapest.hu

„Így is izgulok, hogy én nem is játszom" – mondta Kamber, aki hozzátette, bízik a csapattársaimban, hogy sikerül megnyerniük ezt a meccset és már várja a visszavágót, hogy ő is tehessen a továbbjutásért.

A koronavírus-járvány miatti több mint két hónapos szünetet követően tehát szombaton a magyar fociélet is újraindul, nem is akármilyen mérkőzésekkel. A bajnokságban a Ferencváros megnyugtató előnyre tehet szert, ha legyőzi a Debrecent, míg a Magyar Kupa elődöntőiben egy-egy rosszabb indulás nagyon sokba is kerülhet.

A szombati program:
OTP Bank Liga, az 1. fordulóból elhalasztott mérkőzés:

15.55: Ferencváros-Debreceni VSC

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Paksi FC 23 15 4 4 42-26 16 49
GY
GY
V
GY
GY
I
2.
Ferencvárosi TC 22 15 4 3 59-22 37 48
GY
GY
GY
GY
GY
I
3.
Fehérvár FC 23 12 8 3 42-34 8 39
GY
GY
GY
V
V
I
4.
Puskás Akadémia FC 23 9 6 8 37-26 11 35
V
GY
GY
V
D
I
5.
DVSC 23 9 9 5 31-29 2 32
GY
V
V
GY
V
I
6.
MTK Budapest 23 9 10 4 29-44 -15 31
V
V
V
GY
V
I
7.
Kecskeméti TE 23 9 11 3 32-36 -4 30
GY
V
GY
V
V
I
8.
DVTK 22 8 9 5 35-35 0 29
D
V
V
GY
D
I
9.
ZTE FC 23 8 11 4 33-43 -10 28
GY
D
GY
GY
V
I
10.
Újpest FC 23 8 12 3 29-47 -18 27
V
GY
V
V
GY
I
Teljes lista

Magyar Kupa, elődöntő, első mérkőzések:
18.00: Mezőkövesd Zsóry FC-MOL Fehérvár FC
20.05: MTK Budapest (NB II)-Budapest Honvéd

A cikket a klubholnapok segítségével írtuk meg.