A bíró menet közben fújta le a bundameccset

PMSC, PMFC, PMFC-Matias stadion, Pécs
Pécs, 2013. október 7. A PMFC-Matias stadionja Pécsen 2013. október 7-én. A stadion bekerült a fejlesztendő létesítmények első körébe a kormány stadionrekonstrukciós programjában, így 700 millió és 1 milliárd forint közötti támogatásra számíthat, amelyet többek között a nézőtér és a játéktér korszerűsítésére, fedett lelátó, családi szektor kialakítására és az energiahatékonyság növelésére fordítanának. MTI Fotó: Sóki Tamás
Vágólapra másolva!
1977. május 1-én a labdarúgó NB II nagy rangadóját Pécsett játszották le, ahol a bajnokságban első helyen álló PMSC a második helyezett Vasas Izzót fogadta. Mind a két együttes tehát feljutó helyen állt, ráadásul a két csapat kispadján a Kovács-testvérek, azaz Kovács Imre és Kovács József ült. Megbeszélték hát, hogy felesleges minden kockázat, a békés döntetlen mindkettejüknek csodálatos eredmény lesz. A baj ezzel csak az volt, hogy a bundameccs túlságosan látványosra sikerült, a játékosok annyira nem csináltak semmit, hogy Nagy Béla játékvezető a második félidő közepén lefújta a mérkőzést. Mindezt komolytalan játék miatt. Most ezt a történetet idézzük fel.

Az eset óriási vihart kavart a hazai labdarúgóéletben.

A hetvenes évek második felében a bunda nem volt ismeretlen fogalom, de arra egy bíró sem vetemedett, hogy menet közben vessen véget egy meccsnek.

A mérkőzést amúgy hatalmas érdeklődés övezte, mert a baranyai megyeszékhelyen nyolcezer ember zsúfolódott össze az Újmecsekaljai stadionban. A PMSC a 17. forduló óta vezette az NB II-es bajnokságot, a Vasas Izzó ott loholt a nyomában. A két együttes között a „rangadó" előtt 5 pont volt a különbség.

A pécsiek kispadján Kovács Imre, a Vasas Izzóén Kovács József ült.

Ők testvérek voltak. Kovács Imre az 1952-es, Helsinkiben rendezett olimpiai játékokon a magyar csapat tagja volt. Öccse, Kovács II. József 5 alkalommal szerepelt a magyar válogatottban. A két Kovács 1948-ban ugyanazon a napon mutatkozott be a válogatottban, de nem ugyanazon a meccsen. Kovács II. József az Albánia elleni, Tiranában megrendezett, Balkán Kupa-mérkőzésen (0-0) szerepel először a nemzeti csapatban, Kovács Imre pedig az ifi-válogatottban Csehszlovákia ellen. Mindkét mérkőzést 1948. május 23-án játszották le.

De térjünk most már vissza 1977. május elsejére.
Labdarúgó NB II, 1976/77: PMSC – Vasas Izzó 0-0 (0-0) – félbeszakadt
Pécs, 8000 néző. Vezette: Nagy Béla

PMSC: Katzirz – Iványi, Toma, Schultheisz, Kincses – Kiss Sándor, Dárdai P., Lőrincz S. – Kardos, Nagy, Dobány (Dárdai L.)
Vasas Izzó: Horváth – Révész, Szántó, Kovács, Schuszter – Antal, Valuch – Bódis, Hanzel, Varga, Szekeres

Jó néhány név ismerős lehet az összeállításból.

Katzirz Béla később a magyar válogatottban is bemutatkozott és az utazó keret tagja volt az 1982-es világbajnokságon.

Dárdai Pál (az idősebb) a pécsi futball egyik legendája, ugyanez igaz volt Dobány Lajosra is.

Idézzük most fel a Népsport összefoglalóját. Lázár Lajos a következőket írta: „Az első félidőben nagy fölényben játszott a pécsi csapat. Szünet után nagyot esett a színvonal, ellaposodott a játék, mindkét csapat sokat hibázott.

Ebből tehát nem sokat tudtunk meg. A Népszava 1977. május 3-i számában írt arról. hogy a bíró a komolytalan játék miatt vetett véget a meccsnek. „Egyes vélemények komolytalan játékról beszélnek, amelyet az MLSZ szabályzata tilt. Amikor a két csapat játékosai nem teljes erőbedobással küzdenek, akkor a bírónak közbe kell lépnie."

Mindenesetre az MLSZ villámgyorsan összehívta a fegyelmi bizottságát. Az ott született döntés értelmében nem kapott pontot egyik csapat sem. Ugyanakkor a tárgyalás után érdekes mondat jelent meg a sajtóban.

Mit jelentett ez? Annyit, hogy a játékvezetőnek előbb figyelmeztetnie kellett volna a csapatokat, hogy legyenek szívesek focizni. Ezt azonban Nagy Béla - állítólag - nem tette meg. (Később kiderült, hogy igen, de erről 1977-ben nem szóltak a jelentések. Nagyot két hónapig pihentették, de aztán újra vezethetett meccseket.)

A fegyelmi tárgyalás hozott néhány érdekes momentumot. A beidézett csapatok képviselői a szokatlanul nagy melegre hivatkoztak.

Kovács Imre (középen nyakkendőben), a tanácstalan edző és a PMSC játékosai a lefújás után Forrás: Arcanum

A pécsiek azt mondták, hogy a bajnokságban néhány meccsüket a hajrában esett gólokkal nyerték meg, nem értik a bírót, miért fújta le a meccset, hiszen a hátralévő 21 percben még eshetett volna számtalan gól. Kovács Imre, a PMSC vezetője visszautasította a bundát.

A tárgyalásra beidézett Katzirz Béla azt mondta, hogy a bíró csúnyán beszélt vele. Amikor a kapus megkérdezte, miért fújta le a meccset, Nagy Béla annyit felelt: „Fogja be a száját, mert kiállítom."

A PMSC két játékosa, Kiss Sándor és Lőrincz Sándor 2010-ben, azaz 33 évvel a történtek után így emlékezett:
Lőrincz Sándor: Az öreg (Kovács Imre vezetőedző) egész héten előre mondta nekünk, nehogy meghallja még csak a gyanúját is annak, hogy itt valamit kitalálunk. Csak ugye a nézők hozzá voltak szokva - ez NB II volt - hogy három-négy góllal verjük az ellenfelet. Három gól alatt akkoriban nem rúgtunk. Május elseje volt. A közönség sem volt színjózan.

Kiss Sándor: Ez első- és a második helyezett rangadója volt. Nekik is jó volt az egy pont, meg nekünk is. Senki nem hitte el, hogy nem az, vagyis inkább előre tudták, hogy bunda lesz. Nem az volt.

1988: Megszólalt Nagy Béla
Tizenegy évvel a történtek után Nagy Béla a Foci című újságban osztotta meg az emlékeit: „Arra számítottam, hogy a két csapat igazi presztízsmérkőzést vív egymással.

Középen Nagy Béla, aki idő előtt vetett véget a PMSC-Vasas Izzó meccsnek Forrás: Arcanum

A játékosok és az edzők arról próbáltak meggyőzni, hogy szó sincs semmiféle bundáról. Próbáltak rábeszélni a folytatásra, de erre nem voltam hajlandó. A közönség részéről óriási tüntetés kezdődött. Bejött az öltözőbe az ügyeletes rendőrtiszt és azt mondta: Bíró úr, nagy zűr van. Több ezer szurkoló várja magát odakint. Nem tudjuk garantálni a testi épségét.

Az MLSZ vezetése akkor rosszallóan vette tudomásul a történteket. Keresték azt a pontot, amiben elmarasztalhattak volna. Ám a szabályok szerint jártam el, nem lehetett belekötni. A döntést viszont furcsálltam. Egyik csapat sem kapott pontot. Ha akkor szigorúbb ítéletet hoznak, talán elejét lehetett volna venni a későbbi bundázásoknak."

Akik ott voltak ezen az összecsapáson, emlékezhettek arra, hogy a közönség már a második félidő elején „Bunda, bunda" kiabálással fejezte ki nemtetszését, sokan a belépőjegy árát követelték vissza. A skandálás persze a bíró fülébe is eljutott. Sokak szerint a közönség egyre hevesebb reakciója késztette arra Nagy Bélát, hogy lefújja a mérkőzést.

A FourFourTwo 2018-ban kérdezte meg az egykori szemtanúkat. Érdemes ezeket a nyilatkozatokat is felidézni.

Katzirz Béla, a PMSC kapusa: „Hatalmas marhaságot csinált a játékvezető, nem is értjük, mi ütött belé. Rendkívüli hőség volt aznap, ezért fogyott el az erő a második félidőre. Úgy rémlik, hogy egy nagyon rossz szabadrúgásunk verte ki a biztosítékot nála."

Dobány Lajos, a PMSC játékosa: „A meccs napjának délelőttjén a május elsejei felvonuláson kellett részt venni – melegítőben. Volt vagy 40 fok.

Lázár Lajos, a Népsport tudósítója: „Az első félidőben tisztességes játék folyt, de a másodikban már lehetett érezni, hogy mindenkinek jó lesz az iksz. Nem előre, hanem keresztben fociztak. Lehetett magyarázni a meleggel, meg miegyébbel, de a nézők pontosan tudták, miről van szó."

A Népszabadság időjárás-jelentése 1977. május elsejére:

Kánikuláról, 40 fokos rekkenő hőségről nem esett szó.

A cikket az Arcanum Digitális Tudománytár segítségével írtuk meg.
Címlapi kép: Pécs, Újmecsekalja, a PMSC stadionja.