A FIFA döntött a lejáró szerződésű focisták jövőjéről

sports health pandemic virus Horizontal
A FIFA döntött a lejáró szerződésű focisták jövőjéről
Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) a hivatalos honlapján tudatta, hogy a koronavírus-járvány miatt engedélyezi a kluboknak, hogy az idény végéig szerződést hosszabbítsanak a játékosokkal és a stábtagokkal.

Mivel a koronavírus-járvány miatt szünetelnek a bajnokságok, a FIFA bejelentette, hogy eltolják az átigazolási időszakot, és a klubok is szerződést hosszabbíthatnak a játékosokkal és a stábtagokkal, ami annyit jelent, hogy

a lejáró szerződésű játékosok szerződése automatikusan meghosszabbításra kerül a szezon utolsó mérkőzéséig.

Erre azért volt szükség, mert a játékosok szerződése általában június 30-ig szól, azonban jelen körülmények között csoda lenne, ha június végéig befejeződnének a bajnokságok és az európai kupaküzdelmek.

Gólkirályok és klublegendák maradhatnak le a nyári BL-döntőről

Mivel a koronavírus-járvány miatt szinte minden bajnokságot és kupasorozatot felfüggesztettek, az idei futballszezon akár augusztusig is elhúzódhat. Azonban, ha így lesz, az komoly adminisztratív problémát jelenthet, ugyanis rengeteg olyan focista van, akinek június 30-án lejár a szerződése a jelenlegi csapatával. Megnéztük, hogy a Bajnokok Ligájában versenyben lévő csapatok közül melyikeket érintheti leginkább ez a gond.

Ennek fényében a FIFA rugalmasságot ígért az átigazolási időszakkal kapcsolatban is, ami általában július 1-től augusztus utolsó napjáig tart. Most azonban minden bizonnyal ez a dátum jócskán ki lesz tolva szeptember végéig. Ez a szerződésekhez hasonlóan szintén a bajnokságok befejezésétől függ.

A FIFA döntött a lejáró szerződésű focisták jövőjéről Forrás: AFP/Fabrice Coffrini

A FIFA a jelen körülmények között arra kérte a klubokat és a focistákat, hogy ők is legyenek rugalmasak, és próbálják közösen megtalálni a megoldást a felmerülő problémákra. Lehetőleg egyeztessenek a kormányukkal is, az esetleges intézkedéseket figyelembe véve.