Újabb hatalmas korrupciós botrányba kerülhet a FIFA

- sports health pandemic virus Horizontal
(FILES) In this file photo taken on June 2, 2015, the FIFA logo is pictured at the FIFA headquarters in Zurich. - FIFA on April 6, 2020, urged clubs and players to reach agreement on wage reductions to protect clubs suffering financial damage due to the coronavirus crisis, sources said. (Photo by MICHAEL BUHOLZER / AFP)
Vágólapra másolva!
Újabb korrupciós botrány rázhatja meg a Nemzetközi Labdarúgó Szövetséget (FIFA) a 2022-es katari világbajnoksággal kapcsolatban.

Az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériumának hétfőn közzétett vádirata szerint a 2018-as oroszországi, illetve a 2022-es közel-keleti pályázat képviselői lefizették a FIFA végrehajtó bizottságának tagjait, hogy rájuk szavazzanak a seregszemlék 2010-es odaítélésekor.

A dokumentum szerint három dél-amerikai FIFA-tag, a brazil Ricardo Teixeira, a paraguayi Nicolás Leoz és egy meg nem nevezett személy kenőpénzt kapott azért cserébe, hogy a katari pályázatra szavazzon. A szervezet egyelőre nem kommentálta az amerikai vádakat.

Újabb komoly botrány van kibontakozóban a FIFA körül Forrás: AFP/Michael Buholzer

Korábban többször felmerült, hogy a két tornát a FIFA-tagok befolyásolásával szerezték meg a házigazdák, az amerikai igazságügy 2015-ben megállapította, hogy Jack Warner egykori FIFA-alelnök összesen ötmillió dollár kenőpénzt kapott az oroszoktól a szavazatáért cserébe.

Mind az orosz, mind a katari szervezők tagadják, hogy szavazatokat vásároltak volna, a FIFA egy 2014-ben lefolytatott belső vizsgálat után mindkét rendezőt felmentette a vádak alól. A szervezet akkori vezetőjét, Sepp Blattert azonban 2015-ben eltiltották nyolc évre minden labdarúgással kapcsolatos tevékenységtől. A svájci sportvezető büntetését 2016 februárjában hat évre mérsékelték.