Lenullázhatják a PL-szezont, a Liverpool sem kaphat aranyérmet

fbl Horizontal
Bournemouth's English defender Adam Smith (L) and Liverpool's Egyptian midfielder Mohamed Salah collide during the English Premier League football match between Liverpool and Bournemouth at Anfield in Liverpool, north west England on March 7, 2020. (Photo by GEOFF CADDICK / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or 'live' services. Online in-match use limited to 120 images. An additional 40 images may be used in extra time. No video emulation. Social media in-match use limited to 120 images. An additional 40 images may be used in extra time. No use in betting publications, games or single club/league/player publications. /
Vágólapra másolva!
Szabó Attila, a Premier League-ben szereplő Crystal Palace elemzője szerint közeledik az a pillanat, amikor ki kell mondani, hogy a bajnokság 2019-20-as szezonjának vége. Ez azt is jelentheti, hogy a Liverpool - amely története során még sosem nyerte meg a PL-t - aranyérem nélkül marad. A fiatal magyar szakember - aki korábban a Tottenham elemzőcsapatában is dolgozott - beszél a PL pénzügyeiről és a koronavírus okozta más hatásokról is. Interjú.

A koronavírus-járvánnyal egy teljesen új állapot köszöntött be az egész világon, így a sportban is. Mivel tölti a napjait?
Igyekszem aktív maradni, olyan dolgokkal foglalkozom, amire eddig kevesebb időm volt. Próbálok kicsit a programozásra és a vizuális prezentációkra koncentrálni, ezekben az elemekben fejlesztem most magam. Emellett folyamatosan jelentkezem új munkákra, nem tart vissza semmi. Ha kell, akkor másik városba is költözöm, hogy a legmagasabb szinten dolgozhassak.

A járvány miatt az összes sportesemény leállt, így a Premier League is. Tud esetleg valamit, mik a tervek?
Sok konkrétumot én sem tudok, mindenki várakozó állásponton van. A klubok folyamatosan közleményeket adnak ki az alkalmazottakkal kapcsolatban, ugyanis értelemszerűen a legtöbben konkrét munka nélkül maradtak. Én és a kollégáim nagyon apró alkatrészek vagyunk ebben a hatalmas gépezetben, de sok ember napi megélhetése forog veszélyben. A közelmúltban olyan információk jelentek meg, hogy júniusban indulhat újra a bajnokság, de egyelőre semmi konkrétum nincsen.

Üresen áll a Crystal Palace stadionja Forrás: AFP/Justin Tallis

Mintha kicsit lassan döntött volna a liga a Premier League meccseinek beszüntetéséről, erről mit gondol?
Eleinte talán senki nem akarta elhinni, hogy mennyire súlyos lehet a helyzet. Itt Londonban is nehezen fogta fel mindenki a helyzet súlyát, a Hyde Park sokáig tele volt, de ma már itt is mindenki csak boltba vagy dolgozni jár el. Akkor kezdte mindenki komolyan venni a vírusveszélyt, amikor a legnagyobb sportrendezvényeket is lefújták, amikor a gazdasági szereplők is belátták, lépni kell, mert itt többről van szó.

A Premier League egy hatalmas gépezet, mérlegelni kellett, mekkora kiesést jelenthet a leállás, de végül a ligában is megjelent a fertőzés, akkor már értelemszerűen nem volt más megoldás. A világon a legtöbb pénzt megmozgató nemzeti bajnokságáról beszélünk, ahol hatalmas a nyomás a klubok, a szurkolók, a szponzorok és a közvélemény felől is.

Ha már a közvéleménynél tartunk, mi a helyzet a focisták bércsökkentésével? Ezt például az olaszoknál már meglépték.
Sokan úgy gondolják, a játékosoknak példát kellene mutatni ilyen szempontból. Az olaszoknál megoldották egy kollektív bércsökkentéssel, Spanyolországban több klub is példát mutat, a Barcelona játékosai hetven százalékos csökkentésbe mentek bele, ami dicséretes dolog.

így például a két manchesteri csapat egy saját alapba teszi az összegeket, amit közvetlenül az egészségügyi szervezetekhez juttat el. Ne felejtsük el azt sem, hogy a kisebb csapatok perememberei nem font százezreket keresnek havonta, egy fiatalabb játékos pár ezer fontos fizetésének megnyirbálása akár megélhetési nehézséget is okozhat, pláne Londonban, ahol nagyon drága az élet.

Szabó Attila a Tottenhamnél szerzett szakmai tapasztalatot Forrás: Szabó Attila

Sokan azon is felháborodtak, hogy miközben a játékosok teljes bért kapnak, a klub alkalmazottait fizetés nélküli szabadságra küldik.

Több klub is igénybe vette az államnak azt az intézkedését, ami alapján fizetik a szabadságra küldött alkalmazottak bérét. Ha jól tudom, ez három hónapra vonatkozik és a bérek 80 százalékát jelenti. Így tett a BL-győztes és listavezető Liverpool is, ezen tényleg sokan felháborodtak, vissza is vonta ezt az intézkedést a klub. Minden klub másképp gazdálkodik. A topcsapatokon kívül reális veszély fenyeget pár csapatot, hogy nagyon komoly gazdasági nehézségei legyenek.

Évközben is hetekre le szokott állni a bajnokság. Miért jelent most ekkora gondot a leállás?
A legnagyobb gondot a bizonytalanság jelenti.

Mindenki pánikol, senki nem tudja, mi fog történni, nem lehet kalkulálni semmivel.

Nyáron öt-hat hétig „tétlenkednek" a klubok, majd jön a félkészülés. Most eltelt már négy-öt hét, és még mindig nem tudni, mi lesz. Senki nem látja egyelőre a fényt az alagút végén.

Azokkal vajon mi lesz? Miközben nincsenek meccsek és edzések, a játékosok értéke is csökken, senki nem tudja, ki milyen formában van. A klubok folyamatosan buknak, minél tovább marad fent ez az állapot.

Mi lehet a megoldás?
Egyelőre nincs más választás, mint várni. Hogy utána mi lesz, azt egyelőre senki vagy nagyon kevés ember tudja. Az biztos, hogy az UEFA-nak kell irányvonalat mutatnia. Valahogy egy irányba kell terelni a folyamatokat, különben teljes lesz a káosz.

Nem véletlen, hogy Aleksander Ceferin megdorgálta a belgákat, amiért ők úgy döntöttek, lefújják a bajnokságot. Az UEFA elnöke azóta kijelentette, együttműködést vár az európai ligáktól, és többet nem szeretne híradásokból értesülni egy-egy bajnokság befejezését illetően. A mostani helyzet olyan precedens lehet, mint amilyen a Bosman-szabály volt. Még senki nem élt át ilyesmit, alapjaiban változtathatja meg ez a helyzet a sportágon belül kötött szerződéseket és a kifizetendő összegeket. Egy biztos, nem lennék se az UEFA, se az FA helyében, amikor a szezon sorsáról kell majd dönteni.

Senki nem tudja, mikor folyatódhat a Premier League Forrás: AFP/Oli Scarff

Ön szerint veszélyben lehet a Liverpool szinte már megnyert bajnoki címe is?
Szerintem igen, de mint mondtam, szerencsére nem nekem kell döntést hoznom.

Milyen forgatókönyv jöhet még számításba?
A legnagyobb kérdés, hogy mikor lehet újra pályára lépni. Az UEFA-nak valahogy egy mederbe kell terelnie a nagy európai bajnokságokat, ha nem sikerül, és minden bajnokság máskor ér majd véget, akkor hogy indul majd el a Bajnokok Ligája és az Európa-liga?

Akkor mindenkinek marad lehetősége teljesen felkészülni a következő idényre, és minden mehet tovább úgy, mint azelőtt. Ha az a cél, hogy fejezzék be a bajnokságokat, akkor borulhat minden.

Miért?
Most már eltelt annyi idő, hogy az senkinek nem lenne jó, ha megfelelő felkészülés nélkül térnének vissza a játékosok. Hiába edzenek otthon, senki nincs csúcsformában.

Az senkinek nem lenne jó, ha nem topformában lévő játékosok lennének a pályán.

A játékosok félnének a sérüléstől, defenzívebb felfogással állnának fel, kevesebbet mozognának, a néző és a játékos sem járna jól. A mostani állapot szerint július előtt semmiképpen sem lehet folytatni a bajnokságokat, de abban a hónapban már selejtezőket szoktak rendezni a nemzetközi kupákban, Eközben a Premier League-ből még van hátra kilenc forduló, a nemzetközi kupák is tartanak.

A Liverpool még soha nem nyerte meg a Premier League küzdelmeit, és könnyen lehet, hogy a 2019-20-as idényben sem fogja Forrás: AFP/Geoff Caddick

Heti két meccsel is legalább egy hónap, csak a bajnokság lezárása, és akkor a kupákról még nem beszéltünk. Arról is volt szó, hogy karanténba zárják a játékosokat és elviszik őket egy semleges helyszínre, zárt kapuk mögé, hogy ott fejezzék be a bajnokságot, de ezt nem tartom reális ötletnek.

Ha befejezik a bajnokságokat, akkor szünet nélkül indulna a következő?
Más választás nem nagyon maradna, akkor viszont jöhet egy hosszabb téli pihenő, de a tavaszt se lehet húzni a végtelenségig, mert 2021 nyarán Európa-bajnokságot rendeznek.

Adódik a kérdés: ha nincs szünet, mikor lesz átigazolási időszak?
Ez is egy fogós kérdés, rengeteg dolgot kell számításba venni. Az első a játékosok egészségnek védelme, beleértve a sérülésveszélyt is. A második a klubok érdeke, hogy gazdaságilag ne kerüljenek lehetetlen helyzetbe és az, hogy fair módon tudjanak igazolni, feltölteni a játékoskereteiket és ezután lehet csak a ligákkal és a szövetségekkel foglalkozni.

Akkor véget érhetnének a bajnokságok, a tévé közvetíthetne, a játékosok játszhatnának, valamennyit vissza lehetne nyerni, de csak ismételni tudom, a legfontosabb most az emberek egészsége és az, hogy megvárjuk a járvány végét.

Más lesz az angol foci a világjárványt követően?
Egészen biztos. A pályán ugyanaz fog történni, mint ezelőtt, de az értékcsökkenés szinte kiküszöbölhetetlen. Ez egy jó lehetőség, hogy kicsit visszatérjenek a realitás talajára az átigazolási és egyéb összegek.

Élet a Crystal Palace-nál

Hogy alakult a karrierje az elmúlt közel egy évben?
Miután az előző idény véget ért, csapatot váltottam.

A legkisebbeknél, az U8-U9-es csapatnál kezdtem, de már többnyire az U18-as és az U23-as csapat mellett segédkezek. A kollégákkal a vezetőség iránymutatásai alapján kódoljuk az edzések és a meccsek felvételeit. Az egyetemen hamarosan befejezem a harmadik évem, így football scientist végzettségem lesz. Az a tervem, hogy belevágok a negyedik évbe is, és akkor egyetemi végzettségű elemző leszek.

A BVSC-ből a Tottenham kispadjáig juthat a magyar elemző

Szabó Attila a BVSC-ben focizott. Nem futott be nagy karriert, de a sport és a foci mindig is nagyon fontos szerepet játszott az életében, ahogy a számok is. Családtagjai közül többen is pénzügyi területen dolgoznak, ő agrárgazdászként végzett, majd ő is pénzügyi vonalon helyezkedett el.

Miért kellett elmennie a Spurstől?
Volt egy kis átalakítás a nyáron, ami miatt végül nem maradhattunk. Szerencsére időben elkezdtem új lehetőségeket keresni, jól sikerült az interjú a Palace-nál, így mehettem oda.

Milyenek a körülmények London egy másik Premier League klubjának akadémiájánál?
Természetesen itt is minden nagyon profi, nagyon jók a körülmények. Minden elemző programból a legjobbakat használhatjuk, a leállás előtt a drónok használatát tanultuk. A kollégákkal nagyon sokat tudunk tanulni egymástól, itt mindenki arra törekszik, hogy a lehető legtöbbet ellesse a másiktól, mindenki egyre jobb és jobb akar lenni, én is.

Milyen a londoni klub U23-as csapata? Ha jól tudom, akkor ez a korosztály szerepel a Premier League 2-re keresztelt tartalékbajnokságban.
Igen, ez így van. Ami az eredményeket illeti, nem volt élcsapat a Palace, ameddig tartott a szezon, de itt nem is az a cél. A csapatban a tehetségesebb 17-18 éves focisták játszanak, hogy a lehető legjobban fejlődjenek.

Az akadémia legjobbjait egyébként általában kölcsönadja a klub alacsonyabb osztályokba, hogy fizikálisan is fejlődjenek. A klubnál mindenki nagyon barátságos és segítőkész. A felnőtt játékosokkal és a szakmai stábbal itt sincs összejárás, mint ahogy a Spursnél sem volt, próbálják a lehető legjobban elszigetelni a profikat.

Mi a feladata egy átlagos meccsnapon?
Az U23-as csapat általában hétfőn kora délután játszott a szezonban. Úgy egy órával a meccs előtt én már a pálya mellett szoktam lenni. Fel kell állítani a hatalmas kameraállványt, ellenőrzöm az eszközöket, minden a helyén van-e.

Egy meccsnap nekem három-négy óra elfoglaltságot jelent a helyszínen, utána pedig elkészítjük a szükséges anyagokat a felvételekből, amik alapján a vezető elemző prezentálni tudja azt, amit szeretne.