Vágólapra másolva!
Minden idők legdrámaibb BL (BEK)-döntője volt az 1999-es barcelonai finálé, amelyet a Manchester United 2-1-re nyert meg a Bayern München ellen. A 90. percben még a Bayern vezetett, három perccel később az angolok örülhettek. A két csapatot 2010. március 30-án (napra pontosan 10 évvel ezelőtt) újra összehozta a sors. A negyeddöntőben Münchenben rendezték az első meccset. Ez is dráma volt, akárcsak az 1999-es barcelonai összecsapás.

Mielőtt belemennénk a részletekbe, térjünk vissza az 1999-es BL-döntőhöz. Egy nagy klasszikus, Knézy Jenő feledhetetlen közvetítésében a Manchester United két gólja Barcelonában a Bayern München ellen.

Ezek után a nemzetközi sportsajtó ennek a barcelonai BL-döntőnek a visszavágójaként állította be ezt a párharcot, amelyet 10 évvel ezelőtt, 2010. március 30-án rendeztek. Annak ellenére, hogy a két csapat a 2001-es negyeddöntőben is összefutott, majd a következő idényben a második csoportkörben is, a németek mégis az újabb visszavágás lehetőségét látták, az angolok inkább csak froclizták a Bayernt, hogy ugyanúgy járnak majd, mint 1999-ben, amikor a hosszabbításban szerzett két gólt Sir Alex Ferguson csapata.

A bajorok reményeit Arjen Robben és Franck Ribéry klasszisa táplálta - írta felvezetésében a Nemzeti Sport akkori száma.

„A Bayern játékát és teljesítményét két tényező jelentősen befolyásolja: Franck Ribéry tökéletesen fitt-e, illetve Arjen Robben tökéletesen fitt-e" – mondta el a lényeget a müncheni legenda, Franz Beckenbauer.

A Bayern két gólszerzője, Ivica Olic és Franck Ribéry Forrás: ddp images/AFP/Oliver Lang

A két klasszisban látta a müncheniek reményeit Hajnal Tamás, aki akkor a Dortmundban focizott és Dárdia Pál is, a Hertha focistája is.

„Nyilván nem véletlen, hogy a versenyben maradt csapatok éppen a Barcelonát és a Unitedet akarták elkerülni - mondta Hajnal Tamás, a Dortmund irányítója. - Szorítok a bajoroknak, de a Manchester túl erősnek tűnik. Persze ha Ribéryre és Robbenre is számíthatnak, javulnak a kilátásaik. Az angolokat nem is a támadójátékuk emelheti a Bayem fölé, hanem a védekezésük: bámulatra méltóan stabilak."

„Velük vagy nélkülük ugyanaz a helyzet:

a Bayerné a kisebb sansz

- lőtte be az esélyeket Dárdai Pál, a Hertha középpályása. - Kemény meccsre számítok, akkor is, ha a Bayern szekere döcög, ami legkevésbé a Ribéry, Robben kettős számlájára írható. Sőt ha ők nem húznak elő valamit a cilinderből, a bajorok szorult helyzetben találják magukat a Bundesligában is. Mario Gomez egyszerűen nem melegedett még meg Münchenben, már nincs Luca Toni, aki a semmiből fejelt vagy rúgott gólt, a keret lehetőségei pedig így szűkösnek tűnnek."

Louis van Gaal később a Manchester United csapatát is vezethette Forrás: ddp images/AFP/Oliver Lang

Az első meccsen végül nem szerepelhetett – a szokásos – sérülés miatt Arjen Robben az idegenben addig hibátlan manchesteriek ellen. Addigi négy idegenbeli BL-meccsén a United a Besiktas, a CSZKA, a Wolfsburg és a Milan otthonában is nyerni tudott.

Lássuk, mi is történt a meccsen. Érdemes a kezdőcsapatokra is vetni egy pillantást. Louis van Gaal Bayernje a Butt - Lahm, Van Buyten, Demichelis, Badstüber - Van Bommel, Pranjic (Timoscsuk, 89.) - Hamit Altintop (Klose, 86.), Ribéry - Th. Müller (Gomez, 73.), Olic összeállításban szerepelt.

A Manchester United a Van der Sar - G. Neville, R. Ferdinand, Vidics, Evra - Carrick (Valencia, 70.), Scholes - Nani (Giggs, 82.), Fletcher, Pak Dzsi Szung (Berbatov, 70.) – Rooney csapattal játszott.

A meccsről a Müncheni feltámadás címmel írt a sportnapilap, ugyanis Wayne Rooney góljával az angolok szereztek vezetést. Az angol támadó akkor volt a csúcson, Lionel Messivel emlegették egy lapon a teljesítményét.

A kapott gól után nem sokkal átvette az irányítást a Bayern, a müncheniek Ribéry góljával egyenlítettek, majd Ivica Olic a 92. percben szerezte meg a győztes gólt úgy, hogy a mezőny legjobbja végül az angolok holland kapusa, Edwin van der Sar lett.

Wayne Rooney 2010-ben idősebbnek nézett ki, mint napjainkban, de akkor volt élete egyik legjobb formájában Forrás: ddp images/AFP/Oliver Lang

A Bayern „Solskjaerja" Ivica Olic volt, aki Patrice Evra hibáját kihasználta, és a mérkőzés utolsó megmozdulásaként Edwin van der Sár kapujának bal oldalába lőtte a labdát.

„Hihetetlen légkörben játszottunk - emlékezett vissza Olic a keddi örömünnepre. - Általában a meccs hevében, a pályán nem hallok semmit, most viszont minden szurkoló biztatása eljutott a fülemig. Tökéletesnek mégsem nevezhetem a meccset, hiszen ilyen kiélezett helyzetben nem szabad olyan korai és szerencsétlen gólt kapni, mint amilyet mi beengedtünk. "

„Túl hamar jutottunk vezetéshez, nem kellett megdolgoznunk a gólért" - hívta fel a figyelmet az előny okozta hátrányra Sir Alex Ferguson. Hozzátehette volna azt is; a müncheniek viszont túl későn szerezték meg a másodikat. .. Ehelyett visszafogottan csak annyit mondott: „Nem jó ilyen góllal elveszíteni egy meccset."

A United a meccs mellett Wayn Rooney-t is elveszítette, az utolsó Bayern-akció közben sérült meg, ő mankón bicegett ki a müncheni stadionból, de a visszavágón újra játszhatott.

És hogy végül mennyit jelentett Olic gólja?

A visszavágón egy még drámaibb meccsen újra hamar vezetést szerzett a United, amely 2-0-ra és 3-1-re is vezetett, de Rafael kiállítása után magára talált a Bayern és Robben emlékezetes gólja, valamint a 3-2-es vereség azt jelentette, idegenben lőtt több góllal ment tovább a Bayern, amely így elmondható, bosszút állt az 1999-es elvesztett BL-döntőért.

A Bayern később az elődöntőben a Lyont is kiejtette, a döntőben a Mourinho-féle Inter már nagy falat volt a bajoroknak. Az Internazionale nyerte meg a Bajnokok Ligáját, a Bayern München ezüstérmes lett. Knézy Jenő ezeket a csatákat már nem élhette meg. A legendás riporter 2003 júniusában halt meg.

A cikket az Arcanum Digitális Tudománytár segítségével írtuk meg.