Karanténban is a magyar fociért dolgozik a korábbi szövetségi kapitány

Gellei Imre futsal világbajnokság
Portrait of Hungarian Imre Gellei, coach of the national Hungarian soccer team, taken 02 April 2003 at the 'Ferenc Puskas' stadium of Budapest prior to a EURO-2004 qualification match against Sweeden. / AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK
Vágólapra másolva!
Gellei Imre, a hetvenedik születésnapját vasárnap (ma) ünneplő labdarúgóedző elmondta: igyekezett mindig harmóniára törekedni pályafutása során.

"Voltak nehéz pillanataink a klubcsapataimnál és a válogatottnál is, de nagyon fontos, hogy inspiráló közeget hozzunk létre. Mindig a csapat a fontos, és bármilyen furcsa, a vezetőedző vagy a szövetségi kapitány személye másodlagos" - nyilatkozta az M1 aktuális csatornán.
Hozzátette, igyekezett mindig harmóniára törekedni, állandó párbeszédre a játékosaival, akikkel interaktív kapcsolatot tartott fenn.

"Abban a szerencsés helyzetben voltam és vagyok, hogy lehettem az utánpótlás-válogatott szövetségi edzője, majd a felnőtt válogatott szövetségi kapitánya, most pedig az öregfiúknak vagyok a mestere. Végigkísérhettem például Gera Zoltán, Lőw Zsolt és Szabics Imre sorsát, hiszen mindhárman játszottak mindhárom válogatottban" - mondta.

Gellei Imre több mint két évig irányította a válogatottat Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

Gellei tevékenykedett a Puskás Akadémia szakmai irányító testületének tagjaként, majd elnökeként is, ebben az időszakban vált ismert játékos Felcsúton Szolnoki Rolandból, Gyurcsó Ádámból, Kleinheisler Lászlóból, Sallai Rolandból és Spandler Csabából is, így erre a periódusra is "nagyon hálás szívvel" gondol vissza.

Bár jelenleg a feleségével együtt Keszthelyen, önkéntes karanténban tölti a napjait, a magyar szövetség (MLSZ) szakmai bizottságának tagjaként egy olyan törzsanyagon dolgozik - elsősorban a kisgyermekek képzését illetően -, amely "mindenképpen üdvözítő lehet az egyesületek számára".

A testület a felnőtt válogatottal nem foglalkozik, mert - Gellei megfogalmazása szerint - Marco Rossi szövetségi kapitány "nagyszerű ember és jó szakember, maximálisan megbízunk a munkájában".

Gellei a játékos-pályafutása során a másodosztályig jutott, majd trénerként ült - összesen 535 NB I-es meccsen - a többi között a Siófok, Zalaegerszeg, a Vasas, az MTK, a Ferencváros és a Paks kispadján. Legjobb eredményét az angyalföldiekkel érte el: az 1997/98-as idényben bronzéremig vezette a csapatot.
A nemzeti együttest 2001 szeptemberétől 2003 novemberéig 23 mérkőzésen irányította, ezalatt hétszer nyert, valamint négy döntetlen mellett 12 alkalommal szenvedett vereséget. Volt a ZTE szakmai igazgatója, jelenleg a pedig az MLSZ szakmai bizottságának tagja.