Vágólapra másolva!
Életem egyik legszórakoztatóbb focimeccsén a Gellei Imre vezette Vasas hatgólos győzelmet aratott a III. Kerületi TVE fölött, Angyalföldön. Az 1998 augusztusában rendezett találkozón a magyar válogatott Hámori Ferenc olyan gólt lőtt, amihez foghatót magyar pályán azóta sem láttam. Ha akkoriban létezett volna már a Puskás-díj, biztos vagyok benne, hogy a Vasas csatára lett volna az első magyar, aki megkapja azt. A dolog szépséghibája, hogy Hámori statisztikájában sajnos nem szerepel a csodagól, ugyanis egy feljelentés miatt elvették az angyalföldi csapat győzelmét, és 0-3-al az óbudaiak nyerték meg a meccset. Az Én meccsem sorozatunk második része, amelyben az Origo sportrovatának tagjai emlékeznek vissza egy-egy, számukra felejthetetlen eseményre.

A 90-es évek végén és a 2000-as évek elején ünnepnapnak számított, amikor Vasas-meccsre mehettem. Követtem a csapatot mindenfelé, Pécstől Zalaegerszegig az egész országot bejártam,

a Váczi Zoltán, Hámori Ferenc, Pál Zoltán triót olyan ámulattal néztem, mintha csak a Messi, Suárez, Neymar hármas futballozott volna Angyalföldön.

A Gellei Imre iránította Vasas az 1997/98-as szezonban a Ferencvárossal és az Újpesttel versenyzett az aranyéremért, végül a Várhidi Péter vezette lila-fehérek végeztek a tabella élén. Az Újpest azóta sem tudott bajnoki címet nyerni. A következő szezonban a Vasas ismét bajnokesélyes volt, és ehhez méltóan kezdte a bajnokságot. Az angyalföldiek az 1998/99-es szezonban az első négy meccsükből hármat megnyertek, a negyedik fordulóban Kispesten arattak laza, négygólos győzelmet.

1998. augusztus 29-én

jött az újonc III. Kerületi TVE elleni meccs, amit sosem fogok elfelejteni.

A Vasas már a meccs elejétől kezdve cicázott az óbudai csapattal, a vezetést azonban „csak" a 32. percben tudta megszerezni egy gyönyörű szabadrúgásgóllal, Váczi Zoltán révén. A 38. percben Metzger Tibor az óbudai kaputól 25 méterre fellökte Váczit. Ráadásul a sípszó után elrúgta a labdát, amiért megkapta második sárga lapját, így megfogyatkozott a Kerület. Az óbudaiaknak az első félidő lefújása előtt minden reményük elszállt a pontszerzésre, ugyanis Farkasházy László átadása után Váczi egy könnyű ziccerből belőtte a második gólját, innentől kezdve pedig csak az volt a kérdés, hogy az emberelőnyben játszó Vasas akar-e még kezdeni valamit a második félidőben.

Hámori Ferenc gyönyörű gólokat lőtt a Vasas játékoasként Forrás: MTI/Illyés Tibor

A fordulás után a Vasas válogatott csatára, Hámori Ferenc olyan gólt, amilyet magyar pályán még sosem láttam.

Az 58. percben Hámori kapott egy hosszú kiugratást, de becsületből a labda után futott. Lippai József, a III. Kerület kapusa elindult az alapvonal felé guruló labdára, és átlépte azt, gondolván, hogy kiengedi a játéktérről. Azonban Hámori óriási sprintet levágva elérte a labdát, talppal megállította az alapvonalon, és nullszögből becsavarta az üres kapuba.

Hámori gólja után Pál Zoltán és Farkasházy László is betalált, a végeredményt pedig a balhátvéd Aranyos Imre állította be a 89. percben. A lefújás után önfeledten ünnepeltük a gálaelőadást, és a bajnokcsapat rigmust skandáltuk, ami öt lejátszott meccs után egy kicsit korainak tűnt, de mi úgy éreztük, hogy ezt a csapatot nem lehet játékban legyőzni.

A zöldasztalnál azonban sikerült legyűrni az angyalföldi csapatot, ugyanis a III. Kerületi TVE Aranyos Imre jogtalan játéka miatt megóvta a találkozót. Történt ugyanis a Kerület elleni meccs előtt, hogy a Vasas Spanyolországban túrázott, a Logronés elleni felkészülési meccsen pedig Aranyos Imrét kiállították, ezért nem léphetett volna pályára az NB I-es meccsen.

Aranyos visszahúzott egy gólhelyzetben lévő csatárt, piros lapot kapott, de álmomban nem gondoltam volna, hogy emiatt magyar bajnokit kell kihagynia" – nyilatkozta az eset után a Nemzeti Sportnak Illovszky Rudolf, a Vasas szakmai igazgatója, aki magára vállalta a felelősséget egy ilyen nevetséges szabály miatt.

2008. szeptember 23-án meghalt Illovszky Rudolf szobrot kapott a Fáy utcában és róla nevezték el a Vasas-stadionját Forrás: MTI/Kovács Tamás

A „sportszervezetek nemzetközi és hazai mérkőzései" címet viselő fejezet 6. pontja arról rendelkezik, hogy a nemzetközi mérkőzésen (akár külföldön, akár itthon történt) kiállított labdarúgó játékjogát a kiállítás azonnal felfüggeszti az illetékes fegyelmi bizottság legközelebbi tárgyalásáig, amelyen a játékos idézés nélkül köteles megjelenni.

Aranyos azonban nem jelent meg, ugyanis sem neki, sem másnak nem jutott eszébe, hogy egy sörmeccsen kapott piros lap miatt ki kellene hagynia egy NB I-es meccset.

„Megvettem a Nemzeti Sportot, láttam az első oldalon az „Óvott a Kerület" címet, de nem olvastam bele az anyagba, mert siettem az edzésre.

Ha megváltoztatják az eredményt, akkor megsemmisítik a góljainkat és ez engem is érzékenyen érint, hiszen a hatodik találatot én szereztem. Eredményes voltam Diósgyőrben, majd a Kerület ellen, végre belelendülnék a góllövésbe, erre lehet, hogy elveszik az egyik gólomat" – nyilatkozta a Nemzeti Sportnak Aranyos, akinek a gólját ugyanúgy szó nélkül elvették, mint Hámori Ferenc csodagólját vagy a Vasas kiütéses győzelmét.

A III. Kerületnek ez volt az első győzelme az 1998/99-es szezonban, amelyet végül csak további három követett, így az óbudai csapat csont nélkül kiesett az NB I-ből.

A bajnokesélyes Vasast pedig visszavetette az óvás körüli hercehurca, és november végére már 14 pontos volt a lemaradása a listavezető MTK mögött, amely végül 19 pontos előnnyel nyerte meg a bajnokságot.

A Vasas nem lett bajnok 1999-ben, és a III. Kerület elleni győzelmet sem ért pontot. Azonban élőben látni a Vasas gálaelőadását és Hámori Ferenc csodagólját olyan élmény volt, amit soha nem fogok elfelejteni.