44 éve a Népstadionban vertük meg Michel Hidalgo csapatát

FBL-NED-FRA Horizontal FOOTBALL BLACK AND WHITE PICTURE JOY WINNER MATCH TRAINER SMILING
National technical director Michel Hidalgo (L) and trainer of the French national football team "Espoirs" Henri Guerin (R) celebrate their victory at the end of the 1982 World Cup qualifying football match between Netherlands and France on November 18, 1981 at the Parc des Princes stadium, in Paris. France beat Netherlands 2-0. AFP PHOTO JOEL ROBINE / GABRIEL DUVAL (Photo by JOEL ROBINE and GABRIEL DUVAL / AFP)
Vágólapra másolva!
1976. május 22-én Budapesten a magyar labdarúgó-válogatott Fekete László góljával 1-0-ra legyőzte a francia csapatot. A barátságos mérkőzésen a franciák kispadján a csütörtökön meghalt legendás szakvezető, Michel Hidalgo ült. Ez volt az egyetlen alkalom, amikor a magyar válogatott a Hidalgo-vezette franciákat le tudta győzni. Sőt, azóta egyszer sem sikerült a gallok ellen nyerni.

Michel Hidalgo 1976. március 27-én a Csehszlovákia elleni 2-2-es barátságos mérkőzésen ült le először a francia válogatott kispadjára. Két hónappal később Budapesten játszott a francia csapat a magyar válogatott ellen.

A Népsport a találkozó másnapján a következő címmel jelentkezett: Gyenge ellenfél ellen biztos győzelem. Nem hiszik el? Nézzék meg.

A franciák legyőzése utáni másnapon ez volt a Népsport címoldalán Forrás: Acranum

A meccsre mindössze 10 ezer néző látogatott ki. A francia csapatban helyet kapott már MIchel Platini, aki ekkor a Nancy futballistája volt, és aki ebben az évben mutatkozott be a nemzeti együttesben.

A két csapat összeállítása a következő volt.
Magyarország: Gujdár - Kereki, Kerekes, Bálint, Lukács - Nyilasi, Pintér, Csongrádi - Fazekas, Fekete, Magyar.
Franciaország: Baratelli - Janvion, Rio, Tresor, Meynieu - Platini, Larqué, Guillou - Emon, Pintenat, Sarramagna.

Ezen a mérkőzésen ünnepelte az 50. válogatottságát Fazekas László, és ezen a meccsen a magyar kispadon

egy másik legenda, Baróti Lajos foglalt helyet szövetségi kapitányként.

A magyar csapat négy nappal később a szovjeteket fogadta barátságos meccsen (annak a végeredménye 1-1 lett), a szakemberek a franciák elleni összecsapást a szovjetek elleni mérkőzés felvezetéseként fogták fel. Azt fontosabb összecsapásnak tartották ennél.

Érdemes megemlíteni, hogy Hidalgo 1975-ben a magyar származású Kovács Istvántól vette át a szövetségi kapitányi posztot Franciaországban. Kovács ekkor tért vissza Romániába és lett az ottani válogatott vezetőedzője.

A magyar szaksajtó fanyalgott, szerintük a francia csapat semmi különöset nem mutatott. Az elvárás azért volt idehaza magas, mert tíz nappal a budapesti barátságos találkozó előtt a St. Etienne Galsgow-ban, a Hampden Parkban a Bayern München ellen a BEK-döntőjében játszott és szenvedett 1-0-s vereséget. "A St. Etienne kivívta a szakemberek rokonszenvét" - dohogott a Népsport. A lap szerint a francia válogatottról ez nem volt elmondható.

Michel Hidalgo (a képen középen) 1976 májusában játszott barátságos meccset Budapesten Forrás: AFP/Joel Robine

Michel Hidalgo röviden annyit mondott, hogy a meccs megfelelt a franciák elképzelésének, és jól szolgálta a felkészülésüket a közelgő vb-selejtezőre. Akkor még senki sem gondolta, hogy a két csapat az 1978-as argentínai világbajnokságon is találkozik - ott Hidalgo együttese nyert 3-1-re.

A Népsport nem érte be ennyivel. A Stadion szállóban lakó francia csapatot felkeresték, és ott beszélgettek Hidalgóval.

"Olyan rosszul játszottunk, hogy azt el sem tudom hinni" - mondta a szakember.

Többen is hiányoztak, Rocheteau, P. Revelli, Lopez és Bathenay sérültek."

Senki sem gondolta akkor, hogy ezután a meccs után a magyar válogatott nem tudja többé legyőzni a franciákat. Ez így van a mai napig. Michel Hidalgo csapata ellen 44 éve nyertünk - máig utoljára.

Michel Hidalgo csütörtökön, 87 éves korában halt meg.