Társoldalunk:

44 éve a Népstadionban vertük meg Michel Hidalgo csapatát

2020.03.26. 19:06

1976. május 22-én Budapesten a magyar labdarúgó-válogatott Fekete László góljával 1-0-ra legyőzte a francia csapatot. A barátságos mérkőzésen a franciák kispadján a csütörtökön meghalt legendás szakvezető, Michel Hidalgo ült. Ez volt az egyetlen alkalom, amikor a magyar válogatott a Hidalgo-vezette franciákat le tudta győzni. Sőt, azóta egyszer sem sikerült a gallok ellen nyerni.

Michel Hidalgo 1976. március 27-én a Csehszlovákia elleni 2-2-es barátságos mérkőzésen ült le először a francia válogatott kispadjára. Két hónappal később Budapesten játszott a francia csapat a magyar válogatott ellen. 

A Népsport a találkozó másnapján a következő címmel jelentkezett: Gyenge ellenfél ellen biztos győzelem. Nem hiszik el? Nézzék meg.

A franciák legyőzése utáni másnapon ez volt a Népsport címoldalánForrás: Acranum

A meccsre mindössze 10 ezer néző látogatott ki. A francia csapatban helyet kapott már MIchel Platini, aki ekkor a Nancy futballistája volt, és aki ebben az évben mutatkozott be a nemzeti együttesben.

A két csapat összeállítása a következő volt.
Magyarország: Gujdár - Kereki, Kerekes, Bálint, Lukács - Nyilasi, Pintér, Csongrádi - Fazekas, Fekete, Magyar.
Franciaország: Baratelli - Janvion, Rio, Tresor, Meynieu - Platini, Larqué, Guillou - Emon, Pintenat, Sarramagna.

Ezen a mérkőzésen ünnepelte az 50. válogatottságát Fazekas László, és ezen a meccsen a magyar kispadon egy másik legenda, Baróti Lajos foglalt helyet szövetségi kapitányként.  A magyar csapat négy nappal később a szovjeteket fogadta barátságos meccsen (annak a végeredménye 1-1 lett), a szakemberek a franciák elleni összecsapást a szovjetek elleni mérkőzés felvezetéseként fogták fel. Azt fontosabb összecsapásnak tartották ennél.

Érdemes megemlíteni, hogy Hidalgo 1975-ben a magyar származású Kovács Istvántól vette át a szövetségi kapitányi posztot Franciaországban. Kovács ekkor tért vissza Romániába és lett az ottani válogatott vezetőedzője.

A magyar szaksajtó fanyalgott, szerintük a francia csapat semmi különöset nem mutatott.  Az elvárás azért volt idehaza magas, mert tíz nappal a budapesti barátságos találkozó előtt a St. Etienne Galsgow-ban, a Hampden Parkban a Bayern München ellen a BEK-döntőjében játszott és szenvedett 1-0-s vereséget. "A St. Etienne kivívta a szakemberek rokonszenvét" - dohogott a Népsport. A lap szerint a francia válogatottról ez nem volt elmondható.

Michel Hidalgo (a képen középen) 1976 májusában játszott barátságos meccset BudapestenForrás: AFP/Joel Robine

Michel Hidalgo röviden annyit mondott, hogy a meccs megfelelt a franciák elképzelésének, és jól szolgálta a felkészülésüket a közelgő vb-selejtezőre. Akkor még senki sem gondolta, hogy a két csapat az 1978-as argentínai világbajnokságon is találkozik - ott Hidalgo együttese nyert 3-1-re.

A Népsport nem érte be ennyivel. A Stadion szállóban lakó francia csapatot felkeresték, és ott beszélgettek Hidalgóval.

"Olyan rosszul játszottunk, hogy azt el sem tudom hinni" - mondta a szakember. 

Egyszerűen nem tudtunk kibontakozni, nem volt semmi elképzelés a játékunkban. A fiatal magyar csapattól kevesebbet vártam. Ötletesebbek voltak, mint a mieink. Sok gólhelyzetet kidolgoztak, de a befejezésekkel adósak maradtak. Néhány játékosuk fáradtnak tűnt, a 8-as különösen, őt Nyilasinak hívták. Középpályásunkat, Platinit 5 hete operálták porccal. Többen is hiányoztak, Rocheteau, P. Revelli, Lopez és Bathenay sérültek."

Senki sem gondolta akkor, hogy ezután a meccs után a magyar válogatott nem tudja többé legyőzni a franciákat. Ez így van a mai napig. Michel Hidalgo csapata ellen 44 éve nyertünk - máig utoljára.

Michel Hidalgo csütörtökön, 87 éves korában halt meg.