Társoldalunk:

Meghalt Michel Hidalgo, a franciák Európa-bajnok szövetségi kapitánya

2020.03.26. 17:57

Meghalt Michel Hidalgo, akivel szövetségi kapitányként 1984-ben Európa-bajnoki címet nyert a francia labdarúgó-válogatott.

Michel Hidalgo halálhírét a francia szövetség közölte, 87 éves volt. A szakember 1976 és 1984 között volt a válogatott szövetségi kapitánya.

Michel Hidalgo hazai pályán nyert Európa-bajnokságot a francia válogatottalForrás: AFP/-

A szövetség közleménye szerint egyik legnagyobb alakját gyászolja a francia labdarúgás. Hidalgo filozófiájának köszönhetően került Európa élvonalába a francia labdarúgás, és nagy szerepe volt a sportág hazai népszerűsítésében is - írja a szövetség megemlékezése.

A szakember 75 mérkőzésen irányította a francia csapatot, amivel harmadik az örökrangsorban Raymond Domenech és a jelenlegi szövetségi kapitány, Didier Deschamps mögött.

Hidalgo játékosként támadó középpályás volt, 1952 és 1966 között a Le Havre, a Reims és az AS Monaco színeiben futballozott, volt francia bajnok és kupagyőztes is, az 1956-os BEK-döntőn gólt is szerzett, de csapata, a Reims 4-3-ra kikapott a Real Madridtól.

Miután távozott a szövetségi kapitányi posztról, a francia válogatott technikai igazgatójaként tevékenykedett tovább, majd 1986 és 1991 között az Olympique Marseille sportigazgatója volt.

Hidalgo játékosként egy alkalommal szerepelt a francia válogatottban, 1984-ben az év edzőjének választották Európában. 

"Edzőként a csúcsra emelte Franciaországot" - írta a 87 évesen, csütörtökön meghalt szakvezetőről Michel Platini, aki a diadallal zárult kontinensviadalon kilenc találattal lett gólkirály. Hozzátette, megengedte nekik, hogy mindenki kibontakoztathassa egyéni képességét és tehetségét.