Az Ajax szerződést bontott az agykárosodást szenvedett tehetségével

Abdelhak Nouri
Ajax's Dutch midfielder Abdelhak Nouri arrives at the Ajax training compound for the first training of the new season in Amsterdam. Abdelhak Nouri has suffered "serious and permanent" brain damage following his collapse over the weekend, his club Ajax said on July 13, dashing earlier hopes the promising prospect would make a quick recovery. / AFP PHOTO / ANP / Sander Koning / Netherlands OUT
Vágólapra másolva!
Szerződést bontott a 2017 nyarán szívroham következtében súlyos agykárosodást szenvedett játékosával, Abdelhak Nourival az Ajax Amsterdam labdarúgóklubja, amely a futballista családjával közösen más megoldást keres a 22 éves sportoló felépülésének további támogatására.

A nagy tehetségnek tartott marokkói származású holland labdarúgó a Werder Bremen ellen játszott felkészülési mérkőzésen esett össze a pályán, újra kellett éleszteni. A kórházba szállítást követően kiderült, hogy Nouri súlyos és maradandó agykárosodást szenvedett.
Az Ajax az eset óta minden hónapban elutalta a futballista fizetését, most azonban felmondta az eredetileg július 1-jén automatikusan meghosszabbodó megállapodást.

Abdelhak Nouri hazatérhetett a kórházból Forrás: AFP/Sander Koning

Nouri egy év után tért magához, eddig szigorú orvosi felügyeletet igényelt. Bő két és fél évvel a szerencsétlen eset után hazaszállították a kórházból, és egy speciálisan az ő számára berendezett szobában folytatódik a rehabilitációja - számolt be a De Telegraaf című holland napilap.
A játékos családja és az Ajax között hosszas vita kezdődött azt követően, hogy az amszterdami klub elismerte, Nouri nem kapott megfelelő orvosi ellátást, amikor összeesett a pályán.

Az egyesület ugyanis először azt közölte, hogy szakszerűen jártak el az esetnél, a későbbi vizsgálatok azonban bebizonyították, hogy defibrillátort kellett volna alkalmaznia az orvosi stábnak.

Nouri a 2016/17-es idényben 15 meccset játszott az Ajax színeiben, korábbi csapattársai közül pedig sokan az ő mezszámát, a 34-est választották új klubjukban, ezzel tisztelegve előtte.